Zdrowie w suszu

Zdrowie w suszu

Chrońcie dzieci przed otyłością!

Co jakiś czas specjaliści od zdrowego żywienia, a za nimi media ostrzegają przed nieracjonalnym żywieniem się naszych dzieci, które zajadają się różnymi chrupkami i chipsami, wysokokalorycznymi, tłustymi, słonymi albo przesłodzonymi. Słyszymy wtedy, że sporo winy ponoszą rodzice, którzy dają dzieciom pieniądze na takie produkty, a także szkolne sklepiki zamawiające wyłącznie taką niezdrową żywność.
Dziś wiemy, że jest prosty sposób, aby zadowolić gusty dzieci i nie prowokować otyłości. Można dostarczyć im smacznych i chrupiących przekąsek, które zamiast tłuszczów, sztucznych substancji smakowych i konserwantów będą zawierać potrzebne witaminy i składniki mineralne. I nie tylko nie zaszkodzą, ale wręcz pomogą w utrzymaniu młodych organizmów w dobrym zdrowiu. Tym sposobem są polskie produkty z Firmy Produkcyjno-Handlowej Paula w Żelazkowie k. Kalisza, a zwłaszcza chrupki o nazwie Crispy. Badania przeprowadzone m.in. w Centrum Zdrowia Dziecka dowiodły, że te atrakcyjne wizualnie i smakowo produkty, które są wytworzone z naturalnych wysokojakościowych jabłek, marchewek, buraków czy pomidorów, można podawać dzieciom już od trzeciego roku życia.

Uwierz, że to smaczne

To dobrze, że w FPH Paula niedawno opracowano unikalną technologię produkcji crispów, najnowsze bowiem raporty Światowej Organizacji Zdrowia stwierdzają, że otyłość osiągnęła już rozmiary epidemii. Polskie dzieci również coraz częściej bywają dotknięte nadwagą i otyłością. Szacuje się, że nadwaga dotyczy ponad 15% chłopców i dziewcząt w wieku siedmiu-dziewięciu lat, otyłość zaś dotyka 3,6% młodej populacji i nieustannie wzrasta. Oczywiście to niekorzystne zjawisko nie jest spowodowane wyłącznie złą dietą, w której istotnym czynnikiem są chipsy. Winić trzeba coraz bardziej upowszechniony siedzący tryb życia, małą aktywność fizyczną, skłonności genetyczne, ale niewątpliwie niska świadomość potrzeb zdrowotnych dzieci i sięganie po produkty łatwo dostępne są bardzo istotnym czynnikiem.
Czy uda się zatrzymać ten negatywny trend, podsuwając dzieciom i młodzieży chrupiące przekąski z popularnych polskich warzyw i owoców?
To zadanie powinny wziąć na siebie zarówno struktury państwowe, jak i organizacje pozarządowe. Sporą rolę odgrywają też media, które mogą wylansować zdrowe produkty żywnościowe i tworzyć przychylne nastawienie do ich konsumpcji. Idealne byłoby stworzenie nawyków jedzenia jak największej ilości warzyw i owoców w nieprzetworzonej postaci, m.in. właśnie jako Crispy. Dobrze więc, że ta nowa nazwa handlowa niebawem stanie się popularna wśród dzieci dzięki wielu inicjatywom edukacyjnym skierowanym do szkół i przedszkoli w całym kraju. Akcja „Zdrowe jedzenie – zdrowe myślenie” objęła już ponad 1000 placówek szkolnych w województwach wielkopolskim, mazowieckim, kujawsko-pomorskim i łódzkim. Ale cele są o wiele ambitniejsze. Badania nad poszczególnymi rodzajami crispów prowadzą już Uniwersytety Przyrodnicze w Poznaniu, Wrocławiu, Olsztynie oraz SGGW w Warszawie. Do współpracy w promowaniu tych produktów udało się przyciągnąć wydziały zdrowia i wydziały oświaty wielu urzędów miast, inspektoraty sanitarne, ośrodki metodyczno-szkoleniowe i fundacje, takie jak Promocja Zdrowia i Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii. Wykorzystuje się do tej akcji konkursy i kampanie, np. „Trzymaj formę” pod patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego, „Jedz owoce i warzywa pięć razy dziennie”, „Wiem, co jem” pod patronatem Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy, a nawet program Parlamentu Europejskiego „Owoce w szkole”. Jeśli dzięki temu zbiorowemu wysiłkowi uda się poprawić stan zdrowia dzieci i uchronić wiele z nich przed otyłością, będzie to sukces nas wszystkich.

Przełom w suszeniu

Dlaczego produkty o nazwie Crispy (tak podobnej do chipsy) są nie tylko bezpieczne, lecz także zdrowe, a nawet lecznicze? Zawdzięczają to najnowszej i najbardziej zaawansowanej technologii produkcji beztłuszczowego suszu z warzyw i owoców o nazwie MIRVAC, która jest nowatorską na skalę światową metodą odwadniania owoców i warzyw. Zachowują one wszystkie składniki aromatyczne, witaminy, mikroelementy i wartości smakowe, ponieważ proces wytrącania z nich wody pod postacią pary jest krótki i nie powoduje zmian wartości odżywczej produktu. Powstałe w ten sposób crispy nie zawierają tłuszczu, a przy tym są chrupiące i smaczne.
Suszenie tradycyjne polega na stopniowym odparowywaniu wody z surowca, trwa zwykle bardzo długo i pochłania ogromne ilości energii. Z kolei liofilizacja jest metodą droższą – produkt ulega zamrożeniu, a następnie woda w postaci kryształków lodu wytrącana jest z produktu w komorach próżniowych. Natomiast w technologii MIRVAC używana jest energia mikrofalowa, która błyskawicznie zamienia wodę w parę, pozwalając na uzyskiwanie cząstek suchych, które natychmiast mogą wchłaniać wodę. Osłona parowa sprawia, że produkty są mikrobiologicznie czyste, a ich powierzchnia jest sterylizowana. Badania wykazały, że ta technologia nie niszczy cennych składników odżywczych, stanowi więc prawdziwy przełom w produkcji chrupiących przekąsek. Stwierdzono bowiem, że chipsy z owoców i warzyw mogą być zaliczone do kategorii żywności funkcjonalnej, a ich produkcja ma ogromne walory społeczne. Okazuje się, że w jakimś stopniu przeciwdziała nawet chorobom nowotworowym oraz miażdżycy i może się przyczynić do poprawy zdrowotności całego społeczeństwa.

Crispy czekają na Polaków

Kilka zdań warto powiedzieć o gamie produktów o nazwie Crispy. W firmie Paula wymyślono slogan: „Nie wszystko, co smaczne i chrupiące, musi być niezdrowe”. Produkty te nie zawierają dodatków tłuszczu, cukru i soli, dodatków smakowych ani konserwantów, są w pełni naturalne, mają naturalny wygląd, zapach i smak, są przy tym lekkostrawne, niskokaloryczne, chrupiące i smaczne. Nie zawierają glutenu, alergenów ani cholesterolu. Są bogate w błonnik, a produkuje się je wyłącznie z owoców i warzyw niemodyfikowanych genetycznie.
Na rynku występują obecnie cztery rodzaje przekąsek Crispy. Są to Chrupiące Plasterki Jabłka, Chrupiące Plasterki Buraka, Chrupiące Plasterki Marchwi i Chrupiące Plasterki Pomidora. Wszystkie są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia. Chronią przed otyłością, zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób. Działają również jak naturalne antyoksydanty, ze względu na zawartość witaminy C i flawonoidów, m.in. kwasu elagowego i katechin. Burak dla przykładu ma silne działanie antyutleniające, usprawnia przemianę materii na poziomie komórkowym. Jest źródłem kwasu foliowego, witaminy C, magnezu, działa odkwaszająco na przewód pokarmowy, wpływa na przyrost krwinek czerwonych. Marchew zawiera beta-karoten, tzw. witaminę młodości, a dzięki witaminie B1, B2, PP, KK, zawartości wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu pomaga nie tylko urodzie, ale i zdrowiu. Dość powiedzieć, że średnie jabłko o wadze 100 g w postaci naturalnej dostarcza ok. 52 kcal, jedno zaś 20-gramowe opakowanie crispów jabłkowych, które odpowiada wartości odżywczej dwóch świeżych jabłek – zaledwie 63 kcal.
Czy trzeba jeszcze przekonywać o konieczności zmiany nawyków żywieniowych u naszych dzieci, ale także u dorosłych? Wystarczy sprawdzić, ile korzyści przyniesie zamiana tuczących chipsów i innych fast foodów na naturalne susze owocowe i warzywne.
W tym roku Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka, Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka z cynamonem, Crispy Natural Chrupiące Plasterki Buraka o smaku winegret, Crispy Natural Chrupiące Plasterki Marchwi o smaku papryki, Crispy Natural Chrupiące Plasterki Pomidora firmy Paula otrzymały znak najwyższej jakości „Poznaj Dobrą Żywność”.

_________________________

Kaloryczność przekąsek (kcal/100 g)

orzeszki solone 565
czekolada 554
chipsy paprykowe 549
chipsy bekonowe 550
baton snickers 497
baton Mars 451
prażona kukurydza 450
krakersy 440
paluszki solone 385
lody mleczno-owocowe 116

Wydanie: 2009, 47/2009

Kategorie: Kraj

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy