PRO
Dr hab. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, prezes Fundacji Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka
Chciałabym, by ludzie jedli mniej cukru, ale czy drogą do redukcji spożycia ma być cena? Lepiej, byśmy swobodnie dokonywali wyborów, które służą zdrowiu, a nie pod przymusem. Zresztą i tak korzystamy z cukru w nadmiarze, nie tylko w okresie świąt, więc wszelkie ograniczanie się w słodzeniu będzie bardzo trudne.
KONTRA
Prof. Krystyna Świetlik, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Nie jest prawdą, że ceny cukru bardzo wzrosły. W stosunku do ubiegłego roku to tylko półtoraprocentowa zwyżka. Na rynkach jest nadpodaż cukru, a to taki produkt, którego się używa bez względu na cenę. Kto słodził, będzie nadal słodzić, święta zaś w ogóle są okazją, by zapomnieć o racjonalnym odżywianiu.
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy