Jaka kawiarka jest lepsza – stalowa czy aluminiowa?

Jaka kawiarka jest lepsza – stalowa czy aluminiowa?

Kawa jest napojem uwielbianym przez miliony osób na całym świecie, dlatego tak wielu kawoszy szuka ciekawych sposobów na przyrządzanie czarnego naparu. Bardzo ciekawym narzędziem jest tzw. makinetka, określana też jako kawiarka. Lepiej wybrać stal czy aluminium? Odpowiedź poznasz w tym artykule!

Kawiarka – doskonałe narzędzie do parzenia kawy

Kawiarka, makinetka czy też kafetierka to niewielkie urządzenie, które służy do parzenia kawy w sposób ciśnieniowy. Wynalazł ją w 1933 włoski inżynier Alfonso Bialetti. Jego nazwisko jest znane na całym świecie do dzisiaj, czemu nie można się dziwić – najbardziej popularne kawiarki są wykonywane przez firmę Bialetti.

Kawiarka składa się ze zbiornika na wodę, położonego wyżej sitka na kawę i dzbanka z pionową rurką w środku, w którym znajdzie się zaparzona kawa. Gotująca się woda trafia do wyższych partii urządzenia, a więc przechodzi przez zmieloną kawę i wydobywa się ze wspomnianej rurki, dzięki jej wysokości napar zostaje w dzbanku i nie trafia z powrotem na dół.

Wygląd kawiarki – stal czy aluminium?

Kawiarki różniące się materiałem wykonania różnią się jednocześnie wyglądem, co ma spore znaczenie dla wielu osób. Modele aluminiowe, czyli tradycyjne, posiadają klasyczny wygląd przypominający klepsydrę. Zarówno w dolnej, jak i górnej części ścianki są najczęściej ścięte. Wersje stalowe natomiast są szerokie na dole i zwężają się ku górze. Często wyróżniają się wysokim połyskiem. Dzięki temu są doceniane zarówno w kuchniach klasycznych, jak i nowoczesnych – błyszcząca stal zawsze dobrze wygląda!

Kawiarka stalowa a kawiarka aluminiowa – właściwości

Warto wspomnieć, że pierwsze kawiarki na rynku były wykonywane z aluminium. Dlaczego więc zaczęto tworzyć także wersje stalowe? Jest to związane przede wszystkim z właściwościami tych materiałów.

Czym się wyróżnia kawiarka aluminiowa, a czym stalowa? W pierwszym przypadku można liczyć na odrobinę niższą cenę produktu (choć nie jest to regułą), dlatego też właśnie te modele są najbardziej popularne na całym świecie. Z drugiej strony, niektórzy sugerują, że makinetka z tego materiału może odrobinę zmieniać smak przygotowywanego napoju. Oczywiście producenci współczesnych kafetierek aluminiowych zapewniają, że dobierane stopy są tworzone z dbałością o najdrobniejsze szczegóły i zmiana smaku zupełnie nie ma miejsca.

Należy pamiętać, że aluminium nie jest materiałem wskazanym do użycia na kuchenkach indukcyjnych. Oczywiście nieliczne modele są kompatybilne z tą technologią, jednak stosunkowo rzadko. Kawiarka stalowa natomiast powinna sprawdzić się doskonale, niezależnie od metody podgrzewania.

Istotnym aspektem jest także sposób ich mycia. W obu przypadkach należy przede wszystkim ochłodzić akcesorium. Kawiarka stalowa może być czyszczona za pomocą odrobiny detergentu, natomiast aluminiowa wymaga użycia wyłącznie wody, ponieważ w przeciwnym przypadku preparat może wejść w reakcję z metalem.

Kawiarka – stal czy aluminium – na co jeszcze zwracać uwagę?

Wybierając makinetkę, należy także zdecydować, jaka ilość wykonywanej kawy sprawdzi się najlepiej w przypadku danej osoby. Objętość akcesoriów tego rodzaju jest mierzona w liczbie espresso, które można przyrządzić z ich pomocą. W obu przypadkach czas oczekiwania na gotowy napar to kilka minut, dlatego jeśli planujesz samodzielnie pić kawę, to sugerujemy inwestycję w mniejsze modele (np. na 3 espresso). Kawiarki aluminiowe występują w różnych rozmiarach, zwykle maksymalną pojemnością jest 12 espresso, a dla wersji stalowych to 10 espresso.

Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w dużą kawiarkę, ale planujesz czasami przygotować mniejszą ilość kawy, to koniecznym dodatkiem będzie reduktor. To akcesorium, które pozwala zaaplikować mniej zmielonych ziaren. Bez niego napój nie będzie tak smaczny.

Każdorazowo po użyciu należy dokładnie umyć wszystkie części kawiarki, niezależnie od jej rodzaju. Ma to na celu pozbycie się ewentualnego kamienia z urządzenia, który może w skrajnym przypadku zablokować zawór bezpieczeństwa.

Zaleca się korzystanie z produktów sprawdzonych marek, które używają wysokiej klasy metalu w produkcji swoich kawiarek. Można więc wyróżnić takich producentów jak GAT, Pezzetti, Giannini, Tognana, Pedrini czy wspomniany już Bialetti.

Podsumowanie – jaka kawiarka jest lepsza, stalowa czy aluminiowa?

Korzystając z wysokiej klasy produktów można mieć pewność zaparzenia doskonałej kawy, niezależnie od tego, czy podczas produkcji makinetki użyto stali, czy aluminium. Nadal jednak to kawiarki stalowe są uznawane za bardziej eleganckie i przede wszystkim łatwiej jest utrzymać je w wymaganej czystości.

Gdzie kupić kawiarkę stalową?

Pamiętaj, że kupno wysokiej klasy kawiarki jest inwestycją na długie lata parzenia pysznej kawy. Z tego powodu warto korzystać z ofert sprawdzonych miejsc, takich jak sklep swiezopalona.pl. Posiada szeroki asortyment, w którym znajdują się produkty pewnego pochodzenia, w tym marek wymienionych powyżej.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja
Tagi: kawa, kuchnia

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy