Kulinarne warsztaty międzypokoleniowe

Kulinarne warsztaty międzypokoleniowe

14 grudnia 2017 r. Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier” wraz z Akademią Kulinarną Whirlpool wspólnie zorganizowały przedświąteczne warsztaty kulinarne dla Seniorów oraz dzieci z Domu Dziecka w Pęcherach, które miały miejsce właśnie w Akademii Kulinarnej Whirlpool przy ul. Mińskiej 25 w Warszawie. Międzypokoleniowe gotowanie przyniosło obu stronom mnóstwo frajdy i satysfakcji. Wspólne lepienie pierogów oraz przyozdabianie kolorowych pierniczków wywołało uśmiechy na twarzach zarówno Młodszych, jak i Starszych, a śpiewanie kolęd i opowieści o wigilijnych tradycjach rozbudziły w sercach wszystkich uczestników warsztatów prawdziwego Ducha Świąt.

Ideą przyświecającą temu spotkaniu było włączenie Seniorów we wspólne aktywności z dziećmi z Domu Dziecka, które niejednokrotnie nie miały możliwości czerpania z wiedzy, ciepła i troski od Babci i Dziadka. To właśnie Babcie i Dziadkowie poświęcają nam zazwyczaj wiele uwagi, dzieląc się swoim bogatym życiowym doświadczeniem, rzadkimi – i nieraz zaskakującymi – umiejętnościami, ogromną pasją, cierpliwością, pokorą wobec życia i sporą dozą optymizmu, czego młodym tak często przecież brakuje! Idea warsztatów zrodziła się z pragnienia podkreślenia roli, jaką w naszym życiu odgrywają osoby starsze oraz pokazania dzieciom, że mogą liczyć na pomoc i wsparcie osób starszych, nawiązać z nimi kontakt i nauczyć się od nich czegoś ciekawego. Celem samych warsztatów było przełożenie tej idei na praktyczne umiejętności – wyposażenie dzieci w unikalną wiedzę, jaką Babcie i Dziadkowie zwykle przekazują swoim wnukom. Dlatego podczas warsztatów Seniorzy podzielili się przepisami na wigilijne dania, które wspólnie z dziećmi ugotowali w radosnej, świątecznej atmosferze.

W warsztatach udział wzięli seniorzy – wolontariusze Fundacji „Porozumienie Bez Barier” z Panią Prezydentową Jolantą Kwaśniewską na czele, dzieci z Domu Dziecka w Pęcherach oraz kucharze z Akademii Kulinarnej Whirlpool. Podczas warsztatów realizowane były przepisy na świąteczne dania, które opracowali seniorzy. To oni – przy wsparciu Mistrzów Kuchni: Marco Ghia, Cristiny Catese i Michała Toczyłowskiego – dzielili się z dziećmi wiedzą, jak daną potrawę przygotować. Podczas warsztatów przygotowane zostały krokiety z pieczarkami i kapustą, pierogi z grzybami, kutia oraz kolorowe pierniczki. Po około półtoragodzinnej zabawie, przy okazji której dzieci miały okazję wraz z Babciami i Dziadkami przygotować każde z wymienionych dań, wspólnie przygotowano wigilijny stół, wysłuchano opowieści o świątecznych tradycjach, podzielono się opłatkiem i rozpoczęto biesiadowanie.

Projekt powstał w ramach autorskiego programu „Oswajanie starości”, realizowanego przez Fundację Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier” począwszy od 2013 r. Kampania ma na celu podkreślenie jak ważne, potrzebne i bezcenne są dla nas osoby starsze oraz ukazanie starości w pozytywnym świetle – wraz z wszelkimi korzyściami, jakie niesie dla społeczeństwa, a w tym dla każdego z nas. Współorganizatorem warsztatów została Akademia Kulinarna Whirlpool, która dzieli się pasją do gotowania i jedzenia oraz pokazuje, że czas spędzony w kuchni może być źródłem radości, frajdy i kreatywnej zabawy!

Więcej informacji na stronach:
Fundacja „Porozumienie Bez Barier”: www.fpbb.pl
Akademia Kulinarna Whirlpool: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Wydanie:

Kategorie: Aktualne

Komentarze

  1. M.W.
    M.W. 26 grudnia, 2017, 03:36

    Życzę Pani Jolancie Kwaśniewskiej powodzenia w dalszym Jej działaniu, pożytecznym obu pokoleniom. MW.

    Odpowiedz na ten komentarz

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy