Półka z książkami

Półka z książkami

Wielki Słownik Polsko-Angielski
Wydawnictwo Naukowe PWN i Oxford University Press, Warszawa 2004
Co prawda, jako pomoc w rozmówkach wakacyjnych okaże się mało poręczny, ale warto ten słownik mieć na półce. Oparty na korpusach współczesnej angielszczyzny i polszczyzny, zawiera słownictwo ogólne, specjalistyczne, sloganowe, zwroty kolokwialne – razem ponad milion wyrazów i znaczeń. Nie tylko podaje odpowiedniki słów, ale przytacza przykłady typowych zwrotów i zdań. Pomagają one umiejscowić słowo w odpowiednim kontekście i ułatwiają rozróżnienie odcieni znaczeniowych. A to z kolei gwarantuje, że tłumaczenie będzie brzmiało nie tylko poprawnie, lecz także naturalnie.

Grzegorz Wiśniewski
Od Puszkina do Michałkowa
Unia Wydawnicza Verum, Warszawa 2004
Książka jest zbiorem różnorodnych form – esejów, wywiadów i reportaży – powstałych w ciągu ostatniej dekady, a traktujących o wydarzeniach i postaciach kultury rosyjskiej oraz kontaktach artystycznych między Polską a Rosją. Autor ze znawstwem pokazuje, dlaczego współczesna rosyjska scena artystyczna zasługuje na znacznie większą uwagę w naszym kraju. Niedawna prezentacja Rosji na warszawskich Targach Książki wzbudziła ogromne zainteresowanie, a na spektakle Borysa Ejfmana trudno dostać bilety. Warto przeczytać, co jeszcze rosyjska kultura ma nam do zaoferowania.

Jamie Oliver
Oliver w kuchni
Muza SA, Warszawa 2004
Sympatyczny blondyn z okładki jest w Anglii wielką gwiazdą. Ale nie filmu czy muzyki tylko… kuchni. Jamie Oliver zmienił kulinarne przyzwyczajenia mieszkańców wysp. W programie \”The Naked Chef\” udowadnia, że gotowanie jest nie tylko proste, lecz także bardzo przyjemne, a improwizacja w kuchni to nic trudnego. Być może, jego sukces tkwi w tym, że proponuje nie same przepisy, ale pewien styl życia. Warto się przekonać, czym zawojował Anglików, zwłaszcza że książka jest pięknie wydana. A Olivera w akcji możemy oglądać na kanale BBC Prime.

Katarzyna Długosz

Wydanie:

Kategorie: Bez kategorii

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy