Czy Polska musi sprowadzać mięso z zagranicy?

Czy Polska musi sprowadzać mięso z zagranicy?

PRO

Witold Choiński,
prezes Izby Gospodarczej „Polskie Mięso”
Przymusu nie ma, ale Polska może sprowadzać mięso, bo jest dużym producentem mięsa, zarówno eksportuje, jak i importuje. Rynek jest wolny i na nim obraca się towarem. Wszystko zależy od czynników zewnętrznych, od kosztów produkcji, jakości surowca. Od dwóch lat nie ma „świńskiej górki”, nie ma zapasów. Wejście do UE oznacza nie tylko przywileje, ale także liberalizację, brak kontyngentów, więc kupuje się tam, gdzie się bardziej opłaca. Gdybyśmy się zamknęli na import, to eksport by przeważał, ale i tak o wszystkim decyduje kurs walutowy. Przy kursie 2,9 zł za euro rysuje się szansa większego wejścia na rynki Europy i nie będziemy też tak mocno wypierani z rynków wschodnich jak poprzednio przy silniejszej złotówce.

KONTRA

Władysław Serafin,
szef Kółek Rolniczych
Nie można stworzyć barier celnych dla obcego mięsa, ale można ustabilizować rynek wewnętrzny większymi opłatami skarbowymi. Spryt jest potrzebny nie tyle naszym rolnikom, ile urzędnikom, aby kilogram przetworzonego produktu nie był kilkakrotnie albo nawet kilkunastokrotnie droższy od ceny żywca. Opłaty wyrównawcze na pewno nie byłyby zabronione przez UE. Mamy nadwyżki eksportowe, które powinny trafić na rynek, ale pośrednicy, firmy masarskie prowadzą spekulację i kupują za granicą mięsne półprodukty w ilościach nieograniczonych. Zresztą kilka zachodnich koncernów jest właścicielami polskich zakładów mięsnych. Np. Duńczycy w Sokołowie działają w interesie własnych farmerów, bo to właściwie spółdzielczość duńska jest właścicielem.

Wydanie: 51/2008

Kategorie: Pytanie Tygodnia

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy