przegląd wydawnictw

Czy wiesz, co jesz?
•Po dramatycznych informacjach o chorobie szalonych krów, której źródło tkwiło w paszy wytwarzanej ze zwierzęcych odpadów, mamy nasz własny dramat. Skandal, jaki wybuchł po wykryciu zjawiska „poprawiania wędlin” w zakładach Constar w Starachowicach, sprawił, że wszyscy stawiamy sobie pytanie o bezpieczeństwo żywnościowe. Ujawniona przez dziennikarzy afera dowodzi, iż obecne mechanizmy prawne nie zapewniają nam bezpieczeństwa. Czy wiesz, co jesz? Odpowiedź na to i wiele innych pytań znajdziemy w dodatku „Natura i Zdrowie” w piątym numerze „Przyrody Polskiej”.
•Prowadzona od dawna przez leśników edukacja przyrodnicza została sformalizowana ustawą o lasach i zarządzeniem dyrektora generalnego Lasów Państwowych z maja 2004 r., wprowadzającym Program edukacji leśnej społeczeństwa w nadleśnictwie. Edukacja leśna obejmuje całe społeczeństwo, kładąc szczególny nacisk na pracę z dziećmi i młodzieżą. Autorka artykułu w „Aurze. Ochronie Środowiska” (5/05) omawia tę działalność leśników na przykładzie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych.
•O walorach soi słyszała większość z nas. Niewielu zaś wie, skąd ona pochodzi i jak się ją uprawia. W majowym numerze „Działkowca” znajdziemy wszystkie informacje dotyczące soi. Nie brakuje tam również przepisów na fantastyczny pasztet sojowy oraz krokiety z soi i orzechów włoskich.

Wydanie:

Kategorie: Bez kategorii

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy