Spinatspaetzle z sosem śmietanowym
Autor:
Archiwum Przeglądu
|
3 września, 2001
Spinatspaetzle z sosem śmietanowym
Ciasto:
45 dag mąki pszennej
4 jajka
1/4 l wody
sól
4 łyżki stołowe zmielonego szpinaku
Sos:
4 dag masła
15-20 dag szynki
filiżanka kwaśnej śmietany
3 łyżki stołowe gęstej śmietany
sól ziołowa do smaku
Zmieszać mąkę z jajkami, szpinakiem, wodą i solą. Odstawić na 10 minut. Po uformowaniu drobnych kluseczek ugotować w osolonej wodzie. Do roztopionego masła dodać pokrojoną w kostkę szynkę i obydwa rodzaje śmietany. Po krótkim podgrzaniu polać \”szpecle\” tak przygotowanym sosem.
Wydanie:
Kategorie: Bez kategorii
Kategorie: Bez kategorii
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy