Szklane innowacje, odpowiedzialny biznes

Zdrowe parcie na szkło…

Moda na ekologię wchodzi powoli do wszystkich dziedzin naszego życia. Coraz częściej mamy okazję obserwować zwrot ku działaniom znanym z poprzednich dekad, kiedy opakowania wszelkich produktów były wykorzystywane wielokrotnie (butelki szklane na mleko, na napoje alkoholowe, napoje gazowane, słoiczki na leki oraz kosmetyki). Obecnie ekologicznie nie tylko jemy, ubieramy się czy poruszamy, ale eko stało się po prostu modnym stylem bycia.
Nieświadomie Polska w latach 70., 80. czy 90. była proekologiczna. Opakowania wielokrotnego użytku generowały mniej odpadów. Początek lat 90. stał się zwrotem ku konsumpcyjnej kulturze Zachodu, hołdowano wtedy jednorazowym opakowaniom plastikowym. Nic dziwnego. Ich produkcja była szybka i tania. Niestety, trend ten utrzymał się do dzisiaj. Obecnie wszystkie produkty żywnościowe są wkładane w plastikowe opakowania oraz foliowe worki, a napoje przechowywane w kartonach typu Tetra pak. Dzieje się tak mimo coraz większej liczby badań, które wykazują szkodliwy wpływ plastiku na organizm, gdyż rozwiązanie to jest bardzo opłacalne dla producentów żywności. Obecny w plastiku bisfenol A (BPA) jest znany jako związek chemiczny zaburzający płeć i według badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health może wpływać na sposób przetwarzania hormonów. BPA stosuje się powszechnie do produkcji: butelek, pojemników na żywność, puszek aluminiowych. Łatwo przedostaje się on do żywności i w ten sposób trafia do naszego organizmu. Naukowcy uważają, że już nawet stosunkowo niskie dawki tego związku mogą wpływać na nasze zachowanie, funkcje organizmu i płodność. A to tylko niektóre skutki wiązane przez nich z kontaktem z BPA.
Na podstawie najnowszych badań lobby działaczy i naukowców wzywa do wprowadzenia zakazu stosowania BPA w całej Europie. Niestety, jego całkowite wyeliminowanie jest raczej niemożliwe. W miarę możliwości starajmy się więc unikać żywności w opakowaniach plastikowych lub metalowych puszkach, a produkty żywnościowe przechowujmy w pojemnikach ze szkła. Według badań, szkło to obecnie tworzywo w pełni rekomendowane do przechowywania i przygotowywania w nim żywności. Zamieńmy więc jak najwięcej naczyń, salaterek i pojemników na te ze szkła. Możemy sięgnąć po wyroby polskiej Huty Szkła Wołomin, która produkuje naczynia ze szkła żaroodpornego.
Wołomińska huta to jeden z trzech europejskich producentów szkła borokrzemowego (z własną, zastrzeżoną marką TERMISIL), wytwarzanego według technologii opracowanej w trakcie wieloletniej działalności. Szkło borokrzemowe od dawna znane jest ze swoich właściwości, dlatego ma zastosowanie w przemyśle AGD, laboratoryjnym, chemicznym, oświetleniowym, medycznym i innych. Naczynia ze szkła TERMISIL posiadają stosowne certyfikaty i atesty bezpieczeństwa oraz jakości, nie wchodzą w reakcje z przygotowywaną i serwowaną w nich żywnością. Charakteryzują się wysoką odpornością na działanie wysokich i niskich temperatur, od minus 50 do plus 500 st. C, a ich gładka powierzchnia ułatwia utrzymanie produktów w czystości i umożliwia mycie w zmywarce. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że potrawy w nich przygotowane można podać na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika lub zdjęciu z kuchenki.
Wykorzystajmy czas, kiedy troska o środowisko jest modna, i zastanówmy się nad powrotem do szklanych pojemników i opakowań, które nie wydzielają substancji szkodliwie wpływających na nasze zdrowie. Obecnie pojęcie odpowiedzialnego biznesu powinno być również rozpatrywane pod kątem innowacji, które nie tylko zapewnią wysoką jakość produktom, ale także zajmą się ekologiczną i prozdrowotną stroną produkcji. Warto zastanowić się, dlaczego największe koncerny produkujące żywność oraz napoje podkreślają, że ich działalność oparta jest na zrównoważonym biznesie oraz odpowiedzialności społecznej, a jednocześnie trwają przy rozwiązaniach nieekologicznych.

Zapraszamy do sklepu firmowego pod adresem: www.sklep-termisil.pl

Wydanie: 2014, 30/2014

Kategorie: Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy