Egzotyczne rośliny o ogromnych liściach, kwiaty pachnące miodem i fruwające wokół nich motyle we wszystkich kolorach tęczy, prażące słońce, szum oceanu i szelest drzew, a także śpiew występujących tylko w tej szerokości geograficznej ptaków zachwycą każdego turystę. Jednak to unoszący się na Zanzibarze zapach jest tym, co wyróżnia go na tle innych egzotycznych wysepek.
Historia Zanzibaru jest niezwykle ciekawa. Swój obecny kształt i strukturę zawdzięcza on latom ścierania się ze sobą kolonii i reprezentantów różnych kultur. Na tych terenach widać wyraźne wpływy Afryki, Indii, jak również Chin, Holandii czy Wielkiej Brytanii. Coś, co kiedyś było źródłem napięć, dziś stanowi bogactwo regionu. Wyspy zwykle mają trudniejszą sytuację, jeśli chodzi o rozwój gospodarczy, ale nie w tym przypadku. Mieszkańcy wykorzystali to, co najlepsze otrzymali od przybyszy – przyprawy. Zanzibar jest trzecim na świecie eksporterem goździków. Na jego terenie znajdują się liczne plantacje, które warto zobaczyć na własne oczy, jednak to nie jest jedyny towar eksportowy tego regionu. Wysyłane w świat są również kokosy, wodorosty i rafia, a także cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa oraz pieprz. Tak wielka ilość przypraw sprawia, że jedną z cech charakterystycznych wyspy jest właśnie unoszący się w powietrzu niezwykły zapach. Odwiedzając ten region, powinieneś kupić egzotyczne przyprawy, gdyż nigdzie indziej nie mają one tak intensywnego smaku i aromatu. Na szczęście liczne połączenia Warszawa – Zanzibar pozwalają znaleźć lot dla siebie i wybrać się tam nawet z całą rodziną.
Wyspy na Oceanie Indyjskim to kolebka niecodziennych smaków i zapachów. Odwiedzając Zanzibar, koniecznie powinieneś udać się na targ, gdzie zaopatrzysz się w liczne przyprawy, które staną się niesamowitą pamiątką z pobytu. Chili, kardamon, trawa cytrynowa, wanilia lub kolendra smakują tu zupełnie inaczej, podobnie jak ananasy, maniok czy arbuzy i tamaryndowce. Nigdzie nie znajdziesz tak dojrzałych owoców drzewa bochenkowego, tylu gatunków bananów ani tak aromatycznego mango. Będąc na targu, możesz skosztować dań z owoców morza, np. zupy z ośmiornic, szaszłyków z rekina, mięsa barakudy, jak również aromatycznego pilawu lub biriani z ryżem. Amatorzy słodkości docenią z pewnością banany duszone w mleczku kokosowym, sok z trzciny cukrowej oraz kandyzowane owoce. Jednak targ to także miejsce, w którym zaopatrzysz się w niesamowite wyroby produkowane przez lokalnych mieszkańców – rzeźby i maski wykonane z drewna, kolorowe obrazy, batikowe koszule i parea, biżuterię. To świetne prezenty dla twoich najbliższych i dla ciebie.
(Materiał partnera)
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy