Cholesterol – bomba w jaju

Cholesterol – bomba w jaju

Nowe spojrzenie lekarzy na cholesterol – zbić za wszelką cenę Nawet osoby mające wysoki poziom „dobrego cholesterolu” HDL powinny z umiarem konsumować wielkanocne jaja. Ostatnie badania amerykańskich uczonych dowiodły bowiem, że HDL nie neutralizuje całkowicie „złego cholesterolu” LDL, który może powodować chorobę wieńcową i zawały serca. Ale jeśli przy świątecznym stole nie zdołasz powstrzymać się od rozkoszy sutego jedzenia, sięgnij przynajmniej po kieliszek sherry. Hiszpańscy badacze z Sewilli twierdzą, że ten szlachetny trunek chroni serce w takim samym stopniu jak czerwone wino. Przez długie lata lekarze podkreślali, że należy zwracać uwagę na ilość zarówno złego, jak i dobrego cholesterolu. Jeżeli poziomy obu tych substancji są wysokie, nie ma powodów do obaw ani do przyjmowania drogich lekarstw obniżających zawartość złego cholesterolu we krwi. Optymiści twierdzili nawet, że jedna molekuła dobrego HDL może wykasować jedną cząsteczkę perfidnego LDL. Obecnie nie wydaje się to takie oczywiste. W Stanach Zjednoczonych toczy się na ten temat gorąca debata. „W tej sprawie panuje niewiarygodne wprost zamieszanie”, przyznaje dr Steven Nissen, kardiolog z Cleveland Clinic. 60-letni Thomas E. Siko z Chagrin Falls (Ohio) był pewien, że nie musi się martwić o serce,

Cały tekst artykułu można przeczytać w elektronicznej wersji "Przeglądu", która jest dostępna dla posiadaczy e-prenumeraty lub subskrypcji cyfrowej.
Wydanie: 15/2004, 2004

Kategorie: Nauka