Jak poprawić jakość wody w domu? Przegląd filtrów i systemów uzdatniania

Artykuł sponsorowany
Czysta, smaczna woda w kranie to komfort, o którym marzy wielu z nas. Choć woda dostarczana do domów spełnia normy sanitarne, często zawiera substancje wpływające na jej smak, zapach czy twardość. Sprawdź, jakie rozwiązania poprawią jakość wody w Twoim domu.
Jak rozpoznać, że woda w domu wymaga uzdatnienia?
W niektórych regionach i domach woda może być gorszej jakości, niż w innych miejscach. Nie wszędzie istnieje konieczność zakładania filtrów do wody. Po czym jednak poznać, że ma się do czynienia z zanieczyszczeniami?
- Nieprzyjemny smak i zapach – to jeden z głównych sygnałów. Chlorowy posmak jest typowy dla wody miejskiej, natomiast zapach siarki może wskazywać na obecność siarkowodoru, częstego w wodzie ze studni.
- Zacieki – na armaturze łazienkowej czy kuchennej świadczą o twardej wodzie, zawierającej nadmiar związków wapnia i magnezu. Biały nalot na czajniku czy kabinie prysznicowej to klasyczny objaw kamienia kotłowego.
- Żółte lub brązowe zabarwienie – może wskazywać na podwyższoną zawartość żelaza lub manganu. Te minerały pozostawiają rdzawe plamy na urządzeniach i praniu.
- Mętność wody – to często efekt obecności zawiesin, drobnych cząstek gliny czy piasku. Chociaż zwykle nie stanowi zagrożenia zdrowotnego, może świadczyć o niedoskonałościach w sieci wodociągowej.
- Problemy ze sprzętem AGD – szybkie osadzanie się kamienia w czajniku, zmniejszona skuteczność prania i zmywania, skrócona żywotność urządzeń – to również oznaki problematycznej wody.
- Podrażnienia skóry i suchość włosów – mogą wynikać z wysokiej zawartości chloru lub nadmiernej twardości wody.
Najpopularniejsze metody poprawy jakości wody
Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań służących poprawie jakości wody. Wśród nich możemy wymienić:
- filtry dzbanowe – to najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Woda wlana do dzbanka przepływa przez wkład filtrujący z węglem aktywnym. Usuwa chlor, niektóre metale ciężkie i częściowo obniża twardość wody. Wadą jest ograniczona pojemność i konieczność częstej wymiany wkładów (co 3-4 tygodnie);
- filtry nakranowe – montuje się je bezpośrednio na wylewce. Zawierają zazwyczaj wkład węglowy, który neutralizuje chlor i poprawia smak wody. Są łatwe w instalacji, ale mogą ograniczać przepływ wody;
- systemy podzlewozmywakowe – to bardziej zaawansowane rozwiązanie, montowane pod zlewem, z dodatkowym kranikiem. Niektóre filtry mogą wystarczyć nawet na rok;
- stacje uzdatniania – to kompleksowe systemy montowane na głównym przyłączu wody. W zależności od potrzeb mogą zawierać filtry mechaniczne, węglowe, zmiękczacze, systemy odżelaziania;
- filtry prysznicowe – instaluje się między baterią a wężem prysznicowym. Usuwają chlor i inne substancje drażniące skórę;
- systemy UV – wykorzystują promieniowanie ultrafioletowe do zabijania bakterii i wirusów. Nie usuwają zanieczyszczeń chemicznych, dlatego stosuje się je jako dodatkowy stopień uzdatniania.
Filtry wstępne, węglowe, zmiękczacze – co wybrać?
Filtry wstępne (mechaniczne) zatrzymują fizyczne zanieczyszczenia: piasek, muł, rdzę. Najpopularniejsze to:
- filtry siatkowe – z wkładem z siatki o określonej gęstości oczek. Mogą być wykorzystywane kilkukrotnie po przepłukaniu;
- filtry harmonijkowe – również są wielokrotnego użytku. Wkład działa jak sito, zatrzymując większe zanieczyszczenia;
- filtry piankowe – to wkłady z włókniny polipropylenowej. Są wytrzymałe, odporne na środki chemiczne i rozwój mikroorganizmów. Bardzo skuteczne;
- filtry sznurkowe – zbudowane z polipropylenu w formie nawiniętego na rdzeń sznurka. Zapewniają kilkustopniową filtrację – mogą zatrzymywać coraz to mniejsze zanieczyszczenia na kolejnych warstwach.
Filtry węglowe z kolei wykorzystują węgiel aktywny do adsorpcji zanieczyszczeń. Skutecznie usuwają chlor, niektóre pestycydy i substancje wpływające na smak wody. Sprawdzają się jako uzupełnienie filtrów mechanicznych.
Zmiękczacze wody redukują twardość wody poprzez wymianę jonową – jony wapnia i magnezu są wymieniane na jony sodu. Efektem jest miękka woda, która nie pozostawia osadów, pozwala zredukować ilość detergentów i przedłuża żywotność sprzętów AGD.
Systemy odwróconej osmozy (RO) to najbardziej zaawansowana technologia. Wykorzystują półprzepuszczalną membranę zatrzymującą nawet najmniejsze zanieczyszczenia, w tym bakterie i metale ciężkie. Niestety usuwają również minerały, dlatego często uzupełnia się je o mineralizatory.
Nowoczesne systemy uzdatniania – stacje i filtry centralne
Dla osób poszukujących kompleksowych rozwiązań dostępne są stacje uzdatniania łączące w jednym urządzeniu kilka procesów: filtrację mechaniczną, węglową, zmiękczanie. Sterowanie elektroniczne umożliwia automatyczną pracę i regenerację. Niektóre modele są na tyle zaawansowane, że dodatkowo monitorują przepływ i jakość wody. Inteligentne systemy monitorowania mierzą na bieżąco parametry wody (przepływ, twardość, pH) i przesyłają dane do aplikacji. Niektóre wykrywają również wycieki.
Jak dbać o filtrację, by była skuteczna i trwała?
Dla skuteczności systemu uzdatniania kluczowa jest regularna konserwacja. To przede wszystkim wymiana wkładów filtracyjnych. Modele mechaniczne i węglowe należy wymieniać najpóźniej co pół roku. W systemach odwróconej osmozy wkłady wystarczy zmieniać co około 2-3 lata, a filtry końcowe, najpóźniej co rok.
Istotne jest też systematyczne czyszczenie filtrów wstępnych z funkcją płukania wstecznego co 1-2 tygodnie. W zmiękczaczach natomiast ważna jest kontrola stanu soli i regularne uzupełnianie zbiornika.
Raz na jakiś czas warto przeprowadzić dezynfekcję systemów filtracyjnych. Zazwyczaj robi się to, co 6-12 miesięcy specjalnymi preparatami.
Dbałość o system uzdatniania to inwestycja w zdrowie i komfort całej rodziny. Regularna konserwacja jest tańsza niż naprawa lub wymiana uszkodzonego systemu.
Artykuł sponsorowany
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy