Mleko dla twardzieli

Mleko dla twardzieli

Najlepsze Łaciate Świeże, miażdżący wynik dla mleka z Biedronki

Potocznie uważa się, że mleko piją tylko małe dzieci, koty, cielęta i ewentualnie jakieś mięczaki. Naukowcy jednak zapewniają, że ten napój nadaje się także dla twardzieli. Pytanie, jakie mleko.
Pomocne w wyborze są testy jakości prowadzone w wyspecjalizowanych laboratoriach, np. przez Fundację Pro-Test, która w lutym br. przebadała 14 rodzajów mleka, od różnych producentów i z różnych sieci handlowych. Warto mieć rozeznanie, bo wybór jest duży. Do sprzedaży trafiają zatem mleka sterylizowane i utrwalane w wysokiej temperaturze, z angielska ultra-high temperature, czyli UHT, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, oraz dwa rodzaje mleka pasteryzowanego, które traktuje się jako świeże, a więc trzyma je w lodówkach.
Wąchanie i smakowanie

Do produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości, pozyskiwany w sposób higieniczny i szybko przetwarzany. Zabieg ten poprzedzany jest procesem tzw. normalizacji, w czasie której reguluje się np. zawartość tłuszczu do określonej przez odpowiednie normy podane na opakowaniu (0,5%, 1,5%, 2% lub 3,2%). Mleko UHT przed sterylizacją jest poddawane również homogenizacji. Dzięki temu zawarte w nim drobiny tłuszczu zostają rozbite i rozdrobnione pod wpływem wysokiego ciśnienia. Proces ten zapobiega gromadzeniu się śmietanki w górnych warstwach mleka w czasie przechowywania. Takie mleko łatwiej się trawi, poza tym jest smaczniejsze. I nie kwaśnieje szybko.
Mleko tzw. świeże jest natomiast pasteryzowane, czyli utrwalane w nieco niższych temperaturach (są dwa zakresy, niższy i wyższy), oraz odpowiednio odtłuszczane (2% lub 3,5%). Jeśli szybko się go nie przegotuje, kwaśnieje.
Do testowania zakupiono mleka nisko pasteryzowane, czyli świeże: Ale! Mleko, Mleko Garwolińskie, Mleko Łyk Pilos z Lidla, Mleko Wiejskie Piątnica, Samo Mleko Łaciate oraz Zimne Mleko Robico.
Spośród mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oceniono: Mazurski Smak Mlekpolu, Mleko Łowickie, Mleko Mleczna Dolina z Biedronki, Mleko Tesco, Milblu z Kauflandu oraz Polskie Mleko Mlekovity.
Dla porównania zbadano również dwa mleka UHT: Łaciate i Wypasione.
Najlepiej wypadło w teście Samo Mleko Łaciate Świeże (Mlekpol). Tuż za nim uplasowały się: Mleko Wiejskie Piątnica oraz Mleko Garwolińskie z OSM Garwolin. Wszystkie z kategorii świeżego mleka.
Najgorsze parametry miała natomiast Mleczna Dolina wyprodukowana dla Biedronki przez OSM Łowicz (pasteryzowana w wysokiej temperaturze). Została ona zdyskwalifikowana ze względu na niedostateczną jakość mikrobiologiczną i, co za tym idzie, niedostateczny smak i zapach. Mleko z Biedronki zostało zdyskwalifikowane, bo kupiono je już zepsute. Warto dodać, że Mleko Łyk Pilos z Lidla też produkuje się w Łowiczu, ale wobec niego takich zastrzeżeń nie było. Czy to oznacza, że Lidl ma wyższe wymagania niż Biedronka?

Krowa musi być zdrowa

W teście oceniano wiele parametrów: m.in. poprawność oznakowania etykiety, opakowanie, właściwości fizykochemiczne, w tym gęstość i zanieczyszczenie pozostałościami antybiotyków czy ołowiem. Sprawdzano też zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu, smak, zapach, wreszcie czystość mikrobiologiczną, aby nie było w nim bakterii chorobotwórczych. Jakość mleka zależy głównie od zdrowia krów i przestrzegania zasad hodowli tych zwierząt, a także procesu pobierania i przechowywania mleka.
Zapytaliśmy dr. hab. inż. Pawła Glibowskiego, specjalistę z dziedziny technologii żywności i mleczarstwa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, czy zdecydowałby się na picie mleka prosto od krowy. – Mając do wyboru mleko prosto od krowy i mleko UHT, wybrałbym to drugie, bo jest w pełni bezpieczne mikrobiologicznie – wyjaśnia ekspert. – W przypadku mleka prosto od krowy dużo zależy od warunków higieny w oborze, warunków podczas dojenia, czasu, który upłynął od udoju, temperatury, w której przechowywano mleko. W przypadku idealnym, kiedy mleko zostało udojone od czystej krowy, przez czystą aparaturę i czystą osobę dojącą, i jest tuż po udoju, nie wahałbym się go wypić. Nie kupiłbym jednak takiego mleka od nieznanej osoby sprzedającej je np. w butelce po wodzie mineralnej.
Warunków, które trzeba spełnić, aby wyprodukować dobre mleko spożywcze, jest sporo, ale na szczęście przeważają mleka dobre, smaczne i bezpieczne.
Specjalista gastroenterolog, dr med. Marceli Chmiel, uważa, że mleko to napój dla całej rodziny, produkt najbardziej wszechstronny pod względem wartości odżywczej, a zatem niezbędny i niezwykle wartościowy składnik codziennej diety człowieka. Przede wszystkim mleko jest najważniejszym, najkorzystniejszym, a jednocześnie najtańszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia – jego codzienne spożywanie zapobiega wielu chorobom, m.in. często występującej, szczególnie u starszych, osteoporozie. Zalecane jest również w profilaktyce oraz leczeniu zaburzeń metabolicznych, takich jak otyłość i miażdżyca. Białko mleka zawiera bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, wystarczających do podtrzymania życia, prawidłowego wzrostu oraz rozwoju organizmu. Ponadto mleko jest źródłem witamin, takich jak A, B2, B12.
Opinia ta przełamuje przesądy mówiące, jakoby picie mleka wręcz szkodziło dorosłym. Na wielu opakowaniach znajduje się zresztą adnotacja określająca wartość kaloryczną dla przeciętnej osoby dorosłej.
Korzystajmy więc z naturalnego bogactwa, którego dostarcza hojnie polskie rolnictwo, bo przecież jesteśmy mleczną potęgą.

Wydanie: 17/2015

Kategorie: Kraj

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy