Unia Europejska w sieci

Unia Europejska w sieci
Na tych stronach znajdziesz podstawowe informacje dotyczące Unii Europejskiej
* www.infoeuropa.gov.pl
* www.cie.gov.pl – serwis Centrum Informacji Europejskiej prowadzony przez UKIE
* www.europa.delpol.pl – serwis przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce
* euro.pap.net.pl – serwis Polskiej Agencji Prasowej
* www.europa.onet.pl – serwis portalu Onet.pl
* jet.uwm.edu.pl – serwis Centrum Dokumentacji Europejskiej
* info.europa.w.interia.pl – serwis portalu Interia.pl
* www.unia.gery.pl – serwis portalu gery.pl

Telefony i adresy warte zapamiętania

Centrum Informacji Europejskiej
tel.: (+4822) 455-54-54
faks: (+4822) 455-54-53
ul. Krucza 38/42
00-512 Warszawa
Godziny otwarcia:
pon.-pt.: 8.00-18.00
sob.: 10.00-16.00

Punkt Informacyjny Unii Europejskiej (prowadzony przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce)
Warszawskie Centrum Finansowe
ul. Emilii Plater 53, parter
00-113 Warszawa
tel.: (+4822) 520-82-62
faks: (+4822) 520-82-63
e-mail: info@eudel.pl
Godziny otwarcia:
pon.: 9.00-13.00
wt.-pt.: 9.00-20.00

Centrum Dokumentacji Europejskiej
ul. Oczapowskiego 4, pokój 12
10-957 Olsztyn
tel.: (+4889) 523-44-98
e-mail: cde@uwm.edu.pl
Godziny otwarcia
pon.-pt.: 10.00-16.00

2. Czy wiecie że…
…po integracji z Unią Europejską Polska stanie się szóstym producentem żywności pod względem wartości sprzedaży. Według raportu \”Polski przemysł żywnościowy\”, opracowanego na zlecenie Polskiej Federacji Producentów Żywności, wartość produkcji polskiego przemysłu spożywczego wynosi ok. 50 mld. euro, podczas gdy łączna wartość produkcji unijnego sektora spożywczego przekracza 600 mld euro.
Polskim znakiem rozpoznawczym na rynkach UE mogą się stać produkty regionalne i typowo polskie specjały. Sejm zmienił już ustawę regulującą zasady wytwarzania win i organizacji rynku winiarskiego. Ma to pomóc w wypromowaniu miodu pitnego jako polskiego towaru eksportowego.
Jednak mimo zbliżającej się integracji z rynkami UE polscy producenci nie rejestrują regionalnych produktów w Urzędzie Patentowym. Tymczasem taka rejestracja zapewnia im ochronę prawną w używaniu nazwy. O rejestrację może się starać grupa osób, np. stowarzyszenie, związek wytwórców lub koło gospodyń. W specyfikacji trzeba opisać produkt, podając jego nazwę, wszystkie składniki, sposób przygotowywania oraz na własny koszt wykonać badania laboratoryjne. Konieczne jest także zdefiniowanie obszaru geograficznego, z którego pochodzi dany produkt, i udowodnienie, jaki wpływ ma ten obszar na jego walory. Wnioski o rejestrację należy składać w Urzędzie Patentowym, który następnie kieruje je do Komisji Europejskiej. Dzięki certyfikatowi z UE możliwe jest odstąpienie od unijnych norm sanitarnych podczas produkcji.
Dotychczas do Urzędu Patentowego zgłoszono zaledwie kilka polskich produktów regionalnych. Są to głównie sery wytwarzane przez górali.

3. Polska w oczach Europejczyków

Vassilis Vounoukis, Grecja
Kiedy słyszę słowa: Polska i Polacy, to…
…cofam się pamięcią 20 lat wstecz. Wielu Polaków, którzy wtedy przyjeżdżali do Grecji, mieszkało na kempingu nieopodal mojego domu. Zachowywali się jak członkowie jakiegoś plemienia. Mieszkali razem, wspólnie się poruszali, nie interesowali się grecką rzeczywistością. Ale każdego wieczoru przeobrażali się w drobnych kupców. W ramach \”stosunków handlowych\” z Grekami wymieniali rzeczy, które zabrali ze sobą na wakacje. Obiektem szczególnie przez nich pożądanym były niebieskie dżinsy.
Grecja leży daleko od Polski i ten dystans ma wymowę nie tylko w kilometrach. My, ludzie z Południa, i wy, ludzie z Północy, różnimy się mentalnością. Inaczej patrzymy na świat. Wy wszystko planujecie, żyjecie szybciej. U nas życie płynie wolniej i bardziej spontanicznie.
Polakom zazdroszczę kilku rzeczy: wiewiórek, lasów i rzek. U nas tego nie ma.

Wydanie:

Kategorie: Bez kategorii

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy