Cukier gorzknieje?

Cukier gorzknieje?

Będzie stale drożał jeszcze przez trzy lata? Szybki wzrost detalicznych cen cukru, o kilkadziesiąt groszy za kilogram w ciągu dwóch miesięcy, każe nam spojrzeć z troską na ten sektor gospodarki. Dziś już nikt nie wyobraża sobie sprzedaży kartkowej, ale z pewnością problemy tej „strategicznej branży” budzą zainteresowanie. Trzecia słodka potęga Po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej nasze cukrownictwo zostało poddane ścisłej regulacji, otrzymaliśmy więc nieprzekraczalne limity i tzw. cenę referencyjną, która obowiązuje w skupie buraków cukrowych. Rynek wewnętrzny UE jest dodatkowo chroniony taryfami celnymi przed napływem nieograniczonej ilości cukru trzcinowego spoza UE. Polska z limitem produkcji na poziomie 1,4 mln ton (łącznie dla wszystkich producentów działających na rynku) ma ponad 10% udziału w unijnym rynku cukru i zajmuje pod względem produkcji trzecią pozycję w całej Unii Europejskiej, po Niemczech i Francji. W tym rankingu Krajowa Spółka Cukrowa „Polski Cukier” plasuje się na siódmym miejscu w UE. Ograniczenia unijne precyzyjnie określają potencjał rynku i nakładają limity produkcyjne, które są dzielone na poszczególne kraje Wspólnoty, a następnie na poszczególnych producentów cukru działających na polskim rynku. Krajowa Spółka Cukrowa SA ma limit produkcyjny w wysokości ok. 40% polskiego rynku, czyli może

Cały tekst artykułu można przeczytać w elektronicznej wersji "Przeglądu", która jest dostępna dla posiadaczy e-prenumeraty lub subskrypcji cyfrowej.
Wydanie: 2010, 50/2010

Kategorie: Kraj