Jak dbać o patelnię, aby służyła nam na lata?

Jak dbać o patelnię, aby służyła nam na lata?

Okazuje się, że dobra patelnia może służyć nam przez wiele lat. Wystarczy, że będziemy odpowiednio o nią dbać. I choć wielu osobom wydaje się, że jej czyszczenie jest banalnie proste – są w błędzie. Co więcej, jeden błąd może spowodować, że patelnia nie będzie nadawała się już do użytku. Z tego tekstu dowiesz się, jak pielęgnować i myć te naczynia, aby nie uszkodzić powłoki. Jak więc dbać o patelnię, aby służyła nam więcej niż kilka miesięcy?

Odpowiednie mycie to podstawa

Jedną z najważniejszych zasad związanych z pielęgnacją jest odpowiednie mycie. Pamiętajmy o tym, że żadnej patelni nie należy czyścić szorstkim zmywakiem – powłoki tego nienawidzą. Jest to szczególnie ważne w przypadku teflonu, jednak inne modele również go nie tolerują. Co więcej, zarysowana patelnia teflonowa nie jest ani zdrowa, ani bezpieczna, a powłoka ceramiczna może w ten sposób stracić swoje właściwości nieprzywierające.

Kolejną kwestią, o jakiej należy pamiętać, jest to, że nie należy zalewać wodą patelni, którą dopiero co zdjęliśmy z ognia. Niestety mocno nagrzane naczynia potrafią się odkształcać, a także tracą właściwości non-stick. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zalanie jej wodą już po wystygnięciu i ponowne podgrzanie.

Niezwykle istotne jest także odpowiednie suszenie. Przetarcie patelni suchą ściereczką lub ręcznikiem to najlepsze rozwiązanie. Ta czynność zapobiega osadzaniu się kamienia. Z uwagi na to warto dbać o tego typu naczynia po każdym użyciu. Jest to szczególnie ważne wtedy, gdy pozostały na niej resztki jedzenia.

Patelnie Zwieger – jak czyścić je od spodu?

Nie da się ukryć, że przypalone spody patelni wyglądają nieatrakcyjnie. Nawet najlepszej jakości produkty marki Zwieger po pewnym czasie posiadają brzydkie przebarwienia. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że istnieje kilka domowych sposobów, które pomogą nam przywrócić dawny blask tych naczyń do smażenia. Do czyszczenia tego typu zabrudzeń sprawdzi się m.in. ocet, soda oczyszczona, kwasek cytrynowy i woda utleniona.

Kobieta myjąca patelnię

Kąpiel w sodzie

Do przygotowania kąpieli w sodzie potrzebujemy pół szklanki sody i dużo gorącej wody. Następnie do miski wypełnionej wodą wkładamy naczynia, np. patelnię Zwieger, i obciążamy je, aby nie wypływały. Dzięki temu spód oraz przypalone ścianki znajdą się pod wodą. Tak przygotowane naczynia moczymy kilkanaście minut, a następnie ścieramy z nich brud za pomocą drucianej gąbki.

Czyszczenie za pomocą octu

Do moczenia w occie należy przygotować litr wrzątku, ¾ szklanki octu i trzy łyżki soli. Po wymieszaniu wszystkich składników, do środka miski wkładamy patelnię i zostawiamy ją na około godzinę. Następnie usuwamy przebarwienia za pomocą gąbki lub druciaka.

Oczywiście można także skorzystać ze specjalistycznych preparatów dostępnych w sklepach. Wśród nich bez problemu znajdziemy mleczka, pasty lub spreje. Te produkty działają podobnie do sody czy octu, jednak są zdecydowanie silniejsze. Z uwagi na to podczas ich stosowania trzeba zachowywać wszelkie środki ostrożności.

Jak widać na powyższych przykładach, dbanie o patelnie nie jest trudne. Wystarczy odrobina systematyczności i cierpliwości. Jednak musimy pamiętać o tym, że poszczególne modele należy pielęgnować nieco inaczej. Jeżeli dokładnie zadbamy o wszystkie szczegóły, mamy pewność, że naczynie, które wybraliśmy, będzie służyć nam przez długie lata.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja
Tagi: naczynia

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy