Festiwal kasztanów

W Chorwacji „kasztanowym zagłębiem” jest region Kvarner, zwłaszcza okolice miejscowości Lovran. Z gorszych odmian robi się paszę dla zwierząt, najlepsze wędrują do kuchni. Najprostszy sposób przyrządzania kasztanów to prażenie. Uliczni sprzedawcy stosują do tego celu urządzenie przypominające grill. Kilkanaście centymetrów nad rozżarzonymi węglami umieszcza się blachę, a na niej kasztany w łupinach. Tak przygotowane mają smak lekko słodkawy, a konsystencją przypominają ziemniaki. Zupa z kasztanów, której wygląd kojarzy się z gęstą kaszą manną, to już wyższy stopień trudności. Do jej ugotowania służą zmielone owoce. Jednak dopiero przy deserach kucharz ma okazję wykazać się kunsztem. Z kasztanów robi się ciasta, ciastka i torty. Kasztany to także pretekst do ogólnej zabawy. W połowie listopada, kiedy zbiory miną półmetek, w Lovranie odbywa się Kasztanowy Festiwal, czyli Marunada (marun to po chorwacku właśnie kasztan). Udostępnij: Kliknij, aby udostępnić na Facebooku (Otwiera się w nowym oknie) Facebook Kliknij, aby udostępnić na X (Otwiera się w nowym oknie) X Kliknij, aby udostępnić na X (Otwiera się w nowym oknie) X Kliknij, aby udostępnić na Telegramie (Otwiera się w nowym oknie) Telegram Kliknij, aby udostępnić na WhatsApp (Otwiera się w nowym oknie) WhatsApp Kliknij, aby wysłać odnośnik e-mailem do znajomego (Otwiera się w nowym oknie) E-mail Kliknij by wydrukować (Otwiera się w nowym oknie) Drukuj

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2002, 45/2002

Kategorie: Przegląd poleca