Festiwal kasztanów

W Chorwacji „kasztanowym zagłębiem” jest region Kvarner, zwłaszcza okolice miejscowości Lovran. Z gorszych odmian robi się paszę dla zwierząt, najlepsze wędrują do kuchni. Najprostszy sposób przyrządzania kasztanów to prażenie. Uliczni sprzedawcy stosują do tego celu urządzenie przypominające grill. Kilkanaście centymetrów nad rozżarzonymi węglami umieszcza się blachę, a na niej kasztany w łupinach. Tak przygotowane mają smak lekko słodkawy, a konsystencją przypominają ziemniaki. Zupa z kasztanów, której wygląd kojarzy się z gęstą kaszą manną, to już wyższy stopień trudności. Do jej ugotowania służą zmielone owoce. Jednak dopiero przy deserach kucharz ma okazję wykazać się kunsztem. Z kasztanów robi się ciasta, ciastka i torty. Kasztany to także pretekst do ogólnej zabawy. W połowie listopada, kiedy zbiory miną półmetek, w Lovranie odbywa się Kasztanowy Festiwal, czyli Marunada (marun to po chorwacku właśnie kasztan). Share this:FacebookXTwitterTelegramWhatsAppEmailPrint

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2002, 45/2002

Kategorie: Przegląd poleca