Polska na talerzu

Polska na talerzu

Dziennikarze udowodnili, że rodzima kuchnia nie jest gorsza niż inne „Festiwal dań polskich” – pod takim hasłem odbyła się kolejna edycja konkursu gotowania dla dziennikarzy. Kulinarne zmagania przedstawicieli mediów jak co roku odbyły się w Domu Dziennikarza, w restauracji i ogrodzie Villa Foksal. Imprezę poprowadził w tym roku Karol Okrasa z programu kulinarnego w telewizyjnej Jedynce. Przygotował sześć przepisów tradycyjnych polskich potraw. W ogrodzie ustawiono stanowiska do gotowania, przy których znani dziennikarze przyrządzali danie według wylosowanego wcześniej przepisu. Członkami jury byli tym razem: Małgorzata Deszkiewicz, dziennikarka, Tadeusz Drozda oraz Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej. Katarzyna Dowbor, prezenterka telewizyjnej Dwójki, i Krzysztof Skowroński z Polsatu wylosowali przepis na racuszki z kaszy gryczanej i płatków pszennych, z marynowaną wątróbką kurzą. – To była jedna z najtrudniejszych operacji, jakie przeprowadziłem w życiu. Przepis był wyszukany, żeby nam utrudnić działanie – narzekał red. Skowroński. Zadaniem Jolanty Fajkowskiej, prezenterki Dwójki, i Sławomira Siezieniewskiego, dziennikarza TVP 3, było przygotowanie chłodnika z botwinki. – Widziałem, jak pan to robił, zaraz to powtórzę. Osoby o słabszych nerwach proszę odejść – zawołał Sławomir Siezieniewski i zabrał się do… krojenia.

Cały tekst artykułu można przeczytać w elektronicznej wersji "Przeglądu", która jest dostępna dla posiadaczy e-prenumeraty lub subskrypcji cyfrowej.
Wydanie: 2004, 25/2004

Kategorie: Media