Eureka

Eureka

PSYCHOLOGIA Samobójcze skłonności studentów Według badań zespołu Davida Druma z University of Texas w Austin, przedstawionych na 116. dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego, ponad połowa z 26 tys. studentów 70 college’ów i uniwersytetów, którzy wzięli udział w internetowej ankiecie przeprowadzonej wiosną 2006 r., przyznała się, że co najmniej raz myślała o samobójstwie, 15% badanych poważnie rozważało możliwość odebrania sobie życia, a ponad 5% podjęło taką próbę. Zdaniem naukowców, w przeciętnym college’u, mającym 18 tys. studentów, w ciągu roku 1080 będzie chciało skończyć ze sobą. Badacze stwierdzili, że przeszło połowa myślących o samobójstwie z różnych przyczyn nie szukała pomocy specjalistów ani nie powiedziała nikomu o swoich zamiarach. ZDROWIE Nadzieja dla chorych na reumatyzm Pojedynczy zastrzyk zmodyfikowanych komórek może zatrzymać rozwój reumatycznego zapalenia stawów – twierdzą naukowcy z uniwersytetu w Newcastle, którzy wkrótce rozpoczną testy zastrzyków, prawdopodobnie mogących zahamować atak systemu immunologicznego na stawy. Reumatyczne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, w której system odpornościowy organizmu atakuje własne tkanki. Dokładna przyczyna nie jest znana, leczenie sprowadza się do łagodzenia objawów. Brytyjscy naukowcy spróbowali zaingerować w system odpornościowy. Pobrane komórki białych krwinek poddawane są działaniu koktajlu sterydów i witamin, które tak przekształcają komórki odpornościowe, zwane dendrycznymi, że stają się one bardziej „tolerancyjne” i nie atakują organizmu. Następnie komórki te z powrotem wstrzykiwane są do stawu pacjenta. Kierujący zespołem prof. John Isaacs spodziewa się, że w wyniku takiego działania nastąpi wytłumienie lub rozregulowanie reakcji autoimmunologicznej. Do pierwszych testów wybrano ośmiu pacjentów, w dalszym etapie obejmą one być może więcej osób. Jeżeli skuteczność metody się potwierdzi, będzie ona dostępna w ciągu pięciu lat. Naukowcy sugerują, że te same procesy mogą zostać zastosowane w innych chorobach autoimmunologicznych – cukrzycy typu I czy nawet stwardnieniu rozsianym. Palenie w genach Uwarunkowania genetyczne podnoszą ryzyko rozwoju nawyku palenia. U większości osób pierwsze zaciągnięcie się dymem papierosowym powoduje mdłości czy kaszel, co sprawia, że ochota na palenie przechodzi. Są jednak ludzie, dla których pierwszy dymek to sama przyjemność. Dr Ovide Pomerleau, psychiatra z Uniwersytetu Medycznego w Michigan, którego badania znajdą się we wrześniowym wydaniu magazynu „Addiction”, twierdzi, że to sprawa genów. Pomerlau i jego zespół zbadali 435 osób. Część z nich próbowała palenia, lecz nie wpadła w nałóg. Pozostałe paliły co najmniej pięć papierosów dziennie przez ostatnie pięć lat. U regularnych palaczy stwierdzono zmiany w genie CHRNA5, tzw. polimorfizm pojedynczych nukleotydów (SNP). Badanie genetycznych uwarunkowań skłonności do nałogów jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się kierunków leczenia uzależnień. Mniej frytek! W 2002 r. konsumentów zaniepokoiła wiadomość, że szwedzcy badacze wykryli we frytkach i chrupkach ziemniaczanych akrylamid, substancję, która może wywoływać raka. Obecnie zespół niemieckich badaczy z Uniwersytetu Technicznego w Monachium po raz kolejny uderzył na alarm: w wymienionych produktach znajduje się jeszcze jeden szkodliwy związek chemiczny – glicydamid. Jak napisał dr Michael Granvogl i jego koledzy z Monachium na łamach fachowego magazynu „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, koncentracja glicydamidu we frytkach i chrupkach wynosi od 0,3 do 1,5 mikrograma na kilogram. To znacznie mniej niż zawartość akrylamidu (300 do 600 mikrogramów na kilogram), ale rakotwórcze działanie glicydamidu jest znacznie silniejsze. Doświadczenia wykazały, że nawet minimalne ilości tej substancji mogą wywoływać szkodliwe mutacje w komórkach ssaków. Niektórzy specjaliści uspokajają, że nie ma powodów do obaw. W końcu glicydamid powstaje także w wyniku naturalnych procesów przemiany materii w ludzkim organizmie. Na wszelki wypadek lepiej jednak ograniczyć konsumpcję frytek i chrupek. Eksperci zalecają smażenie frytek w temperaturze niższej niż 180 stopni przy użyciu tłuszczów nasyconych, takich jak olej palmowy. TECHNOLOGIE Elektroniczny nawigator Rozpoznawanie głosu, pokazywanie rzeczywistego wyglądu skrzyżowań, wskazywanie właściwego pasa ruchu na skrzyżowaniu lub przy zjeździe z autostrady, wyświetlanie rzeźby terenu, pomoc w sytuacjach awaryjnych to funkcje nowego urządzenia do nawigacji GPS – Navigon 7210, które na naszym rynku będzie dostępne od września. W sytuacji awaryjnej urządzenie pokaże aktualne położenie pojazdu i pomoże odnaleźć najbliższy szpital, posterunek

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2008, 35/2008

Kategorie: Nauka