14 grudnia 2017 r. Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier” wraz z Akademią Kulinarną Whirlpool wspólnie zorganizowały przedświąteczne warsztaty kulinarne dla Seniorów oraz dzieci z Domu Dziecka w Pęcherach, które miały miejsce właśnie w Akademii Kulinarnej Whirlpool przy ul. Mińskiej 25 w Warszawie. Międzypokoleniowe gotowanie przyniosło obu stronom mnóstwo frajdy i satysfakcji. Wspólne lepienie pierogów oraz przyozdabianie kolorowych pierniczków wywołało uśmiechy na twarzach zarówno Młodszych, jak i Starszych, a śpiewanie kolęd i opowieści o wigilijnych tradycjach rozbudziły w sercach wszystkich uczestników warsztatów prawdziwego Ducha Świąt.
Ideą przyświecającą temu spotkaniu było włączenie Seniorów we wspólne aktywności z dziećmi z Domu Dziecka, które niejednokrotnie nie miały możliwości czerpania z wiedzy, ciepła i troski od Babci i Dziadka. To właśnie Babcie i Dziadkowie poświęcają nam zazwyczaj wiele uwagi, dzieląc się swoim bogatym życiowym doświadczeniem, rzadkimi – i nieraz zaskakującymi – umiejętnościami, ogromną pasją, cierpliwością, pokorą wobec życia i sporą dozą optymizmu, czego młodym tak często przecież brakuje! Idea warsztatów zrodziła się z pragnienia podkreślenia roli, jaką w naszym życiu odgrywają osoby starsze oraz pokazania dzieciom, że mogą liczyć na pomoc i wsparcie osób starszych, nawiązać z nimi kontakt i nauczyć się od nich czegoś ciekawego. Celem samych warsztatów było przełożenie tej idei na praktyczne umiejętności – wyposażenie dzieci w unikalną wiedzę, jaką Babcie i Dziadkowie zwykle przekazują swoim wnukom. Dlatego podczas warsztatów Seniorzy podzielili się przepisami na wigilijne dania, które wspólnie z dziećmi ugotowali w radosnej, świątecznej atmosferze.
W warsztatach udział wzięli seniorzy – wolontariusze Fundacji „Porozumienie Bez Barier” z Panią Prezydentową Jolantą Kwaśniewską na czele, dzieci z Domu Dziecka w Pęcherach oraz kucharze z Akademii Kulinarnej Whirlpool. Podczas warsztatów realizowane były przepisy na świąteczne dania, które opracowali seniorzy. To oni – przy wsparciu Mistrzów Kuchni: Marco Ghia, Cristiny Catese i Michała Toczyłowskiego – dzielili się z dziećmi wiedzą, jak daną potrawę przygotować. Podczas warsztatów przygotowane zostały krokiety z pieczarkami i kapustą, pierogi z grzybami, kutia oraz kolorowe pierniczki. Po około półtoragodzinnej zabawie, przy okazji której dzieci miały okazję wraz z Babciami i Dziadkami przygotować każde z wymienionych dań, wspólnie przygotowano wigilijny stół, wysłuchano opowieści o świątecznych tradycjach, podzielono się opłatkiem i rozpoczęto biesiadowanie.
Projekt powstał w ramach autorskiego programu „Oswajanie starości”, realizowanego przez Fundację Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier” począwszy od 2013 r. Kampania ma na celu podkreślenie jak ważne, potrzebne i bezcenne są dla nas osoby starsze oraz ukazanie starości w pozytywnym świetle – wraz z wszelkimi korzyściami, jakie niesie dla społeczeństwa, a w tym dla każdego z nas. Współorganizatorem warsztatów została Akademia Kulinarna Whirlpool, która dzieli się pasją do gotowania i jedzenia oraz pokazuje, że czas spędzony w kuchni może być źródłem radości, frajdy i kreatywnej zabawy!
Więcej informacji na stronach:
Fundacja „Porozumienie Bez Barier”: www.fpbb.pl
Akademia Kulinarna Whirlpool: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Życzę Pani Jolancie Kwaśniewskiej powodzenia w dalszym Jej działaniu, pożytecznym obu pokoleniom. MW.