Lodówka do zabudowy czy wolnostojąca – jakie są różnice?

Lodówka do zabudowy czy wolnostojąca – jakie są różnice?

Zakup lodówki jest jednym z najważniejszych wyborów, przed jakimi stajemy przy remoncie lub wykończeniu kuchni. Główny dylemat dotyczy tego, czy wybrać lodówkę wolnostojącą, czy do zabudowy. Każdy wariant zapewnia nowoczesne technologie chłodnicze i inne zaawansowane rozwiązania. Jeśli nie wiesz, który model wybrać, służymy pomocą – w tym artykule zebraliśmy najważniejsze informacje o chłodziarkach.

W sklepach AGD spotkasz dwie kategorie lodówek, a mianowicie do zabudowy i wolnostojące. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, ale ostatecznie najbardziej liczą się osobiste preferencje oraz budżet. Poniżej znajdziesz najistotniejsze informacje oraz poznasz różnice pomiędzy tymi rodzajami lodówek.

Lodówka wolnostojąca – zalety i wady

Lodówki wolnostojące to najczęściej spotykane urządzenia chłodnicze. Mają ciekawy design oraz kolorystykę, dzięki czemu można je z powodzeniem dopasować do wnętrza kuchni. Jest to o tyle istotne, że pojedyncze urządzenie to tak naprawdę duża bryła, która może dominować nad pomieszczeniem, dlatego warto je dobrać do wystroju kuchni i wyglądu innych urządzeń. Ich zaletą jest łatwość montażu – wystarczy postawić w wyznaczonym miejscu, wypoziomować i podłączyć do prądu. Ponadto są dostępne w różnych głębokościach, więc mogą tworzyć jedną linię z meblami lub wystawać poza szafki kuchenne. Ze względu na to, że lodówki wolnostojące mają zwykle większe pojemności niż inne modele, polecane są osobom, które lubią mieć dużo miejsca w lodówce.

Zobacz: lodówki wolnostojące marki Siemens

Zalety lodówki wolnostojącej:

  • najbardziej powszechne urządzenie, przez co istnieje duży wybór marek i stylów;
  • większa pojemność w porównaniu do lodówek zabudowanych;
  • tańsza niż wariant do zabudowy;
  • przenośna i łatwa w montażu;
  • nie jest wymagana profesjonalna instalacja;
  • dostępna w wielu różnych wykończeniach i stylach drzwi (na przykład lewy zawias, prawy zawias lub drzwi francuskie);
  • łatwa do wymiany.

Chociaż lodówki wolnostojące mogą działać wiele lat przy odpowiednim czyszczeniu i konserwacji, mają zwykle krótszą żywotność niż chłodziarki do zabudowy. Inną wadą lodówek wolnostojących jest estetyka – nawet przy odpowiedniej głębokości nie będą idealnie wyrównane z frontami szafek.

Lodówka do zabudowy – zalety i wady

Lodówka do zabudowy ma jedną bardzo ważną zaletę: można ją schować za frontem meblowym i tym samym stworzyć jednolite wnętrze kuchenne. Otwiera się ją jak zwykłą szafkę kuchenną. Chłodziarkozamrażarka przeznaczona do zabudowania wyposażona jest w niezbędne funkcje, które pozwalają na bezpieczne jej użytkowanie, jak np. odpowiednia wentylacja i przytwierdzenie do ściany. To dlatego nie zaleca się zabudowania zwykłej lodówki, ponieważ można doprowadzić do jej poważnego uszkodzenia, a sprzęt nie będzie działać prawidłowo.

Zobacz: Lodówki do zabudowy marki Siemens

Zalety lodówki do zabudowy:

  • praktycznie niezauważalna dzięki wkomponowaniu ją w ciąg meblowy;
  • wprawdzie głębokość jest ograniczona, ale są dostępne w różnych szerokościach;
  • dłuższa żywotność niż w przypadku większości samodzielnych lodówek;
  • nieograniczona personalizacja – dostępne są różne style drzwi, w tym niestandardowe panele i drzwi przeźroczyste;
  • łatwiejsze czyszczenie z zewnątrz, ponieważ zastosowany jest front meblowy, bardziej odporny na zabrudzenia i odciski palców (nie wymaga polerowania).

Wadą lodówek do zabudowy jest to, że zazwyczaj kosztują więcej niż lodówki wolnostojące. Nie można ich też łatwo przenosić czy wymienić. Ponadto lodówki do zabudowy wymagają profesjonalnej instalacji.

Którą lodówkę wybrać – podsumowanie

Zarówno lodówki wolnostojące, jak i do zabudowy oferują różnorodne wykończenia i style. Oba warianty mogą być wyposażone w energooszczędne i inteligentne funkcje technologiczne, np. system chłodzenia No Frost, komorę świeżości, kostkarkę czy oświetlenie LED. Wybór modelu zależy od potrzeb i budżetu. O czym warto pamiętać?

Musisz wiedzieć, że lodówki do zabudowy są droższe od tradycyjnych. Dla przykładu lodówka o pojemności użytkowej 130 l w klasie energetycznej A++ może kosztować około 1400 zł, podczas gdy wolnostojąca – od 800 zł. Ponadto warianty meblowe mają mniejsze pojemności przy tym samym rozmiarze, a ich montaż jest utrudniony, ponieważ wymaga pomocy fachowców. Większość lodówek do zabudowy ma kompresory na górze w przeciwieństwie do większości modeli wolnostojących (te mają je na dole). Są też zwykle wyższe niż lodówki wolnostojące – dzięki temu nie ma szczeliny między górną częścią lodówki a szafkami.

Przy montażu lodówki pamiętaj, że nie może być postawiona blisko źródeł ciepła. Przyjmuje się, że chłodziarko-zamrażarka powinna być oddalona od ściany o ok. 10 cm, co ma umożliwić prawidłową cyrkulację powietrza. Dotyczy to zarówno lodówki wolnostojącej, jak i do zabudowy. Zanim więc zaczniesz zastanawiać się, która lodówka sprawdzi się najlepiej w kuchni, sprawdź dokładnie wymiary pomieszczenia. Ponadto warto zastanowić się, czy wystarczy zwykła chłodziarka, czy może jednak warto zainwestować w lodówkę z zamrażarką – każda opcja dostępna jest zarówno do postawienia samodzielnie, jak i zabudowania.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja
Tagi: AGD, domy, mieszkania

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy