Polędwiczki przyprawione po dziennikarsku

Polędwiczki przyprawione po dziennikarsku

Jak gotowały gwiazdy mediów?

Dożyliśmy takich czasów, że szybciej można sprowadzić do domu pizzę, niż doczekać się pogotowia ratunkowego – powiedział, obserwując zmagania medialnych gwiazd, były prezydencki minister Mieczysław Wachowski, potwierdzając swoje kompetencje zarówno w dziedzinie polityki (społecznej), jak i kulinariów. W upalne poniedziałkowe popołudnie Villa Foksal zaludniła się tłumem postaci znanych z ekranów i estrad, ale najważniejsze były stoły zamienione w stanowiska kuchenne.
Tylko pół godziny musiało wystarczyć uczestnikom konkursu na przygotowanie smacznej i oryginalnej potrawy z najzwyklejszych, typowo polskich produktów spożywczych, warzyw, mięs i przypraw, w sumie 31 składników. Przed takim zadaniem stają już od sześciu lat gotujące zespoły złożone z popularnych dziennikarzy.
W tym roku wystawiono sześć dwuosobowych drużyn. Stawkę otwierali najpopularniejsi prezenterzy pogody z TVN (Tomasz Zubilewicz i Agnieszka Górniakowska). Mocno reprezentowana była telewizja publiczna, TVP 2 połączyła się z TVP Sport (Anna Popek i Rafał Patyra), a TVP 3 wystawiła męską drużynę (Marek Wiechowski i Radek Mróz). VIVA połączyła się z Polsatem (Agnieszka Filas i Zygmunt Chajzer), radiowa Jedynka z Trójką (Katarzyna Nazarewicz i Kuba Strzyczkowski), stawkę zaś zamykała para radiowo-telewizyjna (Michał Olszański – “Magazyn Express Reporterów” i Program III Polskiego Radia oraz Marta Kielczyk z “Panoramy”).
Po nieco dramatycznych zmaganiach, gdyż aż dwie zawodniczki pokaleczyły sobie palce, Agnieszka Filas i Zygmunt Chajzer uzyskali Mistrzostwo Polski Dziennikarzy w konkursie gotowania. Była to typowa impreza integracyjna, jednak nasze gwiazdy mediów traktują ją nadzwyczaj poważnie, na długo przed konkursem przygotowują strategię, a nawet ćwiczą się w kuchennych czynnościach. Duet Filas-Chajzer odniósł zwycięstwo dzięki wymyślnej i smacznej potrawie, która nazywała się hiszpańskie tapas, a była w istocie kurczakiem w sosie cytrynowym.
Nagrodę specjalną Instytutu Flory przyznano za danie zdrowe dla serca potrawom o nazwie pierś kreolska oraz polędwica ŕ la Foksal, przygotowanym przez Annę Popek i Rafała Patyrę.
Zmagania gwiazd medialnych obserwowało kompetentne jury: aktorka Agnieszka Fitkau-Perepeczko, autorka książki “Śniadanie do łóżka”, Lidia Popiel – fotografka, Manuela Gretkowska – pisarka i założycielka Partii Kobiet oraz Jadwiga Poprzybyłowska, specjalistka ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej z Instytutu Flory. Oceniano smak, prezentację i nazwy potraw.
Organizatorem konkursu była jak zwykle spółka Media Trend, która na co dzień przygotowuje konferencje prasowe i seminaria w Domu Dziennikarza w Warszawie, a jednym z patronów medialnych – tygodnik “Przegląd”.

 

Wydanie: 25/2007

Kategorie: Media

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy