Przegląd najciekawszych odmian fasoli

Przegląd najciekawszych odmian fasoli

Fasola to cenione warzywo, które jest chętnie i często wykorzystywane w kuchni. Jej owocem jest wydłużony strąk, w którego wnętrzu znajdziemy nasiona. Może poszczycić się dużą wartością odżywczą, ponieważ spośród wszystkich roślin strączkowych to właśnie ona zawiera największą ilość białka. W dodatku jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.

Odmiany fasoli

Odmian fasoli jest wiele, a różnią się między sobą wysokością łodyg, kolorem strąków oraz zawartością włókien. Ze względu na budowę strąków oraz ich przeznaczenie wyróżniamy dwie główne grupy odmian:

  • fasola łuskowa – zawierająca włókna. Uprawiana jest w przeznaczeniu na suche nasiona, ponieważ całe strąki są niejadalne ze względu na dużą zawartość włókien.
  • fasola szparagowa – do spożycia nadają się całe strąki, ponieważ warzywo jest bezwłókniste. W tej grupie możemy wyróżnić odmiany zielonostrąkowe oraz żółtostrąkowe.

Ze względu na wzrost fasolę możemy podzielić na odmiany:

  • karłowe i półkarłowe – dorastają maksymalnie do 60 cm wysokości, dlatego nie wymagają stosowania podpór. Zazwyczaj wytwarzają strąki bezwłókniste, o białych nasionach i krótszym okresie wegetacji, wynoszącym od 60 do 90 dni.
  • tyczne – wyższe odmiany, które mogą osiągać nawet do 3 m wysokości, dlatego konieczne jest stosowanie podpór. Są mało wymagające w uprawie, a ich okres wegetacji wynosi ok. 100 dni.
  • najciekawsze odmiany znajdziesz tutaj: https://gardenseedsmarket.com/bean-seeds-en/.

Odmiany szparagowe

Scuba – karłowa odmiana o zielonych strąkach. Jest to jedna z najwcześniejszych odmian szparagowych zielonostrąkowych. Dobrze plonuje nawet przy niekorzystnych warunkach, takich jak słabe nasłonecznienie czy spadki temperatury. Wytwarza strąki o długości do 14 cm i grubości 8-11 mm. Nasiona tej odmiany siejemy do gruntu od wiosny do początku lata, a zbiór jest możliwy nawet po 70 dniach od wysiewu.

Jagusia – odmiana średnio wczesna, która uprawiana jest zarówno ze względu na całe strąki, jak i na suche nasiona. Karłowa odmiana, która wykształca bezwłókniste strąki w zielonym kolorze, wypełnione ciemnobordowymi nasionami. Cechuje się wysoką odpornością na warunki pogodowe i dobrze plonuje niezależnie od nich. Nasiona wysiewamy do gruntu od połowy maja.

Polka – wczesna odmiana karłowa o wysokiej plenności i dużej odporności na choroby. Wytwarza żółte strąki, bezwłókniste, o gładkiej powierzchni i długości 12-14 cm. Miąższ smaczny, soczysty, aksamitny, o lekko słodkim smaku. Doskonała zarówno po ugotowaniu, jak i na przetwory. Nadaje się również do mrożenia.

Purple Teepee – bardzo ciekawa odmiana, która wykształca strąki w nietypowym, fioletowym kolorze. Jest odmianą karłową, bezwłóknistą. Strąki o długości 12-14 cm mają okrągły przekrój i są lekko wygięte, a ich końcówki zaostrzone. Szybko dojrzewają, bo już po ok. 60-70 dniach. Po ugotowaniu zmieniają barwę na zieloną.

Goldmarie – tyczna odmiana o dużej sile wzrostu, dlatego też wymaga stosowania podpór. Wytwarza wyjątkowo okazałe, żółte strąki, które osiągają nawet do 25 cm długości i 2,5 cm szerokości. Ich kształt jest silnie spłaszczony, a powierzchnia pofałdowana, ponieważ nasiona mocno się odznaczają. Pierwszy zbiór możliwy jest już w lipcu.

Blauhilde – wysoka odmiana o strąkach w nietypowym, fioletowym kolorze. Rośliny mogą dorastać nawet do 4 m wysokości. Strąki są długie (20-25 cm), mają okrągły przekrój i są bardzo smaczne. Po ugotowaniu zmieniają barwę na zieloną.

Odmiany na suche nasiona

Piękny Jaś – jest to najbardziej popularna odmiana uprawiana na suche nasiona, w sklepach spotykana najczęściej. Jest wysoka, dorastająca nawet do 2-3 m, wymaga więc stosowania podpór. Długie strąki o zielonej skórce wypełnione są dużymi, smacznymi nasionami, które są obowiązkowym składnikiem zupy fasolowej. Zbiór przeprowadzamy od września do października.

Kontra – karłowa odmiana wielkokwiatowa, uprawiana na suche nasiona. Odmiana jest plenna, średnio późna i w przeciwieństwie do Pięknego Jasia nie wymaga stosowania podpór. Jej nasiona również są spore, białe, błyszczące, o delikatnym żyłkowaniu. Idealnie nadają się do zup, kremów, a nawet do sałatek. Odmiana polecana jest zarówno do uprawy towarowej, jak i amatorskiej.

Kiedy siać fasolę i inne warzywa dowiesz się tutaj: https://budujesz.info/artykul/kiedy-i-jak-siac-warzywa-optymalne-terminy-i-techniki,1199.html.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy