Sery z Tyrolu

Ile potrzeba litrów mleka, by wyprodukować kilogram żółtego sera? 5, 10, a może 30? W jaki sposób dojrzewa ser, jak długo musi leżeć, zanim nabędzie stosownego „zapachu” i konsystencji? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedź, zwiedzając wytwórnię serów w Mayrhofen w austriackim Tyrolu. Nie jest to zwykła fabryka. Zwiedzając ją, unikniemy konieczności zakładania ubrania i obuwia ochronnego, nie ma tu woni, które nieraz towarzyszą tego typu produkcji, gdyż ma ona jednocześnie charakter wytwórni i muzeum. Część wewnętrzna to oszklona fabryka, a zewnętrzna – galeria, z której można obserwować cykl produkcyjny – od przywiezienia mleka poprzez jego przetwarzanie aż do miejsca, gdzie sery dojrzewają. Aby naprawdę poznać cały proces, trzeba poświęcić kilka tygodni. Tyle bowiem czasu potrzeba na wyprodukowanie niektórych gatunków. Jednak dzięki filmom wyświetlanym podczas zwiedzania skracamy ten okres do kilku minut. Całości dopełnia elektroniczny przewodnik – urządzenie przypominające słuchawkę telefonu bezprzewodowego. Wybieramy odpowiednie numery, wysłuchujemy komentarza w kilku językach i jesteśmy oprowadzeni po kolejnych pomieszczeniach. Koneserzy mogą degustować miejscowe wyroby w barze i restauracji, a potem zajrzeć do przyfabrycznego sklepu. Kupią tam nie tylko sery, ale także pojemniki do ich przechowywania, specjalne deski, drewniane talerze i noże. Wstęp do muzeum kosztuje 70 ATS (sam bilet) lub 150 ATS (bilet plus degustacja). Udostępnij: Kliknij, aby udostępnić na Facebooku (Otwiera się w nowym oknie) Facebook Kliknij, aby udostępnić na X (Otwiera się w nowym oknie) X Kliknij, aby udostępnić na X (Otwiera się w nowym oknie) X Kliknij, aby udostępnić na Telegramie (Otwiera się w nowym oknie) Telegram Kliknij, aby udostępnić na WhatsApp (Otwiera się w nowym oknie) WhatsApp Kliknij, aby wysłać odnośnik e-mailem do znajomego (Otwiera się w nowym oknie) E-mail Kliknij by wydrukować (Otwiera się w nowym oknie) Drukuj

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2001, 38/2001

Kategorie: Przegląd poleca