Zalety korzystania z witryny chłodniczej nastawnej w lokalu gastronomicznym

Zalety korzystania z witryny chłodniczej nastawnej w lokalu gastronomicznym

Prowadzenie biznesu gastronomicznego w dzisiejszych czasach to działalność wymagająca dążenia do perfekcji w wielu obszarach, również tych niezwiązanych stricte z produkcją i serwowaniem żywności. Każdy restaurator czy sprzedawca jedzenia musi wobec wszechobecnej konkurencji dbać także o marketing, wizerunek i to na wielu polach – także wewnątrz lokalu. Wpływa na to ma między innymi to, jak prezentowana jest żywność. Z pewnością pomocne w tym mogą być różnorodne sprzęty, takie jak witryny chłodnicze nastawne. Jakie konkretnie są ich zalety?

Witryna nastawna – wygoda i doskonała prezencja

Witryna chłodnicza nastawna to urządzenie, które wykorzystywane jest w bardzo wielu różnorodnych lokalach gastronomicznych. Jej kształt i funkcjonalność pozwalają jej odgrywać rolę na wielu polach. A tak się składa, że sprzęty multifunkcjonalne są bezcenne z punktu widzenia przedsiębiorcy. Jeśli z jednej strony utrzymują żywność w odpowiedniej temperaturze, z drugiej pozwalają ją świetnie zaprezentować klientom, a jeszcze dodatkowo są ergonomiczne i pomagają efektywniej nabierać poszczególne składniki, to ich przydatność znacząco rośnie.

Co eksponować w witrynie chłodniczej nastawnej?

Tak naprawdę w tego typu witrynie może być przechowywany każdy rodzaj żywności, który wymaga utrzymania w odpowiedniej temperaturze, aby dłużej zachować swoją świeżość (krótki termin przydatności), a jednocześnie chcemy mieć do niego nieskrępowany dostęp oraz umożliwić klientom zobaczenie tego, co się w witrynie znajduje. Z tego powodu lada chłodnicza nastawna świetnie sprawdza się w barach szybkiej obsługi, fast-foodach oraz miejscach, gdzie klienci sami nakładają sobie porcje posiłku. Znajdzie jednak również swoje zastosowanie w cukierniach, sklepach i barach. Najczęściej przechowuje się w niej mięso, warzywa, owoce, nabiał, sosy, ciasta czy gotowe przekąski.

Jakie są zalety witryny chłodniczej nastawnej?

Witryna nastawna wykorzystywana jest powszechnie w branży gastronomicznej dlatego, że posiada wiele atutów. Poniżej prezentujemy najważniejsze z nich.

  • Przedłużanie świeżości produktów spożywczych – oczywiście dzięki możliwości regulowania temperatury wewnątrz witryny chłodniczej nastawnej (najczęściej w zakresie kilku stopni w granicach 1-10 stopni Celsjusza, zależy od modelu). Dziś jest to wyjątkowo proste – zwykle za pośrednictwem cyfrowego wyświetlacza. Wydajności w tym zakresie gwarantuje izolacja pianką poliuretanową, która świetnie utrzymuje temperaturę wewnątrz.
  • Poprawa ergonomii pracy – pracownicy mogą sięgać po poszczególne produkty idealnie odseparowane od siebie w ramach nadstawki przystosowanej do pojemników GN (najczęściej tych 1/4, o głębokości 150 mm, choć opcji jest zdecydowanie więcej).
  • Uniwersalność – lady chłodnicze nastawne występują w różnych konfiguracjach – zarówno jeśli chodzi o rozmiar, ilość miejsc na pojemniki GN, jak i rodzaj przeszkleń (poste, zaokrąglone). Najczęściej mają także regulowane nóżki. Pozwala to dobrać model idealnie dostosowany do potrzeb konkretnego punktu gastronomicznego.
  • Łatwość obsługi – nie tylko w zakresie ustawienia temperatury, ale także utrzymania witryny chłodniczej nastawnej w czystości (szkło i stal nierdzewna/kwasoodporna bardzo łatwo się myje) i w odpowiednim stanie technicznym (dobre modele mają automatyczny system odmrażania).
  • Doskonała ekspozycja żywności – odpowiednio zaprojektowana witryna chłodnicza nastawna i oświetlenie pozwala zaprezentować produkty znajdujące się w niej z jak najlepszej strony, co przyciąga kolejnych klientów i wpływa pozytywnie na wizerunek lokalu. Jest to o tyle łatwiejsze, że często możemy wybrać nawet kolor wykończenia pasujący do wystroju punktu gastronomicznego. Mało tego – przeszklenie lady chłodniczej, przez które klienci zaglądają do środka, daje też możliwość umieszczenia na nim czegoś dodatkowego lub spełniać funkcję lady, co oszczędza miejsce.

Jak więc widać witryna chłodnicza nastawna jest jednym z najbardziej potrzebnych urządzeń do nowoczesnych lokali gastronomicznych, w których zachodzi potrzeba utrzymania odpowiedniej temperatury żywności wydawanej na bieżąco i takiej, którą chcemy zaprezentować wszystkim odwiedzającym nasz punkt gastronomiczny.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy