Zanzibar – region pachnący przyprawami

Zanzibar – region pachnący przyprawami

Egzotyczne wyspy przyciągają turystów z całego świata. Można zobaczyć na nich niezwykłą roślinność, niemal wymarłe gatunki zwierząt, spotkać przyjaznych mieszkańców i zachwycić się niezapomnianymi widokami. Zanzibar od lat zyskuje na popularności i pozwala odkrywać swoje największe tajemnice. Zobacz, dlaczego warto go odwiedzić.

Egzotyczne rośliny o ogromnych liściach, kwiaty pachnące miodem i fruwające wokół nich motyle we wszystkich kolorach tęczy, prażące słońce, szum oceanu i szelest drzew, a także śpiew występujących tylko w tej szerokości geograficznej ptaków zachwycą każdego turystę. Jednak to unoszący się na Zanzibarze zapach jest tym, co wyróżnia go na tle innych egzotycznych wysepek.

Wyspa przypraw i niezwykłych aromatów

Historia Zanzibaru jest niezwykle ciekawa. Swój obecny kształt i strukturę zawdzięcza on latom ścierania się ze sobą kolonii i reprezentantów różnych kultur. Na tych terenach widać wyraźne wpływy Afryki, Indii, jak również Chin, Holandii czy Wielkiej Brytanii. Coś, co kiedyś było źródłem napięć, dziś stanowi bogactwo regionu. Wyspy zwykle mają trudniejszą sytuację, jeśli chodzi o rozwój gospodarczy, ale nie w tym przypadku. Mieszkańcy wykorzystali to, co najlepsze otrzymali od przybyszy – przyprawy. Zanzibar jest trzecim na świecie eksporterem goździków. Na jego terenie znajdują się liczne plantacje, które warto zobaczyć na własne oczy, jednak to nie jest jedyny towar eksportowy tego regionu. Wysyłane w świat są również kokosy, wodorosty i rafia, a także cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa oraz pieprz. Tak wielka ilość przypraw sprawia, że jedną z cech charakterystycznych wyspy jest właśnie unoszący się w powietrzu niezwykły zapach. Odwiedzając ten region, powinieneś kupić egzotyczne przyprawy, gdyż nigdzie indziej nie mają one tak intensywnego smaku i aromatu. Na szczęście liczne połączenia Warszawa – Zanzibar pozwalają znaleźć lot dla siebie i wybrać się tam nawet z całą rodziną.

Lokalna kuchnia i wyroby

Wyspy na Oceanie Indyjskim to kolebka niecodziennych smaków i zapachów. Odwiedzając Zanzibar, koniecznie powinieneś udać się na targ, gdzie zaopatrzysz się w liczne przyprawy, które staną się niesamowitą pamiątką z pobytu. Chili, kardamon, trawa cytrynowa, wanilia lub kolendra smakują tu zupełnie inaczej, podobnie jak ananasy, maniok czy arbuzy i tamaryndowce. Nigdzie nie znajdziesz tak dojrzałych owoców drzewa bochenkowego, tylu gatunków bananów ani tak aromatycznego mango. Będąc na targu, możesz skosztować dań z owoców morza, np. zupy z ośmiornic, szaszłyków z rekina, mięsa barakudy, jak również aromatycznego pilawu lub biriani z ryżem. Amatorzy słodkości docenią z pewnością banany duszone w mleczku kokosowym, sok z trzciny cukrowej oraz kandyzowane owoce. Jednak targ to także miejsce, w którym zaopatrzysz się w niesamowite wyroby produkowane przez lokalnych mieszkańców – rzeźby i maski wykonane z drewna, kolorowe obrazy, batikowe koszule i parea, biżuterię. To świetne prezenty dla twoich najbliższych i dla ciebie.

(Materiał partnera)

Wydanie:

Kategorie: Aktualne

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy