Zdrowe odżywianie jesienią? To możliwe z cateringiem dietetycznym

Zdrowe odżywianie jesienią? To możliwe z cateringiem dietetycznym

Dni robią się krótsze, a pogoda nie zachęca do spacerów. Jesienią wielu z nas – na wzór niedźwiedzi i innych zwierząt zapadających w sen zimowy – zaczyna pracować nad dodatkową warstwą ciepła w postaci tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju okrycia nie odwiesimy do szafy, gdy nadejdzie wiosna. Aby uniknąć godzin spędzonych na siłowni i odmawiania sobie przyjemności jedzenia, należy już teraz pomyśleć o wdrożeniu w życie zasad zdrowego odżywiania. Jak więc jeść jesienią?

Regularność posiłków to klucz do sukcesu

Na zewnątrz zimno, wietrznie i deszczowo, dlatego jesienią większość czasu spędzamy w domu. Wylegiwanie się pod kocem z kubkiem kakao lub oglądanie ulubionych seriali w towarzystwie słonych i słodkich przekąsek to jedne z najpopularniejszych rozrywek tego sezonu. Nudzimy się, więc jemy więcej, również pomiędzy posiłkami. Tymczasem taka zmiana nawyków żywieniowych to najkrótsza droga do zdobycia dodatkowych kilogramów. Organizm przyzwyczajony do określonej podaży kalorii każdą nadwyżkę automatycznie zagospodaruje w formie rezerw, czyli tkanki tłuszczowej. Jak tego uniknąć? Jedząc regularne posiłki – bez względu na to, że siedząc w domu nie mamy nic ciekawszego do robienia. Pomocny może okazać się catering dietetyczny Warszawa w formie diety pudełkowej. Posiadając gotowe do zjedzenia potrawy, łatwiej jest zaplanować swój program żywieniowy na cały dzień i uniknąć podjadania.

Zupy to podstawa jesiennego menu, również śniadaniowego

O tym, że spożywanie zup jest zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa to bogactwo witamin i składników mineralnych. Od września coraz trudniej jest o świeże jarzyny, ale takie danie będzie smaczne również na bazie warzyw mrożonych. Poza tym, zupa stanowi ciepły posiłek, który rozgrzewa od środka, co szczególnie ważne w trakcie chłodnych pór roku. Jesienią warto jeść zwłaszcza zupy przygotowane z warzyw sezonowych, czyli przede wszystkim z dyni. Zupy kremy różnego typu doprawia się pikantnymi przyprawami, które dodatkowo rozgrzewają. Jeśli wywar zawiera aromatyczny czosnek czy imbir, będzie korzystny również dla układu odpornościowego. A czym jest zupa na śniadanie? To ugotowane na mleku kasze lub płatki owsiane, które powinny wyprzeć z codziennej diety kanapki. Nie mając czasu na ich przygotowanie tuż przed wyjściem z domu, można po prostu zamówić je z dostawą pod same drzwi lub bezpośrednio do miejsca pracy.

Szczególne wsparcie odporności

Jesienią należy myśleć nie tylko o kaloriach i ich źródle – zdrowe żywienie powinno również wspierać układ odpornościowy, szczególnie w tym czasie narażony na rozwój infekcji wirusowych i bakteryjnych. Jak wiemy „odporność pochodzi z brzuszka”, a dokładniej z jelit, w których znajduje się 80% komórek odpowiedzialnych za odpowiedź immunologiczną organizmu. To wraz z żywnością należy więc dostarczać sobie witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Potrzebuje on przede wszystkim witaminy D, obecnej w nabiale i rybach. Stąd jesienią warto przestawić się na dietę bogatą w ryby i owoce morza. Śledź, makrela, łosoś czy tuńczyk na talerzu poza „witaminą słońca” dostarczą także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, równie istotnych dla pracy układu immunologicznego. Dla utrzymania zdrowia należy zadbać też o odpowiednią podaż witaminy C (kiszona kapusta, owoce cytrusowe), witaminy A (kapusta, pomidory, marchew, brokuły) oraz minerałów, takich jak cynk, selen i żelazo. Nie wiedząc, w czym je znajdziemy, najlepiej zaufać specjalistom, czyli dietetykom, którzy planują diety dostarczane w ramach cateringu. Są one komponowane zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu na substancje odżywcze, dlatego pozwalają w łatwy sposób wesprzeć go od środka.

Zdrowe odżywianie jesienią nie musi być trudne. Trzymając się kilku podstawowych zasad można uniknąć postanowień noworocznych w stylu „Do wiosny schudnę X kilogramów”. Dobrze zbilansowana dieta pozwoli zadbać także o wzmocnienie odporności, bez konieczności stosowania aptecznych suplementów.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy