Aurora Films – Terapia dla par

Aurora Films – Terapia dla par

przedstawia film nagrodzony na festiwalu w Maladze

TERAPIA DLA PAR

Reżyseria Gerardo Herrero

Hiszpania 2023, 93 min

Komediodramat o małżeńskich problemach, które miały nie opuszczać progu domu

W KINACH OD 19 LIPCA 2024 ROKU

Aurora Films Sp. z o.o.

ul. Radziwie 7, lok. U08

01-164 Warszawa

PR & MARKETING

Agnieszka Zając

tel. 600 094 719, e-mail: agnieszka@aurorafilms.pl

DYSTRYBUCJA Aurora Films

Anna Dziewulska

tel. +48 22 353 96 02, e-mail: dystrybucja@aurorafilms.pl

AURORA FILMS

przedstawia pozycję obowiązkową dla fanów

Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”

TERAPIA DLA PAR

Tytuł oryginalny: Bajo Terapia

w reżyserii Gerardo Herrero

TWÓRCY FILMU:

Reżyseria i scenariusz: Gerardo Herrero

Zdjęcia: Juan Carlos Gómez

Muzyka: Paula Olaz

Montaż: Clara Martínez Malagelada

Scenografia: Leire De Esteban

Producenci: Gerardo Herrero

OBSADA:

Malena Alterio Marta

Alexandra Jiménez Laura

Fele Martínez Daniel

Antonio Pagudo Esteban

Eva Ugarte Carla

Juan Carlos Vellido Roberto

Nagrody i festiwale:

2024 – Nagrody Goya – najlepszy aktor drugoplanowy – nominacja

2023 – Festiwal Filmowy w Maladze – Srebrna Biznaga – Nagroda Specjalna Jury

Opis filmu:

Trzy małżeństwa, a każde z nich ma swoje problemy. Na tyle poważne, że wymagały specjalistycznej konsultacji i pracy w ramach terapii dla par. Żaden z bohaterów nie spodziewał się jednak oryginalnego pomysłu, na jaki pewnego dnia wpadnie ich psychoterapeutka.

Kobieta wyznacza spotkanie, na którym jednak sama się nie pojawia. Zostawia jedynie oczekującym na nią parom wskazówki, co mają robić i czego od nich oczekuje. Zdezorientowana początkowo szóstka bohaterów zaczyna ze sobą rozmawiać. Spotkanie zamienia się w coś w rodzaju terapii grupowej, w trakcie której na światło dzienne wychodzą kolejne brudy i wstydliwe dla każdej z par fakty. Nie może być inaczej, kiedy do przedyskutowania są tak poważne tematy, jak opieka nad dziećmi, obowiązki domowe, kariera, zazdrość czy seks. Wszystko to doprowadzi do nieoczekiwanego dla każdego z nich końca.

Nagrodzony na festiwalu w Maladze film Gerardo Herrero to klasyczna dramedy, czyli połączenie dramatu obyczajowego z komedią charakterów. Pełna podskórnych napięć oraz błyskotliwych dialogów opowieść daje duże pole do popisu starannie wybranemu przez reżysera zespołowi aktorów.

Prasa o filmie:

Reżyserowi udało się uchwycić emocjonalne stany swoich aktorów.

Holly Jones, Variety

Czarna komedia pełna ironicznych i boleśnie prawdziwych dialogów.

Nuria Vidal, Cinemania

Wirtuozerski styl i znakomita realizacja.

El Mundo

Sześć świetnie napisanych postaci, które dzielą się ze sobą swoimi radościami i nieszczęściami.

Pere Vall, Fotogramas

Biogram reżysera:

Gerardo Herrero – hiszpański reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Urodził się w 1953 roku w Madrycie. W 1987 roku wraz z Javierem Lópezem Blanco założył firmę producencką Tornasol Films. Od tamtego czasu wyprodukował kilkadziesiąt filmów fabularnych i dokumentalnych, w tym “Sekret jej oczu”, który zdobył Oskara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego. Jest wielkim zwolennikiem współpracy kinematograficznej pomiędzy Hiszpanią a Ameryką Łacińską. Ma też dość bogatą karierę reżyserską. Głośno było chociażby o zrealizowanym na podstawie powieści Arturo Péreza-Reverte „Terytorium Komanczów” (1997) czy „Tajemnicy Galindeza” (2003).

Wybrana filmografia:

2023 Terapia dla par

2017 7 śmierci

2015 Plaża topielców

2011 Mroźna cisza

2010 Piknik

2007 Niewidoczna

2006 Uciec przed przeszłością

2005 Heroina

2003 Tajemnica Galindeza

2002 Miejsce, w którym był raj

2000 Moi przyjaciele

1997 Terytorium Komanczów

1994 Na skróty do raju

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ:

Wydanie:

Kategorie: Aktualne

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy