Ekoinformacje

Niech każdy się przebada! Toksyczne chemikalia towarzyszą nam wszędzie, ale nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Dlatego WWF uruchomił specjalny test online, dzięki któremu każdy będzie mógł sprawdzić stopień swojego narażenia na niektóre z toksycznych substancji chemicznych. Wystarczy wejść na stronę www.wwf.pl/detoks. Morderczy szrotówek O szczepienie kasztanowców apelują przedstawiciele Fundacji Nasza Ziemia. Te piękne drzewa padają ofiarą szrotówka – maleńkiego motyla, który pojawił się w Europie w połowie lat 80., a w Polsce w 1998 r. Larwy szrotówka rozwijają się wewnątrz liści drzewa i żywią się ich miąższem. Zniszczone liście brązowieją i opadają. W Berlinie z powodu nieestetycznego wyglądu zaatakowanych drzew wycięto ok. 30% miejskich kasztanowców. Bociany spakowały manatki Żaby na Podkarpaciu mogą odetchnąć – tamtejsze bociany wyruszyły już do Afryki (środkowej lub południowej). Te, które lecą najdalej na południe, mają przed sobą ponad 9 tys. km. Każdego dnia pokonują od 100 do 200 km. Nasze boćki mijają Bosfor, Bliski Wschód i Izrael, dalej mkną wzdłuż Nilu. Wędrówkę kończą w listopadzie na południu Afryki. Mucz mi jeszcze! Krowy muczą z regionalnym akcentem, podobnie jak różnie mówią ludzie – odkryli brytyjscy językoznawcy. Naukowców zainspirowali hodowcy, którzy jako pierwsi zauważyli, że ich zwierzęta wydają odmienne odgłosy w zależności od regionu, z którego pochodzą. Niestety, ani badacze, ani nawet rolnicy wciąż nie wiedzą, co muczą ich krowy. 1 kaloria za 1 litr Naklejanie na produkty, od spaghetti po mięso, etykietki z informacją, ile wody zużyto do ich wyprodukowania, może pomóc powstrzymać nadwerężanie naszych zasobów wody – stwierdzili eksperci konferencji naukowej w Sztokholmie. Według szacunków ONZ do wyprodukowania żywności o wartości odżywczej jednej kalorii potrzebny jest litr wody. Ale kilogram mięsa produkowanego przemysłowo wymaga już 10 tys. litrów, a kilogram zboża od 500 litrów do 4 tys. litrów. Share this: Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook Click to share on X (Opens in new window) X Click to share on X (Opens in new window) X Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email Click to print (Opens in new window) Print

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2006, 36/2006

Kategorie: Ekologia