Elektryczne buty

– Kto sięgnął kiedyś po czasopismo “Wiedza i Życie”, wie, że można tu znaleźć mnóstwo ciekawostek dotyczących nowoczesnych rozwiązań z różnych dziedzin życia i nauki. W 9 numerze przeczytamy m.in. o butach pełnych energii. Zespół angielskich naukowców pod kierownictwem dr. Jima Gilberta z uniwersytetu w Hull skonstruował buty, które wytwarzają energię elektryczną. W podeszwach obuwia zostały zainstalowane dynama, które przetwarzają energię powstającą w trakcie chodzenia w prąd wystarczający do zasilania telefonu lub przenośnego radia. Jeśli pomysł się sprawdzi, zbankrutują producenci bateryjek.
– Najwyższego masywu i szczytu Zachodnich Beskidów – Babiej Góry (1725 m n.p.m.) – nie da się pomylić z innymi górami. Widać ją z Krakowa, z licznych szczytów Tatr, Gorców i Pienin. Ze względu na ogromne znaczenie 60 zbiorowisk roślinnych znaczną część obejmuje od 1955 r. Babiogórski Park Narodowy. W 10 numerze “Biuletynu Polskiego Klubu Ekologicznego” przeczytamy o wspaniałych, ekologicznych tradycjach Ośrodka Edukacyjnego BaPN. W edukacji babiogórskiej znaczną rolę pełnią plansze informacyjne, “spotkania edukacyjne”, odczyty, wykłady, a także kolekcja filmów na wideokasetach, biblioteka czasopism i książek przyrodniczych, a ostatnio również gazeta lokalna “Pod Diablakiem”. Nowe wcielenie starej szkoły w górskim osiedlu, położonej w otulinie parku, wesprze edukację ekologiczną na biegnącym przez wieś górskim, rowerowym szlaku turystycznym i ścieżce przyrodniczej.
– W organach użytkowych warzyw i owoców po zbiorze nadal zachodzą procesy życiowe: oddychanie, transpiracja, a często także wzrost, dojrzewanie i przejrzewanie. Wydłużenie ich trwałości jest możliwe poprzez ograniczenie tych procesów, jednak w takim zakresie, aby nie sprzyjały zmianom prowadzącym do utraty dobrej jakości. W 21 numerze dwutygodnika “Owoce. Warzywa. Kwiaty” zapoznamy się z metodami technologicznymi przedłużania trwałości świeżych owoców i warzyw. Najpowszechniejszą z nich jest nakładanie powłok jadalnych. Są nimi przede wszystkim woski pszczele i roślinne. Należy jednak pamiętać, że najistotniejsze są proporcje składników powłoki, zawartość substancji poprawiającej elastyczność i właściwa temperatura.

Wydanie: 49/2000

Kategorie: Ekologia

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy