Karmić chorego, nie chorobę – rozmowa z Dr n. med. Jerzym Jaroszem

Karmić chorego, nie chorobę – rozmowa z Dr n. med. Jerzym Jaroszem

Istnieje pogląd, że raka należy zagłodzić. Przeciwnie – głodzenie chorych onkologicznie prowadzi do śmierci Dr n. med. Jerzy Jarosz, kierownik Zakładu Anestezjologii i Intensywnej Terapii Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, konsultant wojewódzki na Mazowszu w dziedzinie medycyny paliatywnej, pomysłodawca poradni dietetycznej przy Centrum Onkologii. Rozmawia Agata Grabau Czy odpowiednia dieta pozwoli nam uchronić się przed rakiem? – Na powstawanie nowotworów składa się wiele czynników, więc żywienie nie pozwoli nam zupełnie pozbyć się ryzyka, ale wpływa ono na ok. 30% przypadków zachorowań. Mówiąc najprościej, powinniśmy się trzymać zasad zdrowej diety, zbliżonej do śródziemnomorskiej. Międzynarodowe organizacje walki z rakiem podają ogólne zasady: dużo warzyw, jak najmniej wysokoprzetworzonej żywności, unikanie czerwonego mięsa, a do tego aktywność fizyczna i całkowita rezygnacja z papierosów. Kwestia alkoholu jest dyskusyjna – nadużywanie zdecydowanie sprzyja nowotworom, ale z drugiej strony jego niewielkie ilości prawdopodobnie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, które corocznie pochłaniają jeszcze więcej ofiar. Skoro to takie proste, może porady dietetyczne nie są niezbędne? – Wielu osobom nie wystarczy tak ogólna wiedza. Chcą wiedzieć więcej w celu lepszej profilaktyki, szczególnie jeśli np. w bliskiej

Cały tekst artykułu można przeczytać w elektronicznej wersji "Przeglądu", która jest dostępna dla posiadaczy e-prenumeraty lub subskrypcji cyfrowej.
Wydanie: 08/2012, 2012

Kategorie: Wywiady, Zdrowie
Tagi: Agata Grabau