Miód – substancja czarodziejska

Może być wrzosowy, lipowy, gryczany. Ma aż 60 cennych składników Pod względem odżywczym miód stanowi niepowtarzalną kompozycję. Jest wysokokaloryczny (10 dag za­wiera około 30 cal). Łatwo przyswa­jalny przez organizm. Zawiera ponad 60 składników, niezwykle cennych dla organizmu człowieka. Głównymi składnikami miodów naturalnych są cukry proste i złożone: glukoza; fruk­toza, lewuloza. Zawiera też miód białka, sole mineralne, kwasy organiczne, witaminy. Cechą miodu jest jego trwałość, ale pamiętajmy, że ła­two wchłania on zapachy. Nie należy więc przechowywać go w naczyniach otwartych lub obok produktów o mocnej woni. Miody mają różną barwę, w zależno­ści od tego, z jakich kwiatów pszczoły zbierały nektar. Mamy miody nektaro­we, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Wśród tych pierwszych największą sła­wą cieszy się miód lipowy, bardzo ja­sny, pachnący lipą i miętą. Na rynku poszukiwany jest miód gryczany, o sil­nym zapachu i ostrym smaku. Zawiera on wiele cennych mikroelementów, zwłaszcza selen, wzmagający odpor­ność przeciwko wystąpieniu chorób nowotworowych. Miody akacjowe i wrzosowe mają szczególne właściwo­ści odmładzające i uelastyczniające skórę. Bardzo interesującą grupę stano­wią miody spadziowe. W jodłowych, świerkowych i dębowych, a niekiedy i innych lasach pojawiają się drobne kropelki słodyczy, opadające na liście

Cały tekst artykułu można przeczytać w elektronicznej wersji "Przeglądu", która jest dostępna dla posiadaczy e-prenumeraty lub subskrypcji cyfrowej.
Wydanie: 05/2000, 2000

Kategorie: Zdrowie
Tagi: Przegląd