Miód – substancja czarodziejska
Może być wrzosowy, lipowy, gryczany. Ma aż 60 cennych składników Pod względem odżywczym miód stanowi niepowtarzalną kompozycję. Jest wysokokaloryczny (10 dag zawiera około 30 cal). Łatwo przyswajalny przez organizm. Zawiera ponad 60 składników, niezwykle cennych dla organizmu człowieka. Głównymi składnikami miodów naturalnych są cukry proste i złożone: glukoza; fruktoza, lewuloza. Zawiera też miód białka, sole mineralne, kwasy organiczne, witaminy. Cechą miodu jest jego trwałość, ale pamiętajmy, że łatwo wchłania on zapachy. Nie należy więc przechowywać go w naczyniach otwartych lub obok produktów o mocnej woni. Miody mają różną barwę, w zależności od tego, z jakich kwiatów pszczoły zbierały nektar. Mamy miody nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Wśród tych pierwszych największą sławą cieszy się miód lipowy, bardzo jasny, pachnący lipą i miętą. Na rynku poszukiwany jest miód gryczany, o silnym zapachu i ostrym smaku. Zawiera on wiele cennych mikroelementów, zwłaszcza selen, wzmagający odporność przeciwko wystąpieniu chorób nowotworowych. Miody akacjowe i wrzosowe mają szczególne właściwości odmładzające i uelastyczniające skórę. Bardzo interesującą grupę stanowią miody spadziowe. W jodłowych, świerkowych i dębowych, a niekiedy i innych lasach pojawiają się drobne kropelki słodyczy, opadające na liście