Miód – substancja czarodziejska
Może być wrzosowy, lipowy, gryczany. Ma aż 60 cennych składników
Pod względem odżywczym miód stanowi niepowtarzalną kompozycję. Jest wysokokaloryczny (10 dag zawiera około 30 cal). Łatwo przyswajalny przez organizm. Zawiera ponad 60 składników, niezwykle cennych dla organizmu człowieka. Głównymi składnikami miodów naturalnych są cukry proste i złożone: glukoza; fruktoza, lewuloza. Zawiera też miód białka, sole mineralne, kwasy organiczne, witaminy. Cechą miodu jest jego trwałość, ale pamiętajmy, że łatwo wchłania on zapachy. Nie należy więc przechowywać go w naczyniach otwartych lub obok produktów o mocnej woni.
Miody mają różną barwę, w zależności od tego, z jakich kwiatów pszczoły zbierały nektar. Mamy miody nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Wśród tych pierwszych największą sławą cieszy się miód lipowy, bardzo jasny, pachnący lipą i miętą. Na rynku poszukiwany jest miód gryczany, o silnym zapachu i ostrym smaku. Zawiera on wiele cennych mikroelementów, zwłaszcza selen, wzmagający odporność przeciwko wystąpieniu chorób nowotworowych. Miody akacjowe i wrzosowe mają szczególne właściwości odmładzające i uelastyczniające skórę. Bardzo interesującą grupę stanowią miody spadziowe. W jodłowych, świerkowych i dębowych, a niekiedy i innych lasach pojawiają się drobne kropelki słodyczy, opadające na liście i trawy. Spadź jest wytworem mszyc, które, żywiąc się liśćmi, przyswajają sobie białka, wydalają zaś węglowodany. Słodycz tę zbierają pszczoły i przerabiają na miód. Miód ten zawiera więcej niż inne soli mineralnych, zwłaszcza związków fosforu, wapnia i żelaza. Ma korzenny i żywiczny aromat, barwę ciemną często zielonkawą a nawet prawie czarną.
Miodu używano niegdyś do sporządzania maści kojących ból i gojących rany, a miodowe maseczki piękności używane były już przez nasze prababcie. Pół szklanki ciepłej wody z łyżką miodu zapewnia spokojny sen. Uważa się, że stosowanie miodu przy wrzodach żołądka i dwunastnicy daje dobre rezultaty, jest też pożyteczne przy leczeniu chorób serca i nadciśnienia,
pomaga w leczeniu sklerozy (szklanka soku z cebuli zmieszana z 0,5 kg miodu). Zażywamy ten specjał trzy razy dziennie po łyżce stołowej na godzinę przed jedzeniem albo 2-3 godziny po jedzeniu. Miód leczy także schorzenia wątroby i pobudza apetyt. Miód jodłowy posiada właściwości bakteriobójcze, gryczany zawiera cenną rutynę, mając więcej żelaza niż inne miody polecany jest przy anemii. Miód z lipy sprzyja wywoływaniu potu. Stosuje się więc go przy przeziębieniach. Najzdrowszy jest, oczywiście, miód świeży, naturalny, bez żadnych dodatków chemicznych. Nie mają większej wartości tzw. ziołomiody wytwarzane poprzez podawanie pszczołom nasyconego odpowiednimi substancjami cukrowego syropu. Szczególnie wartościowy jest on dla organizmu, gdy spożywamy go przy porannym posiłku.
Na podstawie “Kalendarza domowego babci Aliny”, wyd. Trans- Krak, s.c. Firma Wydawnicza, Kraków 1999
Jak poznać dobry miód?
– Dobry miód ma przyjemny, swoisty zapach, słodki smak, a kolor zależy od kwiatów, z których pszczoły zbierały nektar. Miód lipowy jest żółty, akacjowy – biały, gryczany – brązowy, z wrzosu i leśnych kwiatów – ciemnobrązowy.
– Miód sfałszowany przez dodanie syropu kartoflanego nie krystalizuje się.
– Domieszkę mąki, krochmalu, spieczonego chleba łatwo można rozpoznać w następujący sposób- łyżkę miodu zagotowujemy w 1/2 szklanki wody i dodajemy 2 krople jodyny. Obecność fałszujących domieszek zostanie wykazana przez fioletowe zabarwieni.
– Kropla prawdziwego miodu nie toczy się po gładkiej powierzchni.
– Miód burzący się, sfermentowany, pokryty pianą jest zepsuty i nie nadaje się do spożycia.
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy