Hala narciarska

Przez 365 dni w roku hala narciarska w Neuss w Nadrenii Północnej-Westfalii w Niemczech zaprasza narciarzy i snowboardzistów do uprawiania narciarstwa. Oddana do użytku w ubiegłym roku, jest największym i najnowocześniejszym obiektem tego typu na świecie.
Bez względu na porę roku w hali Allrounder Winter World temperatura powietrza wynosi średnio -5 ° C, a warunki śniegowe przypominają te na lodowcu. Każdej nocy stok w hali jest dośnieżany. Wyciąg orczykowy oraz czteroosobowa kolejka linowa wywożą narciarzy do “górnej stacji” na wysokości 110 m. Ciekawostką może być fakt, iż stopień nachylenia stoku w górnej części hali wynosi aż 28%.
Kilkugodzinna jazda na nartach kosztuje prawie 25 euro. W hali bardzo często można spotkać trenujące w okresie letnim narciarskie reprezentacje narodowe Niemiec, Włoch, a nawet Szwajcarii, najczęściej wczesnym rankiem przed otwarciem hali dla turystów. W Neuss bywali znani narciarze, m.in. Hermann Maier i Florian Eckert, a raz do roku odbywają się mistrzostwa świata w jeździe synchronicznej na nartach. Na miłośników białego szaleństwa czeka wypożyczalnia sprzętu, a początkujący mogą skorzystać ze szkółki narciarskiej pod okiem znanych instruktorów: Christiana Neureuthera i Rosi Mittermaier. Stok ma 300 m długości i 60 m szerokości.
Po nartach na spragnionych i głodnych narciarzy oraz snowoboardzistów czeka restauracja Stiegl Alm (1000 miejsc) przypominająca tradycyjną atmosferę Apres-Ski z Kaprun czy Kützbühel w austriackich Alpach, w której w odróżnieniu od tyrolskich restauracji na razie rzadko spotyka się Polaków.


INFORMACJE PRAKTYCZNE
Hala narciarska Allrounder Winter World
Otwarta przez 365 dni w roku w godzinach 09.00-24.00
An der Skihalle 1
D-41472 Neuss
NIEMCY
tel.: +49 2131 12440
faks: +49 2131 1244300
E-Mail: winterworld@allrounder.de
www.allrounder.de
Ceny ski-passów:
całodniowy: dorośli 33 euro , dzieci 25 euro
Ceny wypożyczenia nart lub snowboardu:
dorośli: 9 euro, dzieci 6 euro

 

Wydanie: 45/2002

Kategorie: Przegląd poleca

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy