Przegląd turystyczny
Z dwóch krańców Polski Znamy już laureatów plebiscytu na najpopularniejszą miejscowość turystyczną Górski Karpacz i nadmorski Sopot to zwycięzcy tegorocznej edycji organizowanego przez „Sport i Turystykę” przy współpracy tygodnika „Przegląd” plebiscytu na najpopularniejszą miejscowość turystyczną o puchar prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. Równolegle trwał plebiscyt Hotel Marzeń pod patronatem Polskiego Zrzeszenia Hoteli, w którym triumfatorem okazał się hotel Grand w Sopocie. W tym roku otrzymaliśmy rekordową liczbę zgłoszeń i kuponów. Do rywalizacji o tytuł najpopularniejszych stanęło ponad 150 miejscowości turystycznych i 200 hoteli z całej Polski! Tak duże zainteresowanie czytelników (przypomnijmy, że to głównie oni zgłaszają kandydatury) świadczy o tym, że więcej osób niż zazwyczaj wybrało wypoczynek w kraju, zapewne dzięki niemal śródziemnomorskiej pogodzie. Pogoda sprzyja wodzie Konkurencja była naprawdę duża i tym serdeczniej gratulujemy zwycięzcom oraz laureatom, bo – zgodnie z tradycją – oprócz absolutnych triumfatorów wyłaniamy też dziesięciu równorzędnych laureatów, którym także należy się ogromne uznanie. Plebiscyt w 2003 r. pod jednym względem przypominał ubiegłoroczny – wspaniałe lato sprzyjało morzu i jeziorom. Wśród laureatów jest aż sześć miejscowości nadmorskich. Trudno jednak rozstrzygać jednoznacznie o większej popularności morza. Drugi równorzędny zwycięzca to górski Karpacz. Obie miejscowości dzieliła minimalna różnica głosów, więc uznaliśmy, że krzywdzące byłoby rozstrzygnięcie na korzyść jednej z nich. Coraz więcej luksusu W plebiscycie Hotel Marzeń nie wyznaczamy ostrych reguł uczestnictwa (np. liczba gwiazdek czy miejsc noclegowych), ale decyzję pozostawiamy turystom i czytelnikom. Dlatego często w szranki stają razem ogromne ośrodki wypoczynkowe i małe przytulne pensjonaty czy gospodarstwa agroturystyczne. Niejednokrotnie zwyciężali wcale nie ci najwięksi. Natomiast tegoroczne wyniki skłaniają do wniosku, że już chyba nie zadowalamy się obiektami małymi i przytulnymi. Chcemy luksusu i kompleksowej obsługi. Zwycięzca, sopocki Grand, to hotel z tradycjami, luksusowy i na dodatek zabytkowy. Wśród laureatów znalazły się nie mniej luksusowe Gołębiewski z Mikołajek, orbisowski hotel Wrocław i Geovita. AG HOTEL MARZEŃ 2003 1. ORBIS SA ODDZIAŁ HOTEL GRAND SOPOT, tel.: (0-58) 551-00-41, e-mail: sogrand@orbis.pl 2. Hotel Karolinka, tel.: (0-75) 761-80-53, hotel@karolinka.karpacz.pl 3. Hotel Perła Południa, tel.: (0-18) 446-90-31, hotel@perla-poludnia.pl 4. Geovita Dąbki, tel.: (0-94) 314-81-14, dabki@geovita.pl 5. Orbis SA Oddział Hotel Wrocław, tel.: (0-71) 361-46-51, wroclaw@orbis.pl 6. OWS „Sobótka”, tel.: (0-91) 321-38-01 7. Hotel Neptun, tel.: (0-58) 675-62-62, rezerwacja@hotelneptun.pl 8. Hotel Kahlberg, tel.: (0-55) 247-60-17, kahlberg@mierzeja.pl 9. Ośrodek Węgiel Brunatny, tel.: (0-94) 355-30-00, poczta@wegiel-brunatny.kol.pl 10. Hotel Gołębiewski, tel.: (0-87) 429-07-00, mikolajki@golebiewski.pl Nowe ceny na Słowacji Większość terenów narciarskich po słowackiej stronie Tatr Wysokich została podzielona na dwa regiony cenowe: Szczyrbskie Jezioro oraz Żdiar, Bachledowa Dolina, Jamy w Tatrzańskiej Łomnicy, Jakubowa Luka i Hrebienok w Smokowcu. Mają wspólną nazwę i stronę internetową oraz cennik biletów i karnetów. Nie są nimi objęte trasy na Łomnickim Siodle. AG Ceny (od 20 XII 2003) 1 PLN = 9 SKK – Szczyrbskie Jezioro (6 wyciągów) dzienny 690 SKK (ulgowy 560 SKK) 3-dniowy 1900 SKK (ulgowy 1520 SKK) 7-dniowy 3520 SKK (ulgowy 2820 SKK) wieczorny 300 SKK – Żdiar, Bachledowa Dolina, Tatrzańska Łomnica-Jamy, Hrebienok, Jakubowa Luka (19 wyciągów) dzienny 550 SKK (ulgowy 450 SKK) 3-dniowy 1500 SKK (ulgowy 1220 SKK) 7-dniowy 2790 SKK (ulgowy 2240 SKK) wieczorny (Jamy i Żdiar) 300 SKK Madziarskie specjały Wystarczy dodać do potrawy papryki, żeby ją uczynić węgierską? Nic bardziej błędnego. Autorzy tłumaczą, jak odróżnić gulasz od pörköltu i paprykarza, jak się powinno przygotowywać zupę rybacką i słynny tort Dobosza. Pięknie ilustrowana i smakowicie napisana książka prowadzi znawców, jak i zupełnych nowicjuszy, przez tę najprawdziwszą kuchnię węgierską – domową. Zawiera też mały przewodnik po winach i tamtejszej gastronomii. Po takiej lekturze pozostaje już tylko stanąć przy kuchni i dołączyć do miłośników węgierskich specjałów. kd Na węgierskim stole. Pysznie i domowo Klára Molnár, Tadeusz Olszański, Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa









