Egzotyka w zasięgu ręki
Zaledwie trzy godziny lotu wystarczą, by wylądować pośród palm, nad błękitnym, ciepłym (choć także bardzo słonym) morzem, niemal za plecami mając pustynię. Dlatego jednym z haseł promocyjnych Tunezji jest „Egzotyka w zasięgu ręki”. Gros naszych turystów odwiedza ten kraj, korzystając z ofert biur podróży, co nie znaczy, że nie chcą wcześniej dowiedzieć się, dokąd jadą i co warto tam zobaczyć. W takich wypadkach najlepiej nawiązać kontakt z Tunezyjskim Urzędem do spraw Turystyki. Szefuje mu dyrektor Adbelfettah Gaida – rodowity Tunezyjczyk, który serce zostawił jednak w naszym kraju, jego żoną jest Polka. Jeżeli dodać, że pan Gaida w latach 80. studiował na Politechnice Rzeszowskiej, nie dziwi jego doskonała znajomość polskiego. Ośrodek udziela turystom indywidualnym wszelkich informacji na temat kraju – jego geografii, historii, miejsc wartych zwiedzenia czy orientacyjnych cen usług turystycznych. Pracownicy placówki zapewniają, że znajdą odpowiedź nawet na najbardziej nietypowe pytania.
Spragnieni wiedzy o Tunezji mogą osobiście odwiedzić biuro albo zwrócić się o pomoc listownie, faksem lub mailem. Inny sposób to odwiedzenie stoiska Tunezji na targach (np. wrześniowych TT Warsaw). W każdym razie możemy liczyć na foldery, broszury i często bardzo szczegółowe mapy zawierające informacje dotyczące wybranego regionu. Wśród planów na bieżący rok są m.in.: kampania prasowa, warsztaty poświęcone Dżerbie oraz uczestnictwo w targach w Warszawie i Poznaniu.
W ubiegłym roku Tunezję odwiedziło 60 tys. Polaków.
Tunezyjski Urząd do spraw Turystyki, Al. Jerozolimskie 42 m. 68, 00-024 Warszawa, tel.: 826-40-19, faks: 827-33-61, e-mail: onttvar@zigzag.pl
Obiad w wiedeńskim browarze
Turysta zwiedzający Wiedeń nie może z pewnością narzekać na ofertę gastronomiczną. Najbardziej wybredny smakosz znajdzie coś odpowiedniego dla siebie: są tu restauracje większości kuchni świata, kawiarnie, cukiernie, knajpki mniejsze i większe oraz puby. Wśród tych ostatnich warto wymienić urządzony w browarze lokal Siebenstern Brau (Browar siedmiu gwiazd). Może on pomieścić 230 gości siedzących przy długich drewnianych ławach lub na stołkach barowych przy szynkwasie. Centralne miejsce w głównej sali zajmują kotły do warzenia piwa. A piwa podają tutaj różne: klasyczne pilznery, ciemne, mocne i łagodne, kuflowe i butelkowe. Wszystkie na bazie miejscowego piwa, również tak oryginalne jak piwo chili – niesamowicie ostre i w niczym nieprzypominające klasycznego. Można tutaj zjeść fantastyczny obiad, a daniem sztandarowym jest tafelspitz: sztuka mięsa wołowego z rosołu, z grillowanymi ziemniakami, kleksem szpinaku i dwoma sosami – śmietanowym ze szczypiorkiem i jabłkowo-chrzanowym. Popijamy oczywiście piwem.
AG
INFORMACJE
Siebenstern Brau
Siebensternstrasse 19, 1070 Wien
tel.: 523-86-97
Czynne w godzinach: 11-1
Obiad ok. 30 zł
Piwo ok. 10 zł
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy