TECHNOLOGIE Pochłaniacz światła Amerykańskim naukowcom z Rice University w Houston udało się stworzyć najciemniejszy materiał świata, substancję tak ciemną, że pochłania aż 99,9% padającego na nią światła. Za najciemniejszy materiał do tej pory uważano stop fosforowo-niklowy. Nowy materiał przewyższa jego właściwości wchłaniania światła aż trzykrotnie. Pulickel Ajayan (nz.), który kierował grupą wynalazców, twierdzi, że „praktycznie całe światło, jakie dociera do uzyskanego materiału, jest wchłaniane”. Naukowcy zajęli się szukaniem najciemniejszego materiału na świecie po to, by trafić do księgi rekordów. Z pewnością jednak ich wynalazek znajdzie bardziej praktyczne zastosowania. Może być np. wykorzystany w panelach baterii słonecznych. PSYCHOLOGIA Liczy się cena Najnowsze badania przeprowadzone w Kalifornii dowodzą, że popularność wina nie jest uzależniona od jego smaku, lecz od ceny. Naukowcy ze Stanford Graduate School of Business oraz z California Institute of Technology udowodnili, że konsumenci sami siebie oszukują, sądząc, że wydając więcej na butelkę wina, otrzymają szlachetniejszy smak tego trunku. Okazuje się, że już oczekiwanie wyższej jakości wpływa na część naszego mózgu odpowiedzialną za odczuwanie przyjemności. Zachodzi to nawet bez angażowania części mózgu interpretującej smak. Podczas badań 20 osób otrzymało próbki tego samego wina, lecz z różnymi cenami. Próbując win przedstawianych jako droższe, badani wykazali więcej zadowolenia ze smaku, niż próbując tego samego wina, lecz po niższej cenie. Część mózgu odpowiedzialna za odczuwanie przyjemności wykazała większą aktywność. Według autorów badań, wyniki mogą zniechęcić producentów do obniżania cen swoich produktów. ZDROWIE Agencja Rzadkich Chorób Komisja Europejska postanowiła pomóc wielu milionom osób cierpiących na tzw. rzadkie choroby. Należy do nich 5-8 tys. różnych dolegliwości, takich jak wysokie ciśnienie powietrza w płucach, progeria (przedwczesne starzenie się), szczególne formy zaniku mięśni czy niektóre odmiany raka. Choroby te atakują najwyżej jednego na 2 tys. ludzi, niekiedy na całym świecie występuje tylko kilkaset zachorowań. Koncernom farmaceutycznym nie opłaca się więc prowadzić badania nad przygotowaniem lekarstw. Komisja UE zaproponowała utworzenie Agencji ds. Chorób Rzadkich, która zbierze wszelką wiedzę na ten temat z europejskich klinik, uniwersytetów, ośrodków badawczych oraz szpitali i będzie udostępniać ją lekarzom i naukowcom. ARCHEOLOGIA Szczątki poległych Irlandzcy archeolodzy odkryli na dziedzińcu szkoły podstawowej w mieście Aughrim płytko pogrzebane szkielety 32 mężczyzn. Co najmniej dwóch spośród nich zginęło gwałtowną śmiercią. Jeden szkielet został przecięty na pół, drugi ma odciętą głowę. Być może natrafiono na szczątki poległych w bitwie pod Aughrim, w której 12 lipca 1691 r. przywódca protestantów Wilhelm Orański pokonał armię katolickiego króla Jakuba II Stuarta. Bitwa ta, w której zginęło około 7 tys. zbrojnych, zadecydowała o utracie tronu angielskiego przez Stuartów. Po klęsce katolickiego monarchy Irlandia znalazła się pod angielskim jarzmem. Trwają badania, które potwierdzą, czy kości ludzkie znalezione na terenie szkoły to rzeczywiście świadectwo tej krwawej batalii. Dodać wypada, że bardzo rzadko znajdowane są kości poległych w średniowiecznych i nowożytnych bitwach. ZDROWIE Krzysztof Kolumb stał się znany dzięki odkryciu Ameryki, lecz teraz może zyskać smutną sławę tego, kto ściągnął na Europę plagę syfilisu. Nowe dowody genetyczne potwierdzają teorię, że Krzysztof Kolumb wraz z nowinami o odkryciu przez siebie Nowego Świata przywiózł do Europy syfilis. Odkrycie to rozwiązuje kilkuwiekową zagadkę pochodzenia tej śmiertelnej choroby. Tworząc drzewo genealogiczne choroby, udało się dotrzeć do mieszkańca Ameryki Południowej, który był nosicielem bakterii powodującej syfilis. Dowody na występowanie syfilisu uzyskano poprzez badanie szczątków szkieletów z nowego i starego kontynentu. Bezpieczne mięso Rząd amerykański ogłosił, że mięso pochodzące z klonowanych zwierząt i ich potomstwa jest równie bezpieczne jak to z nieklonowanych. Przed producentami i farmerami otwiera się możliwość zaspokajania coraz większego zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego. Amerykańska Food and Drug Administration oświadczyła, że na podstawie dotychczasowych danych nie zidentyfikowano jakichkolwiek niebezpieczeństw wynikających ze spożywania sklonowanej żywności. Dotyczy to bydła, świń oraz kóz. Z powodu braku wystarczających danych nie można tego stwierdzić w przypadku owiec. Amerykańskie firmy spodziewają się, że mięso będzie pochodziło głównie z potomstwa sklonowanych zwierząt (w USA jest ich obecnie









