ZDROWIE Wirus lubi chłód Wirusy grypy najczęściej atakują jesienią i zimą. Lekarze uważali, że jest to także następstwem osłabienia układu odpornościowego organizmu w te chłodne pory roku. Amerykańscy naukowcy z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku wykryli jednak, że do rozprzestrzeniania infekcji przyczyniają się przede wszystkim niska temperatura i suche powietrze. Badacze zainfekowali świnki morskie wirusem typu A, który wywołuje grypę także u ludzi. Zwierzęta bardziej zarażały się od siebie w temperaturze pięciu stopni niż 20 lub 30 stopni Celsjusza. Także niska wilgotność powietrza (20%) sprzyjała infekcjom, podczas gdy przy wilgotności 80% zarażenia w ogóle nie następowały. Być może suche powietrze powoduje wysychanie błon śluzowych w drogach oddechowych, co ułatwia wirusom wdzieranie się do organizmu. W wilgotnym powietrzu wirusy szybciej też ulegają rozkładowi. Pod wpływem niskich temperatur śluz w nosie zagęszcza się i nie chroni skutecznie błon śluzowych przed infekcją. Popracuj z ciałem Wszystkich zainteresowanych szeroko pojętą pracą z ciałem i ruchem, nie tylko rehabilitantów, ale również ich pacjentów oraz tych, którzy w swoim ciele chcą poczuć się lepiej i wygodniej, szukają nowych sposobów na zdrowy kręgosłup i lekkość ruchu lub cierpią na konkretne dolegliwości, odsyłamy na stronę www.pracazcialem.pl. Strona zrzesza terapeutów posługujących się w swojej praktyce takimi technikami jak: Metoda Feldenkraisa, Integracja Strukturalna, Technika Alexandra i Psychoterapia Ruchem – nadal mało znanymi w Polsce, ale coraz popularniejszymi, a przede wszystkim skutecznymi. Znajdują się tu szczegółowe informacje o poszczególnych metodach pracy z ciałem i ich twórcach, zwłaszcza zaś o certyfikowanych terapeutach i nauczycielach, prowadzonych przez nich zajęciach oraz warsztatach, dodatkowo lista lektur i artykuły poświęcone pracy z ciałem. TECHNOLOGIE Taśma wielokrotnie klejąca Inspiracją do stworzenia taśmy klejącej, która nie traciłaby swoich właściwości mimo wielokrotnego odklejania i przyklejania, stała się rzekotka nowogwinejska (Litoria infrafrenata). Wydziela ona substancję klejącą, którą pokryte są końce jej palców. Palce zaś mają mikroskopijne wgłębienia, dzięki którym po pierwsze zwiększa się liczba punktów stycznych z podłożem, po drugie łatwiejsze jest odklejanie kończyny. Jak informuje magazyn „Science”, Abhijit Majumder z Indian Institute of Technology w Kanpurze stworzył nowy rodzaj przylepca – miękki, elastyczny materiał podziurkowany jest mikrokanalikami wypełnionymi albo powietrzem, albo olejem. Nałożone na siebie naprzemiennie warstwy zwiększają 30-krotnie jego przyczepność i zapobiegają powstawaniu pęknięć przy odklejaniu. Elipsa zastąpi meleksa Paulina Stępień, absolwentka malarstwa łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, która do tej pory projektowała wnętrza, zajmowała się modą i wzornictwem przemysłowym, zaprojektowała niedawno nowy model pojazdu o napędzie elektrycznym, który otrzymał nazwę Elipsa. Autko – następca popularnego meleksa – będzie produkowane w Radomskich Zakładach Naprawczych Taboru Kolejowego. Ma kosztować około 30 tys. zł. Elektryczny silnik pozwala na rozwinięcie prędkości 50 km/godz. Zakłady chcą rocznie produkować tysiąc pojazdów. Samochodziki mają trafiać m.in. na pola golfowe, do zamkniętych dla ruchu centrów miast, na promenady itd. Elipsę od meleksa różnią bardziej opływowe kształty, a także liczba wersji, w jakiej pojazd będzie produkowany. Elipsa będzie do nabycia jako pojazd dwu- lub trójmiejscowy i w bogatej gamie kolorów. Ma homologację, więc może być dopuszczona do ruchu drogowego. Wirtualne piwo Jednym z największych wyzwań animacji komputerowej było stworzenie wirtualnego obrazu piwa nalewanego do kufla. Tego zadania podjęli się informatycy z australijskiej organizacji badawczej CSIRO oraz południowokoreańskiego Instytutu badań Elektronicznych i Telekomunikacyjnych. Za pomocą nowego programu, automatycznie (a więc także tanio) kreującego bąbelki, pianę, fale i krople udało się stworzyć całkiem udatną symulację komputerową (http://www.csiro.au/files/files/pf10.asx). „Kiedy piwo nalewane jest do kufla, najpierw widzimy pęcherzyki przy ścianie naczynia, pęcherzyki stają się większe, zderzają się ze sobą i w końcu tworzą na powierzchni pianę”, wyjaśnia Makesh Prakash z CSIRO, który obecnie ma jeszcze ambitniejsze zamiary: „Zamierzamy stworzyć symulację komputerową nalewania piwa Guinness, co jest znacznie trudniejsze”. BIOLOGIA Soja słabnie Selekcjonowana przez dziesiątki lat pod kątem wydajności i odporności na choroby soja ma w porównaniu z dawnymi odmianami mniejszą zdolność wykorzystywania bakterii wiążących azot









