Fontanny czekoladowe sposobem na uatrakcyjnienie Twojej restauracji

Fontanny czekoladowe sposobem na uatrakcyjnienie Twojej restauracji

Fontanny czekoladowe są sposobem uatrakcyjnienia wielu radosnych uroczystości. Możemy je spotkać na weselach, przyjęciach urodzinowych, ale także na firmowych bankietach. Ustawia się je najczęściej w otoczeniu efektownie przygotowanych owoców i innych przekąsek. W sprzedaży znajdziemy wiele ofert różnego rodzaju fontann do czekolady. Na co zwrócić uwagę wybierając urządzenie do naszego lokalu gastronomicznego? Przekonaj się, jakie korzyści płyną z posiadania fontanny czekoladowej.

Zalety fontanny czekoladowej

Czekolada jest jednym z ulubionych deserów ludzi na całym świecie. Świetnie smakuje, poprawia nastrój oraz jest źródłem cennych składników odżywczych (zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao). Zestawiona z pięknie pokrojonymi owocami jest ucztą dla podniebienia i oczu. Fontanny czekoladowe umożliwiają utrzymanie w stanie płynnym czekolady przynajmniej przez kilka godzin, w tym czasie goście mogą zanurzać w niej owoce (najpopularniejsze są truskawki, banany, kiwi, pomarańcze, arbuzy), suche słodycze (takie jak pianki marshmallow, rurki, andruty, paluszki, ptysie) lub pobierać ją do filiżanek. Ważne jest, aby nie serwować zbyt małych owoców (na przykład porzeczek, malin, jagód), a także łatwo kruszących się przekąsek (kruchych ciastek, herbatników). Najlepiej korzystać z czekolady przeznaczonej do fontann czekoladowych (jej gęstość jest odpowiednia dla tego typu urządzeń, dlatego pięknie spływa po ich piętrach).

Fontanny czekoladowe w otoczeniu profesjonalnie przygotowanych owoców i innych dodatków prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Chętnie z nich korzystają zarówno dzieci, jak i dorośli. Posiadanie własnego urządzenia do rozpuszczania czekolady podnosi atrakcyjność naszego menu. Z kolei zadowoleni klienci będą polecać nasz catering lub lokal kolejnym osobom. Wysokiej jakości fontanny są zbudowane z solidnych materiałów (np. stali nierdzewnej), rzadko ulegają awariom, dlatego możemy je wynajmować na różne przyjęcia bez obaw, że ulegną uszkodzeniu.

Rodzaje fontann czekoladowych

Pierwszą rzeczą, na jaką najczęściej zwraca się uwagę przy wyborze fontanny czekoladowej, jest jej pojemność. Można zatem wyróżnić:

  • fontanny do domowego użytku, w których jednorazowo rozpuszcza się od 400 g do 1200 g czekolady – nie mogą one pracować przez długi czas (zwykle nie dłużej niż 2 godziny), dlatego najlepiej sprawdzają się podczas niewielkich spotkań; urządzenie o pojemności 300-400 g czekolady wystarczy na poczęstunek dla około 12 osób, natomiast największe domowe fontanny będą odpowiednie dla maksymalnie 30 gości,
  • profesjonalne fontanny o pojemności od 2,5 kg do 30 kg czekolady – najczęściej są one używane podczas bankietów, wesel oraz innych imprez, w których bierze udział duża liczba gości.

Domowe fontanny czekoladowe mogą być wykorzystane w restauracji podczas małych przyjęć (np. jubileuszy, komunii oraz innych uroczystości o charakterze rodzinnym) pod warunkiem, że liczba gości nie przekracza 20-30 osób. Często po fontanny o pojemności do 1200 g czekolady sięgają firmy cateringowe. Urządzenie to jest niewielkich rozmiarów, łatwe w montażu i proste w obsłudze, dlatego stanowi dodatkową atrakcję dla słodkiego stołu przygotowanego przez cukierników.

Profesjonalne fontanny są wykonane z trwałych materiałów oraz wyposażone w silnik elektryczny. Duże urządzenia są dobrym pomysłem dla lokali gastronomicznych specjalizujących się w organizowaniu przyjęć, takich jak restauracje, domy weselne oraz firmy cateringowe.

Jak wybrać fontannę czekoladową?

Przed zakupem urządzenia należy zastanowić się, jak często będzie ono wykorzystywane oraz dla ilu osób będziemy przygotowywać tę atrakcję. Przyjmuje się, że jeden gość zjada około 50 g czekolady, czyli 1 kg wystarczy, aby poczęstować 20 osób. Jeżeli zajmujemy się organizacją dużych imprez (powyżej 100-120 gości) to najlepiej kupić fontannę o pojemności przynajmniej 5 kg.

Kolejną kwestią jest liczba kaskad, po których będzie płynąć czekolada w fontannie. W sprzedaży znajdziemy urządzenia posiadające od 2 do 7 poziomów. Profesjonalne fontanny czekoladowe o dużej pojemności mają zazwyczaj więcej kaskad, których wygląd jest bardzo efektowny – niektóre modele mają układ spiralnych tuneli (w których mogą przepływać różne rodzaje czekolady) albo estetycznie wyglądające talerzyki. Droższe wersje urządzeń do roztapiania czekolady są wyposażone w panel do sterowania, funkcję podgrzewania z możliwością regulacji temperatury (do 150 stopni) oraz podświetlenie, przez co prezentują się wyjątkowo okazale.

Czekolada po zastygnięciu jest trudna do usunięcia z urządzenia, dlatego dobrze jest kupić model, którego górną część (tę, po której płynie czekolada) będzie można rozłożyć na mniejsze elementy (talerzyki, misę oraz komin) i umyć wszystko w zmywarce. Nie wszystkie dostępne w sprzedaży fontanny są w ten sposób demontowane. Wiele jest takich, w których da się odpiąć jedynie górną część urządzenia, ale bez możliwości rozkręcenia jej elementów – w związku z tym wszystko musimy umyć ręcznie. W ten sposób najczęściej są skonstruowane fontanny domowe.

Koszt fontanny czekoladowej waha się od kilkuset do kilku tysięcy złotych – cena zależy od wielkości urządzenia, jakości jego wykonania, użytych materiałów oraz dodatkowych funkcji. Dobrej jakości profesjonalną fontannę przeznaczoną dla 100-120 osób, możemy kupić już za około 1500-2500 zł. Cena urządzenia, z którego będziemy korzystać podczas małych przyjęć to około 250- 00 zł. W poszukiwaniu dobrej jakości fontanny czekoladowej, warto zajrzeć do sklepu internetowego Multi Gastro, który oferuje profesjonalne urządzenia przeznaczone do gastronomii.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy