Jajka na zdrowie – rozmowa z prof. Tadeuszem Trziszką

Overview

Można jeść tyle jajek, ile się chce – 20, 30 sztuk tygodniowo

Przez lata ostrzegano przed nadmiernym spożyciem jaj, wcale nie są samym dobrem, jak pan twierdzi.
– To się zaczęło w latach 60. i rozwijało do lat 90. Za ten negatywny wizerunek jaj odpowiada przemysł farmaceutyczny, a także przemysł tłuszczów roślinnych, który obciążył między innymi jaja odpowiedzialnością za odkładanie się w naszych naczyniach krwionośnych cholesterolu. Rozpętano na świecie prawdziwą fobię na punkcie cholesterolu, żeby sprzedawać jak największe ilości leków antycholesterolowych i margaryny.
Tymczasem cholesterol jest podstawowym czynnikiem życia, występuje we wszystkich tkankach naszego organizmu, bez niego nie ma życia.

To po kolei. Czy jest nieprawdą, że nadmiar cholesterolu nam szkodzi, czy też może szkodzi, ale jaja nie mają z tym nic wspólnego?
– Cholesterol jest kluczową substancją niezbędną do życia. Gdyby wątroba zaprzestała jego codziennej produkcji, tobyśmy nie mogli żyć. Każda komórka zawiera cholesterol, a mamy tych komórek miliardy. Jest konieczny w tworzeniu hormonów płciowych, witaminy D, kwasów żółciowych. Natomiast w powszechnej świadomości ludzi utarło się, że cholesterol to coś złego, trzeba z nim walczyć, unikać wszystkiego, co może podnieść jego poziom w naszym organizmie.
Problem polega na czym innym – jego produkcja i dystrybucja musi być przez organizm kontrolowana. Kiedy następuje jakiś defekt organizmu, to pojawiają się problemy. Cholesterol odkłada się w naczyniach krwionośnych i zaczyna zamykać ich światło, pojawiają się wywołane tym zawały.

A co z rolą jaj w tym procesie? Ich spożywanie powoduje to odkładanie się cholesterolu w naczyniach?
– Jest dokładnie odwrotnie. Człowiek, który je dużo jaj, będzie na skutek tej konsumpcji odkładał mniej cholesterolu w naczyniach. Bo cholesterol, jaki dostarczamy organizmowi z żywnością, nigdy nam się nie odkłada w naczyniach, natomiast odkłada się wyłącznie nasz własny, ten produkowany w wątrobie. I to wówczas, kiedy nasz organizm ma jakiś defekt metaboliczny.
Cholesterol jest czynnikiem ryzyka w rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej serca głównie u osób obciążonych genetycznie hipercholesterolemią. Organizm takich ludzi nie radzi sobie z nadprodukcją cholesterolu i odkłada go w naczyniach.

Czyli sekwencja zdarzeń wygląda tak: jeśli nasz organizm szwankuje z jakiegoś powodu, to w naczyniach odkłada się cholesterol, ale nie dlatego, że jemy jaja. Tak?
– Dokładnie tak. Zdrowy organizm nie dopuszcza do odkładania się cholesterolu w naczyniach niezależnie od tego, ile go zjemy w produktach. Każdy z nas codziennie produkuje ok. 3 gramów cholesterolu. Tyle to jest w 15 jajach. Więc na zdrowy rozum: jakie to ma znaczenie, że zje pani codziennie jedno czy dwa jaja? Problem jest nie w konsumpcji żywności, tylko w naszym wewnętrznym metabolizmie, w tym, czy jesteśmy zdolni zagospodarować ten cholesterol, czy nie.

(…) Co mówi pana wiedza? Ile jaj tygodniowo można jeść?
– Nie ma ograniczenia, ile się chce, tyle można jeść – 20, 30 sztuk tygodniowo. Jest ogrom badań światowych, które o tym mówią, tylko dziwnym trafem nie przedostają się do szerokiej publiczności. Wyniki tych badań są publikowane w czasopismach naukowych i pozostają na uniwersytetach.
Kiedy zje pani jajo, to w pierwszych dwóch-trzech godzinach po konsumpcji mamy efekt lekkiego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Potem, po pięciu-siedmiu godzinach, spada i się wyrównuje. Nie ma znaczenia, czy zje pani jedno, czy 10 jaj. Tak samo organizm reaguje na inne substancje, które mu dostarczamy, na przykład na alkohol – po spożyciu mamy go we krwi, a potem organizm go trawi i poziom alkoholu spada.
Jeśli ktoś ma tendencję do odkładania się cholesterolu, to on będzie się odkładał. Ale jedzenie jaj może tu pomóc. Mój kolega miał poziom ok. 280 mg/dl cholesterolu, czyli za dużo. Zaproponowałem mu, by przez miesiąc jadł po dwa-trzy jaja dziennie. Z trudem to robił, ale robił. I w efekcie cholesterol już po miesiącu spadł mu do 200-210 mg/dl.

(…) Co to jest zły i dobry cholesterol?
– Cholesterol jest dostarczany do każdej komórki, ale sam nie może przepływać przez organizm. Mówiąc potocznie, potrzebuje do tego nośnika. Są takie dwa nośniki – HDL i LDL – zaczęto je rozróżniać dopiero w latach 80. Otóż zły cholesterol jest transportowany LDL i może się odkładać w komórkach. Natomiast HDL, czyli dobry, zbiera ze wszystkich komórek nadmiar cholesterolu i odwozi go do utylizacji w wątrobie. Jest nazywany dobrym, bo im więcej zbierze tego nadmiaru, tym mniej się odłoży w naczyniach i nie będzie nam ich zwężać. (…)

Chcecie leczyć jajami?
– Tak, chcemy wykorzystać jaja jako surowiec biomedyczny do wytwarzania nowej generacji suplementów diety. Jesteśmy w stanie wyizolować z jaj te substancje, które mogą tworzyć życie, by je przenieść do żywności i wspomagać organizm człowieka.
Chcemy skoncentrować w pigułce cenne substancje, które zawiera jajo. Bo kto zje kilkanaście jaj dziennie? A pigułkę, która będzie miała taką dawkę z kilkunastu jaj, bez trudu połkniemy. Ten nasz projekt ma akronim „Ovocura”: ovo to jajo, a cura – kuracja. Pracujemy nad tym we Wrocławiu, zaangażowanych w projekt jest prawie stu naukowców, duża część z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Próbujemy wyizolować z jaj związki pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, np. mózgu, serca, nowotworom.

Leki z jaj to nowość?
– Tak. Do tej pory robiono suplementy diety z produktów roślinnych. Jakoś nikt nie pomyślał, że można je robić z produktów pochodzenia zwierzęcego, np. z jaj. Lansujemy to od kilku lat, może dziesięciu. (…)

To co jest w jajku?
– Białko i żółtko to zupełnie różne sfery. Natura stworzyła jajo w ten sposób, że białko ma za zadanie chronić zarodek, dla przypomnienia – to jest taka plamka na żółtku. Dlatego białko jest bardzo agresywne wobec wszystkich obcych drobnoustrojów, musi za wszelką cenę chronić ten malutki zarodek, aby mógł się rozwijać w warunkach naturalnych.

Co jest w białku?
– Aż 88% to woda. A te pozostałe 12% stanowią proteiny i one zawierają w zasadzie wszystkie aminokwasy niezbędne do budowy organizmu, do odbudowy wszystkich komórek i tkanek. Białko jaja jako produkt żywnościowy dostarcza do naszego organizmu niezbędne aminokwasy, tym samym wpływa na odbudowę naszych komórek.
(…) W procesie trawienia białka jaj mogą tworzyć się peptydy o właściwościach leczniczych, na przykład wpływające na regulację ciśnienia krwi czy o działaniu antyutleniającym. W samym białku jaja znajduje się wiele bioaktywnych substancji, które można wyizolować i wykorzystać jako suplementy diety lub leki. Do takich należy cystatyna, która posiada właściwości antynowotworowe.

Podobno macie też coś na alzheimera.
– W ostatnim czasie pod kierunkiem prof. Polanowskiego została wyizolowana z żółtka substancja, którą nazwaliśmy Yolkiną. Prowadzimy intensywne badania. Być może substancja ta okaże się nowym lekiem na choroby otępienia mózgu, w tym na chorobę Alzheimera.

A co z żółtkiem?
– To jest fenomen natury. W żółtku jest aż 50% suchej substancji, reszta to woda. Z tych 50% 32% to tłuszcze, 16% to białka, a 2% stanowią witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Fosfolipidy są w każdej komórce, tak jak cholesterol. Mogą służyć wprost do poprawy jakości życia i regeneracji tkanek. Są w nich zawarte kwasy omega-3. Jest ich relatywnie dużo, bo od 10% do 20%. Poza tym zmniejszają ryzyko odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Straszy się ludzi cholesterolem w jajach, a nikt nie mówi, że w żółtku jest tylko 0,3% cholesterolu, za to aż od 10% do 20% fosfolipidów, które zmniejszają odkładanie się cholesterolu.
Częścią lecytyny zawartej w jaju jest cholina, której potrzebujemy do regeneracji wątroby. Mamy w aptekach różne produkty z choliną, które mają chronić naszą wątrobę, a dwa jaja dziennie pokrywają nasze całkowite zapotrzebowanie na tę substancję.

Czego nie ma w jaju?
– Jedynie witaminy C. Okazuje się, że nie jest potrzebna do stworzenia życia.
Ale są wszystkie witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, której brak może się przyczyniać do powstania wielu schorzeń neurodegeneracyjnych. (…)

To ile jaj dziennie może – powinno – jeść dziecko, np. pięcioletnie?
– Tyle, ile chce, nie ma granicy. Znam takie, które zjadały po 10 jaj dziennie. Nie ma żadnych przeciwwskazań, chyba że dziecko podatne jest na alergię.

A ile pan zjada?
– Jem zawsze trzy jaja na śniadanie, a potem w ciągu dnia jeszcze w różnych potrawach. W sumie jem ok. 30 jaj tygodniowo.

Jaki ma pan cholesterol?
– Pochodzę z rodziny o skłonnościach genetycznych do podwyższonego cholesterolu, mam na poziomie ok. 200 mg/dl.

To nie jest wcale podwyższony poziom.
– Ale gdybym nie jadł tyle jaj, tobym miał ok. 300.  (…)

Czy jajo w jakiejś postaci, np. na miękko, jest zdrowsze dla człowieka niż na twardo?
– Ja preferuję jaja na miękko, bo są bardziej lekkostrawne i lubię takie. Najlepsze są jaja, w których białko jest lekko ścięte, bo w takiej postaci nie jest zbyt alergenne. To może być na miękko czy sadzone. Im bardziej ścięte białko, tym trudniejszą pracę mają enzymy w naszym żołądku. Natomiast żółtko nie powinno być ścięte, bo w nim są aktywne fosfolipidy, peptydy. Im bardziej ścięte żółtko, tym więcej ich ulega denaturacji. (…)

Kto je najwięcej jaj na świecie?
– Japończycy – 400 sztuk rocznie, czyli dwa razy tyle co my. Podobnie Izraelczycy i Chińczycy. (…)

Niedawno lekarz mojej znajomej zakazał jeść więcej niż dwa jaja tygodniowo, bo to źródło cholesterolu. Spotyka się pan z atakami ze strony środowisk lekarskich za swoje poglądy?
– Absolutnie nie. Doskonale współpracuje mi się z lekarzami, zwłaszcza z kadrą naukową. (…) Dziś nikt się nie odważy publicznie powiedzieć, że jaja szkodzą.

A stary człowiek może jeść tyle jaj co młody?
– A dlaczego nie?! Nawet więcej. Starzejąc się, mamy coraz mniejszą przyswajalność fosfolipidów, witamin, więc trzeba więcej ich dostarczyć w pokarmie, by organizm dostał tyle, ile potrzebuje.

Tytuł, zdjęcie i skróty pochodzą od redakcji

Rozmowa z książki Krystyny Naszkowskiej Jedz, co chcesz. Sąd nad polskim stołem, Agora, Warszawa 2013

PROF. TADEUSZ TRZISZKA prawdopodobnie jest jedynym Polakiem, który zrobił doktorat i habilitację z jaj. Kieruje Katedrą Technologii Surowców Zwierzęcych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Wymyślił i prowadzi projekt „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (Ovocura)”, w którym prawie setka naukowców tworzy z jaj bioaktywne preparaty do celów leczniczych i suplementy diety.

Wydanie: 21/2013

Kategorie: Nauka

Komentarze

  1. Jajcarz
    Jajcarz 29 grudnia, 2013, 23:21

    Panie prof. pana słowa to swietość . Od 15 lat jem codziennie od 4 do 10 jaj dziennie i wyniki laboratoryjne mam wzorcowe. O przeziebieniach a tym bardziej grypie słysze tylko w mediach a jezdzę rowerem CAŁY ROK przez 5 dni w tygodniu robiąc codziennie ok 20 km. Wiem ze to zawartość jajek daje mi taką odporność. Dziekuje za prace jaką pan wykonuje na rzecz promocji zdrowej zywnośći. Życze sukcesów zawodowych. Pozdrawim.

    Odpowiedz na ten komentarz
    • Niuchek
      Niuchek 3 lutego, 2015, 08:39

      Myślę, że bardziej na Twoją odporność wpływa właśnie jazda na rowerze 🙂

      Odpowiedz na ten komentarz
    • Anonim
      Anonim 6 listopada, 2015, 11:17

      3.5 roku jadam po 4 jajka dziennie plus sport i nie wiem co to przeziębienie czy grypa. Polecam

      Odpowiedz na ten komentarz
      • Tomasz
        Tomasz 28 listopada, 2015, 15:13

        To wcale nie musi wynikać z jedzenia jaj ani z ruchu. Piję co dzień około 2 litrów Coca-coli, poruszam się tylko samochodem, praca siedząca, często zaglądam do McDonald’a i również nie wiem co to przeziębienie i grypa… Wyniki oczywiście w normie.

        Odpowiedz na ten komentarz
        • Agnieszka
          Agnieszka 14 września, 2016, 17:06

          Do czasu Tomaszu ja ja tez tak robilam jak Ty i po latach choroba autoimmunologiczna RZS! bo syf zanieczyszcza organizm az nawet geny zaczynaja miec problem i zklocenia w systemie immunologicznym koncza sie rakiem lub chorobami autoimmunologicznymi etc. Od lekarza uslyszysz, ze choroba jest nieuleczalna i niewiadomego pochodzenia. G……prawda choroby sa z zarelka. Oczywiscie calkowicie uleczalne ale jak zaczniesz zwracac uwage na to co lezy na Twoim talerzu.

          Odpowiedz na ten komentarz
    • Zienko
      Zienko 20 lutego, 2017, 22:17

      Jestem po usunięciu żołądka z powodu raka, dodatkowo mam odłączone jelito grube. Od dwóch lat codziennie jem po cztery jaja na miękko, a czasem i więcej to jest ok. 1500 jaj w roku. Wyniki badań laboratoryjne mam dobre jak i ogólne samopoczucie.

      Odpowiedz na ten komentarz
  2. Mona
    Mona 16 marca, 2014, 14:28

    Dziekuje za artykol ,zgadzam sie ,osobiście od czterech lat jem bardzo duzo jajek ,jem jajka na śniadanie i w ciagu dnia pod różna postacią ,pasty ,sałatki,zacierki,makarony,znajomi pytają mnie czy chirurgia plastyczna dokonała cudu na mojej twarzy ? Wyglądam młodziej teraz aniżeli dwadzieścia lat t temu?moj cholesterol jest wysoki i mowię potrzebuje jesc duzo jaj ażeby mieć sile walczyć z moim cholesterolem.:-))

    Odpowiedz na ten komentarz
  3. Infografika o jajkach
    Infografika o jajkach 9 kwietnia, 2014, 20:42

    Fantastyczny wywiad. Mam nadzieję, że przełamie stereotyp „złego” jajka. Jajka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, witamin i mikroelementów, a także jedno z głównych źródeł lecytyny w diecie. Warto zauważyć, że jaja kurze w przeliczeniu na 100g produktu, zawierają najmniej cholesterolu spośród wszystkich rodzajów jaj dostępnych w handlu, bo tylko 372 g. Najwięcej cholesterolu zawierają jajka indycze (933 g w 100g). Więcej o jajach można dowiedzieć się z infografiki w linku powyżej

    Odpowiedz na ten komentarz
    • Darek
      Darek 3 listopada, 2015, 09:39

      933 g w 100 g ????
      Warto przed powiedzeniem lub napisaniem czegoś odrobinę to przemyśleć, a nie przepisywać jakieś dane nierozważnie…

      Odpowiedz na ten komentarz
  4. Bomba Kaloryczna
    Bomba Kaloryczna 11 kwietnia, 2014, 13:16

    Widzę, że link do infografiki o jajkach się nie dodał. Infografikę można znaleźć pod tym adresem: http://bombakaloryczna.pl/jaja-infografika-wszystko-o-jajkach/

    Odpowiedz na ten komentarz
  5. marian
    marian 3 maja, 2014, 20:49

    nareszcie coraz wiecej o tym się teraz mówi,o czym już w latach 70-ch
    dwuziestego wieku szeroko pisał dr Kwa
    śniewski,twórca diety optymalnej.Był pierwszym w Polsce naukowcem,który
    wykazał te niesamowite właściwości jajka kurzego.Prof.Trziszka nawet
    się nie zająknął na ten temat?

    Odpowiedz na ten komentarz
    • Jan Malik
      Jan Malik 2 listopada, 2015, 22:07

      Dokladnie tak. Dr Kwaśniewski był w tym czasie wyśmiewany i oczerniany przez lekarzy i dietetyków .Ja będąc w latach osiemdziesiątych na diecie dr Kwaśniewskiego spożywałem do 200 jajek miesięcznie , pod różnymi postaciami . Wyniki miałem doskonałe . Najważniejsza w tej diecie jest proporcja białka , tłuszczu i węglowodanów . A jajka mają wręcz idealną proporcję , dlatego teoretycznie można by się żywić samymi jajkami . A co do cholesterolu dr. Kwaśniewski zawsze twierdził , iż zawarty w żywności nie ma wpływu , czyli nie jest dla nas szkodliwy.
      Do dzisiaj jest wielu dietetyków twardogłowych schematyków , którzy nie mają wiedzy na temat prawidłowego żywienia .

      Odpowiedz na ten komentarz
      • jurek
        jurek 6 stycznia, 2016, 12:40

        100% racji jestem na żywieniu optymalnym jem dużo żółtek 50 na tydzień żadnych leków jest ok mam 70 lat

        Odpowiedz na ten komentarz
      • michał
        michał 29 kwietnia, 2016, 23:03

        Wszystko jest ok ale dr Kwaśniewski nic nie mówił że tłusta dietę można stosować dopiero przy niskim poziomie chomocysteiny, poziom od 7-9 jeżeli jest wyższ stosujemy B-12,b-6 , kwas foliowy.jeżeli ktoś ma pytania to proszę e-mail minio46@wp.pl

        Odpowiedz na ten komentarz
      • Paweł Pawłowicz
        Paweł Pawłowicz 6 października, 2016, 19:31

        Od 16 lat jestem na Żywieniu Optymalnym dr. Jana Kwaśniewskiego. Biję rekordy w jedzeniu jajek, jak byłem w Hiszpanii ponad 2 miesiące to jadłem do 20 jajek, dlaczego tyle(?) bo były tanie i dlatego, że je uwielbiam od dzieciaka pod każdą postacią-a najbardziej jako dziecko lubiłem kogiel-mogiel. Po ryżu siła jest po ośmiu latach, a po jajach natychmiast

        Odpowiedz na ten komentarz
  6. irka3
    irka3 7 lipca, 2014, 10:26

    Bardzo ucieszył mnie ten wywiad.Lubię jajka , mogę ich jeść sporo i wciąż mi smakują.Blokadą był mój cholesterol , teraz jednak wiem ,że są wręcz zdrowe i zalecane.Dziękuję.

    Odpowiedz na ten komentarz
  7. Tomasz Szablewski
    Tomasz Szablewski 2 marca, 2015, 20:58

    Szanowna Państwo, oczywiście prof. Trziszka ma rację, natomiast Pani Krystyna Naszkowska niezbyt przygotowała się do rozmowy. W Naszym kraju wiele osób, poświęciło swoją karierę naukową zagadnieniom mniej lub bardziej powiązaną z badaniami nad fenomenem jaj. Pozdrawiam

    Odpowiedz na ten komentarz
  8. mimi
    mimi 23 października, 2015, 18:54

    w tym kontekscie powinno sie mowic albo chociaz wspomniec o tworcy diety optymalnej, doktorze Kwasniewskim, ktory o fantastycznych wlasciwosciach jajek rozpowszechnial wiedze juz w latach 60-tych

    Odpowiedz na ten komentarz
  9. WikiRose
    WikiRose 2 listopada, 2015, 13:58

    Jak to jest z tym cholesterolem – zebrane opinie znajdziecie tutaj http://www.wikirose.pl/2015/05/cholesterol-koniec-z-klamstwami.html

    Odpowiedz na ten komentarz
  10. monika
    monika 3 listopada, 2015, 08:07

    Szkoda ze nie mowi jakie jaja jesc. Nie wiem czy te kury, ktore sa szprycowane badzieiwiem i siedza w klatce 20×30 znosza takie super jajka…

    Odpowiedz na ten komentarz
  11. Mirka
    Mirka 29 listopada, 2015, 23:15

    W dzieciństwie pilam surowe jajka prosto spod kury w kurniku – tluklam jajko o ścianę i natychmiast wypijalam , żadnej salmonelli ani innej zarazy nie lapalam , dziś mam siedemdziesiatke , pije jajka surowe kiedy chce i ile chce , kondycja i zdrowie doskonale , wyglad tez swietny , cera mlodziencza bez zmarszczek , do żadnego lekarza nie chodze bo nie mam po co , jajka uznaje tylko od kur biegających po zielonej trawie , dodam jeszcze że jestem witarianką , co jest sednem mego doskonałego zdrowia .

    Odpowiedz na ten komentarz
  12. Agnieszka
    Agnieszka 14 września, 2016, 17:22

    Wiadomomo, ze np. mleko w proszku jest produktem przetworzonym i absolutnie nie ma takich wartosci jak swize „prosto od kozy, owcy, krowy”. Suplementy z jajka??? Czy to nie „nabijanie w butelke” klienta – pacjenta? Przeciez nic nie zastapi swiezego zdrowego jajka, ktore oczyszczono z nieslusznie postawionych zarzutow.

    Odpowiedz na ten komentarz
  13. Pablo
    Pablo 6 października, 2016, 19:24

    Rocznie zjadam 3600 ale żółtek bo często jem je bez białek. Lubie mieć wysoki cholesterol tak minimum 528. Od 18 lat nie mogę zachorować.

    Odpowiedz na ten komentarz
    • franek włodek
      franek włodek 19 grudnia, 2016, 22:44

      a napisz gościu Pablo ile masz lat i czy faktycznie tak wysoki cholesterol utrzymuje się od ilu lat, bo też mam wysoki ok 400 i lekarz rodzinny aplikować mi chce tabletki. oczywiście jaja bardzo lubię w każdej postaci, a najlepsze surowe

      Odpowiedz na ten komentarz
      • MaT Eck
        MaT Eck 13 listopada, 2017, 14:45

        Jeśli nie masz hipercholesterolemii i problemów z metabolizmem, to taki wysoki poziom cholesterolu nie ma żadnego znaczenia.

        Odpowiedz na ten komentarz
  14. Bożena Kubera-Oblińska
    Bożena Kubera-Oblińska 27 lutego, 2017, 23:26

    Jestem absolutną fanką jajek i bardzo się cieszę, że w końcu przestaliśmy im przypisywać to, co nie było ich zasługą. Zresztą straszenie wysokim cholesterolem też już coraz mniej straszy.:-)

    Odpowiedz na ten komentarz
  15. Jagoda
    Jagoda 8 października, 2017, 07:27

    Witam. Jajka bardzo lubię pod każdą postacią. A odnośnie doktoratów na temat jaj to byłam na obronie pracy doktorskiej mojej uczennicy Moniki w Krakowie, która też broniła pracy o jajkach.

    Odpowiedz na ten komentarz
  16. Magdalena Malas
    Magdalena Malas 12 października, 2017, 11:09

    Co do świeżości jaj, często robię test szklankowy z łyżką soli (zwłaszcza, jeśli mam zużyć dużo jajek np. do jajecznicy dla całej rodziny) i dla mnie jajko, które już się odrywa od dna szklanki lub po wrzuceniu dosłownie milimetrem długości się styka z dnem, nie jest już do spożycia. Bardzo dobre jajka trafily mi się z organic24 pl sklep ze zdrowa zywnoscia kupuje tylko zerówki

    Odpowiedz na ten komentarz

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy