Jak walczyć z marnowaniem żywności?

Jak walczyć z marnowaniem żywności?

Jak walczyć z marnowaniem żywności? Kacper Brzeski, inicjatywa Jedzenie Zamiast Bomb Jednym z celów naszej akcji jest zwrócenie uwagi na to, że rządy wydają coraz większe kwoty na zbrojenia, podczas gdy obywatele głodują. Ale chcemy również walczyć z marnowaniem żywności. Obecnie mamy do czynienia z jej ogromną nadprodukcją. Skalę zjawiska pokazuje fakt, że dwie osoby w trakcie jednej wycieczki na lokalne targowisko są w stanie bez trudu zebrać wystarczającą ilość niechcianych warzyw, aby przygotowanym z nich wegańskim posiłkiem nakarmić więcej niż 60 potrzebujących. Systemowe rozwiązanie problemu nadprodukcji i późniejszego marnowania żywności jest trudne, do tego czasu można działać samemu – nie bać się brzydkiego pomidora lub obtłuczonego jabłka. Aleksandra Damentko, Federacja Polskich Banków Żywności Niemal jedna trzecia Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty. Główne przyczyny marnowania żywności przez konsumentów to przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz zbyt duże zakupy. Banki Żywności oprócz wspierania żywnością najbardziej potrzebujących edukują Polaków, jak w prosty sposób zapobiegać jej marnowaniu. Podstawowa zasada to planowanie zakupów, chodzenie do sklepu z listą. Zarówno w domu, jak i w sklepie sprawdzajmy daty

Cały tekst artykułu można przeczytać w elektronicznej wersji "Przeglądu", która jest dostępna dla posiadaczy e-prenumeraty lub subskrypcji cyfrowej.
Wydanie: 2018, 29/2018

Kategorie: Aktualne, Pytanie Tygodnia