Wino różowe – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Wino różowe – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Różowe wino, czyli wino rosé, rosato lub rosado, to trunek znany w Polsce od dawna, cieszący się nieco mniejszą popularnością porównując do wina białego lub czerwonego. Z roku na rok wyraźnie przybywa koneserów doceniających jego lekki smak oraz odświeżający, owocowy aromat. Ten wyjątkowy rodzaj wina stanowi kuszącą propozycję dla smakoszy szukających trunków bezpretensjonalnych, idealnych na spotkanie ze znajomymi lub romantyczny wieczór we dwoje. W dzisiejszym wpisie pragniemy podzielić się kilkoma ciekawostkami na temat wina różowego. Zapraszamy do lektury!

Różowe wino – sekret jego barwy

Wbrew temu, co sądzą niektórzy, różowe wino to nie wino z różowych winogron lub trunek powstały na skutek wymieszania wina czerwonego z białym. W rzeczywistości wytwarza się je z tych samych ciemnych odmian winorośli co wino czerwone, czyli m.in. Pinot Noir, Syrah czy Grenache. Jego oryginalna barwa jest efektem skróconego czasu maceracji soku z winogron ze skórkami owoców, które zostają usunięte po zabarwieniu wina na różowo. Odcień otrzymanego trunku może różnić się w zależności od wykorzystanego szczepu i technologii produkcji (np. temperatura i czas trwania maceracji). Poznając trunki z różnych regionów winiarskich, możemy mieć okazję degustować wina w różnych odcieniach, od jasnych – pomarańczowy lub łososiowy, do ciemniejszych – rubinowy lub purpurowy.

Wybierz najlepsze różowe wino na WinnicaLidla.pl

Wino różowe – do czego je podawać?

Wino różowe zapewnia możliwość stworzenia wielu niezwykle interesujących kompozycji kulinarnych. Z powodzeniem łączyć możemy je z przekąskami, wędlinami, owocami morza, hamburgerami oraz daniami kuchni włoskiej. Wino różowe wytrawne dobrze smakuje także podane do zapiekanek czy sałatek. Dzięki różowemu winu półwytrawnemu będziemy w stanie natomiast podkreślić smak mocno przyprawionych potraw na bazie drobiu – np. pochodzących z kuchni orientalnej – smażonych ryb czy makaronów. Natomiast różowe wino słodkie i półsłodkie, także wino różowe musujące, świetnie komponuje się z ciastami oraz owocami. Pamiętajmy też, że różowe wino smakuje wybornie pite solo, zwłaszcza w ciepłe dni. Może też być wykorzystywane do drinków, np. w połączeniu ze Spritem, wodą mineralną oraz owocami.

Wybieraj wina różowe wytrawne wraz z Winnicą Lidla!

Różowe wino – jak je serwować?

Aby móc w pełni nacieszyć się wszystkimi walorami smakowymi i zapachowymi wina różowego, powinniśmy spożywać je schłodzone do temperatury 10-12 st. C. Wina różowe podawać możemy w kieliszkach, które służą do serwowania win białych. Ważne jest, aby średnica kieliszka delikatnie zwężała się ku górze, co pozwali aromatom koncentrować się nad powierzchnią wina. Najlepiej wybrać takie szkło, aby przy ilości wina około 150 ml powierzchnia wina znajdowała się na wysokości najszerszego miejsca w kieliszku.

Przekonaj się, jakie wina różowe półsłodkie możesz zarezerwować dzięki Winnicy Lidla!

Wino różowe – właściwości

Swoje słynne wartości zdrowotne wino zawdzięcza w dużej mierze zawartym w skórkach winogron przeciwutleniaczom. Ze względu na specyfikę produkcji najbogatsze jest w nie wino czerwone, najuboższe natomiast – wino białe. Gdzieś pomiędzy tymi dwoma gatunkami trunków plasuje się wino różowe. Oznacza to, że regularne spożywanie niewielkich jego ilości może mieć pozytywny wpływa na nasze zdrowie.

Zagadnieniem, interesującym w szczególności tych entuzjastów różowego wina, którzy dbają o linię, jest jego kaloryczność. Pamiętajmy, że o wartości energetycznej danego trunku decyduje m.in. zawartość cukru resztkowego. Gdy zatem chodzi o półsłodkie wino różowe, w 120 ml trunku znajduje się około 90 Kalorii. W analogicznej porcji różowego wina wytrawnego jest ich natomiast około 80. Najlepszym rozwiązaniem z punktu widzenia osoby będącej na diecie jest zatem sięgnięcie po kieliszek wina wytrawnego lub półwytrawnego.

Prowansja – kraina (różowym) winem płynąca

Regionem na winiarskiej mapie światy, który w szczególności słynie z wysokiej jakości win różowych, jest francuska Prowansja. Różowe wina stanowią aż 87% produkcji lokalnych winiarni. Doskonałe warunki do uprawy najlepszych szczepów winorośli – takich jak Carignan, Grenache, Syrah i Cabernet-Sauvignon – zapewnia łagodny klimat śródziemnomorski, wyróżniający się gorącymi latami i łagodnymi zimami. Wina różowe z Prowansji stanowią idealny wybór dla koneserów pragnących zapoznać się bogatą tradycja winiarską regionu, na której rozwój wpływ miały kultury rzymska, fenicka i grecka.

Mamy nadzieję, że zebrane przez nas informacje o winie różowym okażą się cenne dla każdego, kto pragnie dowiedzieć się czegoś więcej o tym orzeźwiającym, przywodzącym na myśl wakacje, trunku. Zachęcamy do zaglądania na stronę Winnicy Lidla i rezerwacji najciekawszych win z całego świata!

Źródło zdjęcia: stock.adobe.com, autor: rh2010

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja
Tagi: alkohol, Lidl, wino

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy