Zawałowcy 20+

Jeszcze kilkanaście lat temu zawał serca występował przeważnie u osób po 45. roku życia, częściej u mężczyzn niż u kobiet, zwłaszcza u otyłych i z nadciśnieniem tętniczym. Obecnie przechodzą go już osoby mające 35 lat, a nawet 25, i to bez względu na płeć. Natomiast problemy z nadciśnieniem tętniczym zaczynają się również u dzieci. Groźne kwasy i trójglicerydy – Aby serce mogło prawidłowo pracować, musi mieć odpowiednią ilość tlenu, który jest mu dostarczany za pomocą naczyń wieńcowych. Jeśli średnica tych naczyń ulega zmniejszeniu, następuje niedokrwienie serca. W efekcie podczas zwiększonego wysiłku fizycznego lub nagłego, silnego stresu zapchane żyły nie potrafią dostarczyć odpowiedniej dawki tlenu i następuje zawał serca, czyli martwica komórek mięśnia sercowego. Najgroźniejsze zawały występują, gdy zablokowane zostają naczynia krwionośne wychodzące z pnia lewej tętnicy wieńcowej – mówi kardiochirurg prof. Andrzej Bochenek.Oprócz otyłości i nadciśnienia tętniczego przyczyną zawału serca może być: zablokowanie tętnicy zakrzepem, który powstaje w wyniku zmian miażdżycowych, przerost lewej komory serca – zwłaszcza po stosowaniu leków sterydowych, wysoki poziom cholesterolu, zaburzona proporcja między cholesterolem LDL i HDL, wysoki poziom trójglicerydów oraz białka C-reaktywnego, wytwarzanego głównie w wątrobie i w komórkach tłuszczowych, a następnie wydzielanego do krwi, niedobory witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego, wysoki poziom kwasu moczowego, marskość wątroby i wynikające z niej zaburzenia metaboliczne oraz cukrzyca. Jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia zawału jest również palenie papierosów. Nikotyna przyspiesza czynność serca, powoduje skurcz naczyń krwionośnych i wzrost ciśnienia krwi. Aż 90% osób, które przeszły zawał, przed 40. rokiem życia paliło papierosy. U młodych, otyłych mężczyzn palących tytoń ryzyko zawału wzrasta dwukrotnie, a u kobiet prawie trzykrotnie.– Typowy zawał serca objawia się bólami, które przeważnie nie ustępują po zaprzestaniu wysiłku lub po zażyciu nitrogliceryny. Chorzy najczęściej opisują ból jako rozpierający, rozrywający, ściskający, duszący, rwący albo palący. Występuje zwykle za mostkiem bądź po lewej stronie klatki piersiowej, rzadko z prawej strony lub w jamie brzusznej. Może promieniować do lewego barku, ramienia, łokcia, dłoni, szyi, gardła, szczęki albo pleców. Inne objawy to pocenie się, nudności, osłabienie, uczucie duszności i tzw. krótki oddech – wyjaśnia prof. Bochenek. Niesforne nastolatki W Polsce na nadciśnienie cierpi ponad 8 mln ludzi, czyli niemal co trzeci dorosły, a kolejne 9 mln jest zagrożonych tą chorobą. Sytuacja wygląda tragicznie również w przypadku młodzieży i dzieci. Z danych wynika, że aż 10% nastolatków ma nadwagę, tyle samo cierpi na otyłość i ma podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Wiele 15-latków ma też za dużo cholesterolu.– W ostatnich 20 latach nastąpiły ogromne zmiany w stylu życia dzieci i młodzieży. Z przeprowadzonych przez nas badań epidemiologicznych „Polkard Media Junior”, zakończonych w 2009 r., wynika, że prawie co dziesiąta osoba w wieku 15 lat, w tym więcej dziewcząt niż chłopców, pali papierosy. Młodzież coraz rzadziej uprawia sport i spaceruje, za to przed komputerem lub telewizorem spędza codziennie dwie-trzy godziny, natomiast w dni wolne nawet pięć-sześć godzin. Z ankiet można się również dowiedzieć, że 13% dziewcząt i ponad 7% chłopców w wieku 11-16 lat nie je normalnego śniadania. W zamian dzieci zajadają chipsy i czekoladowe batoniki, które popijają słodkimi, gazowanymi napojami – twierdzi prof. Wojciech Drygas z Instytutu Kardiologii w Warszawie.Dziecko wypija dziennie średnio litr różnych płynów, z czego ok. 20% stanowią oranżady. Nie są one zdrowe, mają zbyt dużo cukru i słodzików, m.in. kontrowersyjnego aspartamu, który był podejrzewany o wywoływanie raka mózgu i chorób układu limfatycznego. Przeciętnie jedna półlitrowa butelka takiego napoju zawiera 15 łyżeczek cukru, a także sporo różnych kwasów wymieszanych ze sztucznymi dodatkami, m.in. konserwantami, aromatami i barwnikami. Nadmiar cukru oraz kwasów powoduje próchnicę i uszkadza szkliwo zębów. Kofeina, też dodawana w różnych stężeniach do wielu napojów, wywołuje nadpobudliwość oraz bezsenność, a fosfor wypłukuje z organizmu wapń potrzebny do prawidłowego rozwoju zębów i kości. Natomiast niektóre chipsy oprócz niezdrowych tłuszczów i nadmiaru soli zawierają toksyczny związek akrylamid, który zwiększa możliwość zachorowania na raka. Zabójcze

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2012, 30/2012

Kategorie: Zdrowie