Odpowiednia dieta zwiększa inteligencję i zdolności poznawcze – twierdzą naukowcy Pożywienie działa na mózg jak lekarstwo. Istnieje fascynująca możliwość, że poprzez odpowiedni dobór diety będziemy zwiększać zdolności poznawcze, ochraniać mózg i spowolnimy procesy starzenia – wywodzi z entuzjazmem dr Fernando Gómez-Pinilla, chilijski neurobiolog, pracujący na uniwersytecie stanu Kalifornia w Los Angeles. Przeanalizował on wyniki ponad 160 studiów badawczych, dotyczących wpływu diety na pracę mózgu. Swe dociekania podsumował na łamach fachowego magazynu „Nature Reviews Neuroscience” i doszedł do przełomowego wniosku: stosunkowo łatwymi sposobami każdy może sobie poprawić sprawność mózgu. Gómez-Pinilla twierdzi nawet, że diety wpływają na stan zdrowia całych narodów. Jest on jednym z pionierów, badających, w jaki sposób „wyżywić” mózg, aby pracował w sposób optymalny. Próbują oni znaleźć odpowiedź na niezwykle ważne pytanie – czy można zwiększyć inteligencję poprzez jedzenie. Dociekania na tym polu nie są łatwe. Jabłko czy liść miłorzębu, azjatyckiego drzewa, zawierają ponad tysiąc różnych substancji, które mogą stać się aktywne biologicznie. Tylko niektóre przebadano w dostatecznym stopniu, inne pozostają zupełnie nieznane. Organizm może reagować na nie w różnych wariantach, wysyłać lub blokować sygnały do mózgu, uaktywniać lub wyciszać geny, produkować energię, zmieniać budowę błon komórek nerwowych. Może też nie reagować w ogóle. Preparaty z liści miłorzębu japońskiego sprzedawane są w aptekach jako środek poprawiający pamięć. Ekspertom nie udało się jednak znaleźć dowodów na to, że właśnie tak działają. Miłorząb pomagał w pewnym stopniu myszom, u których naukowcy wywołali udar mózgu, aby je potem leczyć. Nie wiadomo jednak, czy działa dobroczynnie także na ludzi. Jedno z najbardziej znaczących studiów przeprowadzili naukowcy kanadyjscy. Przebadali oni dietę ponad 4,5 tys. piątoklasistów. Uwzględnili przy tym takie czynniki jak dochody rodziców czy poziom szkoły. Okazało się, że im bardziej urozmaicona dieta (dużo warzyw i owoców, mało nasyconych kwasów tłuszczowych), tym lepsze wyniki w nauce. Dr Jane Durga z holenderskiego Wageningen University wraz z zespołem zaleca ludziom starszym (50-70 lat) obfite porcje szpinaku, popijane sokiem pomarańczowym. W tych produktach znajduje się kwas foliowy. Analizy prowadzone przez ekspertów z Wageningen w ciągu trzech lat dowiodły, że kwas foliowy poprawia pamięć seniorów, ma również korzystny wpływ na płynność wymowy. Już wcześniej dowiedziono, że niedobór kwasu foliowego może spowodować depresję kliniczną. Richard Wurtman, farmakolog z Massachusetts Institute of Technology z Cambridge, przypuszcza, że poprzez dietę uda się pokonać alzheimera, straszną chorobę, w której całe regiony mózgu zostają zniszczone, a osobowość – unicestwiona. Wurtman i inni naukowcy dawno już zauważyli, że mieszkańcy Indii rzadko zapadają na tę chorobę. Być może dlatego, że spożywają bardzo dużo curry, mieszanki przyprawowej sporządzanej z kurkumy. Ta bylinowata roślina zawiera kurkuminę, która prawdopodobnie chroni mózg. Szczury, którym przez cztery tygodnie dodawano do pożywienia kurkuminę, znacznie szybciej wracały do zdrowia po wstrząsie mózgu niż gryzonie żywione w sposób normalny. Wurtman doszedł do wniosku, że można stworzyć swoisty „nawóz dla mózgu”, zapobiegający chorobie Alzheimera, a składający się z trzech komponentów: 1. Monofosfat urydyny, znajdujący się w marchwi i burakach. 2. Cholina, w którą bogate są jaja. 3. Nienasycony kwas tłuszczowy DHA z ryb. Myszy karmione taką mieszanką wykształciły 30-40% więcej synaps, czyli połączeń między komórkami nerwowymi, które u cierpiących na alzheimera jako pierwsze ulegają zniszczeniu. Francuski koncern Danone interesuje się „nawozem dla mózgu”. Pacjentom w pierwszym stadium choroby w USA, Niemczech, Holandii i Belgii już podawana jest ta niezwykła mieszanka. Jak dotąd rezultaty okazały się skromne. Wytwórcy produktów spożywczych uważają jednak, że żywność dobra dla mózgu, brain food, zapewni im fantastyczne zyski. Niemiecka firma Hipp wypuściła na rynek dania dla niemowląt wzbogacone o nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Szwajcarski koncern Nestlé przeznaczy w ciągu pięciu lat 25 mln franków na badania związku między dietą a mózgiem, które prowadzić mają naukowcy z Brain Mind Institute w Lozannie. Nadzieje specjalistów związane są przede wszystkim
Tagi:
Jan Piaseczny









