Europa na talerzu

Europa na talerzu

Dziennikarze pokazali, że gotują jak w Unii albo lepiej  „Przez żołądek do Unii Europejskiej”, takie hasło nieoficjalnie przyświecało kolejnej edycji konkursu gotowania dla dziennikarzy. Oficjalnie konkurs nosił nazwę „Gotuj z Unią Europejską”. Termin tegorocznych kulinarnych zmagań przedstawicieli mediów, które jak co roku odbyły się w Domu Dziennikarza, w restauracji i ogrodzie Villa Foksal, nie był przypadkowy. Miał bowiem miejsce tydzień przed referendum na temat przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Dziennikarskie gotowanie zwieńczyło więc kampanię referendalną. Imprezę poprowadził w tym roku Robert Makłowicz. Przygotował sześć przepisów na potrawy typowe dla krajów Unii. W ogrodzie ustawiono stanowiska do gotowania, przy których znani dziennikarze przyrządzali potrawę według wylosowanego wcześniej przepisu. Dorota Warakomska wraz z Mariuszem Ziomeckim, redaktorem naczelnym, „Super Expressu”, gotowała na podstawie hiszpańskiego przepisu cielęcą grasicę w sherry. – To obrzydliwe, nieapetycznie wygląda w tej fazie – narzekała, gdy musiała przygotować mięso. Monika Richardson, prezenterka Dwójki, i Marcin Zimoch, dziennikarz TVP, wylosowali najtrudniejszy, belgijski przepis. Musieli przygotować węgorza na zielono (z młodymi ziemniaczkami i rzeżuchą, z dodatkiem białego pszenicznego piwa belgijskiego). Właśnie im najbardziej wlokło się gotowanie. – Mamy kłopoty z mikserem. Technologia nas powaliła – tłumaczyła się Monika Richardson. – Węgorz przybiera zieloną barwę. Dzwonka tej nieszczęsnej ryby, zabitej na tę okazję, stają się miękkie – pocieszał ich Robert Makłowicz. Zawodników duchowo wspierał również drugi juror, Kurt Scheller, były szef kuchni warszawskich hoteli Sheraton i Bristol, obecnie restaurator i założyciel akademii kulinarnej. Ryszard Pacławski, dyrektor regionalnej Trójki, asystował Małgorzacie Motyl, prezenterce „Kuriera”. Ich kulinarnym popisem było włoskie risotto z grzybami. Prezenterka uwijała się przy garnku, a jej szef przede wszystkim dbał o wystrój stołu. Co pewien czas starannie poprawiał serwetki i sztućce, ustawiał talerze. Jolanta Fajkowska (TVP 2) w parze ze Sławomirem Jeneralskim (TVP 1), zdała się na talenty swojego partnera. – Sławek okazał się mistrzem kuchni – reklamowała. Katarzyna Dowbor mieszała w naczyniach, a jej kolega, Marek Zagórski, redaktor naczelny „Życia Warszawy”, dzielnie wlewał do środka sos. Elżbieta Jaworowicz, autorka programu „Sprawa dla reportera”, wspólnie z redaktorem naczelnym „Przeglądu”, Jerzym Domańskim, gotowała gulasz po karlsbadzku. Największym problemem okazało się odpowiednie przyprawienie. – Nie za mdłe? – pytała Elżbieta Jaworowicz, podając Jerzemu Domańskiemu potrawę do skosztowania. Podobnie jak Monikę Richardson naczelnego „Przeglądu” dopadły kłopoty z technologią. – Jak to wyłączyć? – dopytywał, walcząc z nieposłuszną kuchenką. – Prawie finiszujemy – cieszył się chwilę później, gdy danie było niemal gotowe. Wytrawnym degustatorem okazał się marszałek Sejmu, Marek Borowski, który wytrwale krążył przy stanowiskach. – Proszę zdegustować – zachęcała go Elżbieta Jaworowicz. – Marszałek jadł mi z ręki – żartowała. – Dobre było – chwalił zadowolony Marek Borowski. Atmosfera stała się nerwowa, gdy jury zaczęło kosztować wyniki dziennikarskich wysiłków. Jolanta Fajkowska przystroiła talerze natką pietruszki i cytryną. Potem wspólnie ze Sławomirem Jeneralskim pozowała do zdjęć w kucharskich rękawicach. – Najbardziej lubię dekorowanie, to mi w kuchni wychodzi najlepiej – śmiała się Katarzyna Dowbor. Małgorzata Motyl i Ryszard Pacławski nie pozwolili jurorom odejść od swego stanowiska. Zmusili ich do degustacji na miejscu, na pocieszenie podając wino. Powodzeniem cieszyło się również danie redaktora naczelnego „Przeglądu”. – Wszystko zjedli – cieszył się Jerzy Domański, pokazując pusty garnek. Decyzja jury była podobno bardzo trudna ze względu na wyrównany poziom. Ostatecznie zwyciężył duet Małgorzata Motyl i Ryszard Pacławski. Drugie miejsce zajęli Jolanta Fajkowska i Sławomir Jeneralski. Mistrzowie otrzymali zaproszenia na kurs gotowania w akademii Kurta Schellera, a zdobywcy drugiego miejsca – na poczęstunek w jego restauracji. Wszyscy pozostali uczestnicy zajęli zaszczytne trzecie miejsce. Risotto z grzybami (Risotto con funghi porcini) – Włochy 400 gramów ryżu odmiany arborio, 2 małe cebule, 3 łyżki masła, 1,5

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2003, 24/2003

Kategorie: Media