Jak jeść tanio i zdrowo?

Jak jeść tanio i zdrowo?

Ponad 1110 polskich wyrobów żywnościowych ma dziś certyfikat programu Poznaj Dobrą Żywność

Biało-czerwone logo to znak jakości, który umieszcza się na najlepszych produktach żywnościowych. Oznaczenie to jest sporym wyróżnieniem dla producentów oraz ważną informacją dla konsumentów o wysokiej jakości produktu.
W opinii wielu konsumentów tzw. zdrowe jedzenie i naturalne, ekologiczne produkty spożywcze bez ulepszaczy to coś drogiego, co kupuje się tylko w specjalistycznych sklepach. Tymczasem na zwykłych półkach sklepowych można znaleźć coraz więcej produktów z certyfikatem Poznaj Dobrą Żywność, które prezentują najwyższe standardy jakościowe potwierdzone przez wybitnych fachowców wchodzących w skład Kolegium Naukowego programu PDŻ. Biało-czerwony znaczek gwarantuje najlepsze walory smakowe i wartości odżywcze, a wcale nie wpływa na podwyższenie ceny takiego produktu.
Na liście certyfikowanych produktów jest dziś ponad 1110 polskich wyrobów żywnościowych z 86 firm z całego kraju. Z tego zestawu każdy byłby w stanie przygotować w swojej kuchni dość niedrogo dowolny posiłek – śniadanie, obiad, przyjęcie okolicznościowe itd. Największy wybór jest wśród produktów mleczno-nabiałowych oraz mięsnych, nie brakuje jednak także owoców, warzyw, wszelkich przetworów, napojów bezalkoholowych i alkoholowych, słodyczy, pieczywa itd. Niektóre artykuły mają bardzo fantazyjne nazwy, np. Kiełbasa Aleksandryjska, Homek naturalny, Schab szefa czy Szynka jak za Gierka, ale nie to jest przecież najważniejsze dla zwykłego konsumenta. Ważne jest, by produkty kupowane w zwykłym handlu detalicznym były zdrowe, smaczne, pożywne, a to właśnie jest celem programu ministra rolnictwa i rozwoju wsi pt. Poznaj Dobrą Żywność, który funkcjonuje od 1 maja 2004 r. Innym celem jest zachęcenie producentów do podnoszenia walorów wyrobów spożywczych i do inwestowania w wysoką jakość, która stanie się stałą cechą charakteryzującą produkt oznaczony tym logo, ale również przyczyni się do ekonomicznych korzyści firmy spożywczej.
Jak mówi prof. dr hab. Janusz Czapski, członek Kolegium Naukowego programu PDŻ, procedura przyznawania znaków jakości jest dobrowolna i bezpłatna. Producenci ponoszą jedynie koszty badań jakościowych, które dołączają do wniosków. Przyznanie certyfikatu nie ma więc wpływu na cenę detaliczną produktu. Raczej jest przeciwnie – żywność z certyfikatem lepiej się sprzedaje, więc możliwy jest wzrost podaży, a zatem potanienie produkcji.
– Zwiększona podaż certyfikowanych wyrobów jest najlepszą nagrodą dla producenta i podstawą jego sukcesu finansowego – mówi prof. Czapski.

Raj dla zdrowej żywności

Polska ma doskonałe warunki przyrodnicze, technologiczne i środowiskowe do produkowania wyrobów najwyższej jakości. Tradycyjne sposoby przygotowywania produktów o niepowtarzalnych walorach smakowych i jakościowych wpisały się na stałe do naszej historii i taka opinia pomaga w promocji polskich wyrobów nie tylko w Unii Europejskiej, ale i na całym świecie. Wszyscy zachwycają się polską szynką czy polską wódką, wysoką renomę mają polskie owoce i warzywa, jednak co innego przekazywana ustnie opinia, a co innego potwierdzone naukowo certyfikaty jakości, które podlegają kontroli i weryfikacji przez specjalistów wysokiej rangi. To ich nazwiska stanowią gwarancję także w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz walorów smakowych.
Produkt spożywczy opatrzony znakiem Poznaj Dobrą Żywność uzyskuje dodatkową szansę promocji zarówno w kraju, jak i za granicą. Kolegium Naukowe powołane przez ministra rolnictwa zbiera się raz w miesiącu. W efekcie rozpatrywania wniosków producentów każdego roku ten certyfikat otrzymuje ok. 150 wyrobów spożywczych.
Na potrzeby programu pracują laboratoria Głównej Inspekcji Handlowej badające jakość rozmaitych produktów żywnościowych. Zdarzyło się już, że niektórym odmówiono ponownego przyznania certyfikatu z uwagi na niestabilny poziom jakości. Znak ten bowiem powinien być – i jest – dla konsumentów gwarancją najwyższych walorów polskiej żywności.

Polska żywność w Europie

Chociaż program ministra rolnictwa i rozwoju wsi Poznaj Dobrą Żywność jest częścią polityki Unii Europejskiej służącej podniesieniu jakości i zwiększaniu różnorodności żywności na obszarze Wspólnego Rynku, do tej pory obejmował on w znakomitej większości produkty polskie. Nadal podkreśla się, że mogą w nim uczestniczyć firmy ze wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej, jednym bowiem z celów Wspólnotowej Polityki Rolnej jest poszerzanie obszaru dobrej żywności na unijnym rynku. Rzadko jednak podmiotowi z zagranicy udaje się w tej rolno-spożywczej konkurencji wysforować przed wartości smakowe i odżywcze tradycyjnie obowiązujące w polskim rolnictwie. Nawet skrót nazwy programu PDŻ odpowiada jego wcześniejszej narodowej wersji – Polska Dobra Żywność – którego Poznaj Dobrą Żywność jest kontynuacją. Natomiast w wersji eksportowej znak posiada opis w języku angielskim – Discover Great Food.

Sprawdź, co jesz!

Polscy konsumenci tradycyjnie przywiązani do produktów rodzimego rolnictwa coraz częściej zwracają także uwagę na oznaczenia świadczące o walorach jakościowych. Znak PDŻ jest jednym z nich i wciąż zyskuje na popularności. Promocję ministerialnego programu prowadzono nawet w trakcie audycji TVP o najwyższej oglądalności, np. „Jaka to melodia?”. Wielu konsumentom przebojowe piosenki mogą się więc dziś kojarzyć ze smacznym jedzeniem spod znaku PDŻ. Nic dziwnego, że dobra żywność jest przebojem rynkowym.

Wydanie: 29/2009

Kategorie: Kraj

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy