Niezawodne piece do każdej pizzerii

Niezawodne piece do każdej pizzerii

Profesjonalny sprzęt do wypiekania pizzy wraz z umiejętnościami doświadczonego pizzaiolo pomogą stworzyć prawdziwą włoską pizzę, która będzie przyciągać nowych, jak i stałych gości. Jeżeli jesteś na etapie wyposażania swojego lokalu gastronomicznego, chcesz rozszerzyć swoje menu o możliwość serwowania pizzy albo szukasz nowego sprzętu w zastępstwie za swój dotychczasowy – jesteś w dobrym miejscu! Podpowiemy, jakie istnieją rodzaje pieców, jaki piec do pizzy wybrać, który najlepiej będzie pasować do Twojej restauracji. Wystarczy Ci podstawowy model czy może ten z dodatkowymi funkcjami? O tym poniżej!

Dobry piec do pizzy – podstawa w każdej pizzerii

Pizza kojarzona jest przede wszystkim z Włochami, jednak nie da się ukryć, że przyjęła się także w pozostałych krajach, w tym również ma swoje grono entuzjastów w Polsce. Wyposażenie swojego lokalu w profesjonalny sprzęt zapewni szereg korzyści. Po pierwsze – takie niezawodne urządzenie pozwoli na stałe włączyć pizzę do Twojego menu. Po drugie – odpowiedni piec do pizzy pozwoli zwiększyć komfort pracy oraz skrócić czas przyrządzania, co w efekcie pomoże w zwiększeniu wydajności pracy pizzaiolo. Dzięki temu dochody Twojego lokalu wzrosną!

Elektryczne piece, gazowe i opalane drewnem – co je wyróżnia?

Dla wielu osób pierwsze i jedyne skojarzenie związane z tą potrawą to piec opalany drewnem. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Piece elektryczne cechują się trybem pyrolizy. Dzięki niemu wewnętrzna komora pieca jest nagrzewana do ponad 400 stopni Celsjusza, co przekłada się na skuteczne eliminowanie szkodliwych bakterii i wirusów. Pyroliza w dalszej perspektywie ułatwia także utrzymanie pieca w czystości – pomoże bowiem usunąć nawet najbardziej oporne zabrudzenia. W efekcie pomaga to poprawić efektywność i wydajność pracy – czyste urządzenia w lokalu gastronomicznym to podstawa! To podstawowe cechy, które wyróżniają piec elektryczny. Piece gazowe mają z kolei opracowaną konstrukcję, która magazynuje ciepło. Te urządzenia ze stali nierdzewnej są również łatwe do utrzymania w czystości. Korzystanie z gazu ziemnego to z kolei prosty sposób na oszczędności   ceny prądu nieustannie pną się w górę. Piece do pizzy opalane z drewnem cechuje z kolei ręczne wykonanie. Unikatowy wygląd budzi skojarzenia z tradycją, co przekłada się często na większe zainteresowanie takimi lokalami. Sprawdź propozycje dostępne na gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy i ciesz się korzyściami wynikającymi z zakupów w GastroProdukt. Sprzęty najwyższej jakości, sprawna realizacja zamówienia, szybka wysyłka – to wszystko jest w Twoim zasięgu!

O czym warto pamiętać kupując piec do pizzy?

Punktem wyjściowym powinno być zawsze ustalenie, jaki typ pizzy chcesz wypiekać. Dlaczego? Otóż zupełnie innej temperatury wymaga przygotowanie prawdziwej włoskiej pizzy, a innej – dania na grubszym cieście. Kolejne pytanie, jakie często zadają sobie osoby, które są na etapie wyboru odpowiedniego pieca dotyczy tego, czy na rynku istnieją uniwersalne piece do pizzy. Warto zwrócić tutaj uwagę na zakres temperatur, jaki urządzenie może obsłużyć. Jeżeli przekroczy on 450 stopni – wówczas najprawdopodobniej umożliwi przygotowanie dowolnej pizzy.

Kolejny aspekt dotyczy także rozmiarów pieca. Tutaj konieczne będzie dostosowanie sprzętu do powierzchni lokalu. Jeżeli np. dysponujesz relatywnie niedużą powierzchnią – wówczas niejako z definicji umieszczenie kamiennego pieca jest wykluczone.

Czyszczenie pieca do pizzy

Jak sprawić, aby piec do pizzy był czysty przed każdą zmianą bez konieczności ponoszenia dużych nakładów czasowych? Warto użyć tutaj drucianej szczotki i czyścić nią zanieczyszczenia po przypalonym cieście. Jest to co prawda czasochłonny proces, jednak stanowi on niezbędny etap. Istnieje jednak skuteczny sposób na to, aby zaoszczędzić czas bez szwanku dla czystości pieca. Mowa tutaj o trybie pyrolizy – po ustawieniu odpowiednio wysokiej temperatury wystarczy tylko odczekać ustalony czas, a następnie zebrać popiół, który pozostał po tym procesie. Pozwoli to zachęcić personel do regularnego czyszczenia pieca bez konieczności angażowania dużej ilości czasu. Jak widać tryb pyrolizy jest wysoce przydatny, dlatego warto zwrócić uwagę na jego obecność podczas poszukiwań odpowiedniego urządzenia.

Wybór pieca do pizzy jest wysoce istotny

Powyższe wskazówki powinny ułatwić dokonanie słusznego wyboru w zakresie odpowiedniego pieca do pizzy. Teraz, kiedy wiesz już, co cechuje piece gazowe, elektryczne oraz kamienne – z pewnością łatwiej będzie Ci doprecyzować swoje oczekiwania oraz podjąć decyzję o odpowiednim sprzęcie. W połączeniu z umiejętnościami doświadczonego pizzaiolo z pewnością uda Ci się włączyć do swojego menu smakowite dania, które podbiją serca klientów i wszystkich entuzjastów kuchni włoskiej!

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy