W Polsce zabija się prawie 1,3 mld zwierząt rocznie

W Polsce zabija się prawie 1,3 mld zwierząt rocznie

1 października, w Światowy Dzień Wegetarianizmu, aktywistki Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! stanęły przed jedną z polskich ubojni z licznikiem w rękach. Przekładając kolejne cyfry odliczały liczbę zabijanych w Polsce zwierząt. Według danych GUS z 2020 r. rocznie w Polsce ginie 1 298 520 256 zwierząt lądowych. „Warto się zastanowić czy niepohamowany apetyt ludzki na mięso i produkty odzwierzęce daje nam z etycznego punktu widzenia prawo do masowej eksploatacji zwierząt na niewyobrażalną wręcz skalę?”, pytają aktywiści z Fundacji Viva!

– Istnieje wiele powodów, by zrezygnować z mięsa. Pierwszym z nich są oczywiście zwierzęta – mówi nam Karolina Czechowska, koordynatorka kampanii Zostań Wege, Fundacji Viva! – Prawdziwej rzeczywistości zwierząt tzw. hodowlanych nie poznamy z kolorowych reklam czy stron internetowych firm, zajmujących się tym biznesem. Nie leży to w ich interesie, aby pokazywać prawdę, której większość konsumentek i konsumentów nie byłaby w stanie zaakceptować.

Drugi powód to zdrowie. Zostało naukowo potwierdzone, że dieta roślinna jest odpowiednia dla ludzi na każdym etapie życia, a co więcej, kolejne badania wskazują, że może zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób (stanowisko m.in. Amerykańskiego Stowarzyszenia Żywienia i Dietetyki i wydziału medycznego Uniwersytetu Harvard). Zbilansowana dieta roślinna może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, m.in. otyłości i nadwagi, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego czy niektórych typów nowotworów.

Trzeci z głównych powodów, dla których warto zupełnie zrezygnować lub na początek chociaż ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych, to wpływ diety opartej na mięsie, przemysłowego chowu zwierząt i komercyjnego rybołówstwa na planetę i zmiany klimatu – tłumaczy Karolina Czechowska.

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) od 2019 roku spada globalna produkcja mięsa (choć tylko w 2020 r. roku globalne spożycie mięsa wyniosło 325 mln ton), za to wzrasta popularność jego roślinnych substytutów. Barclays, brytyjska firma holdingowa, zajmująca się finansami przewiduje, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat sprzedaż mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie o 1000 proc. – z poziomu 14 mld dol. w 2019 r. do 140 mld dol. w 2029 r. Według badań Uniwersytetu Michigan w porównaniu ze standardowym, ćwierćfuntowym burgerem wołowym (80%mięsa i 20% tłuszczu), wyprodukowanie Beyond Burgera (roślinnego produktu firmy Beyond Meat) to o 90% mniej emisji gazów cieplarnianych, o 99% mniej zużytej wody, o 93% mniej wykorzystanych gruntów rolnych i o 46% mniej zużytej energii.

 

Fot. Lena Rodziewicz

Wydanie:

Kategorie: Z dnia na dzień

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy