Pomidor – ósmy cud świata

Pomidor – ósmy cud świata

Tuscan gastronomy pappa al pomodoro bread and tomato

Dobry na każdą porę roku Owoc czy warzywo? Sprawa nie jest taka łatwa, jak mogłoby się wydawać. Niby każdy z nas dobrze zna pomidora. Ale gdy spróbujemy się w niego wgryźć, okaże się, że o tym przybyszu z Ameryki Południowej, początkowo uprawianym jako roślina dekoracyjna, wcale nie wiemy aż tak wiele. Pomidor, obok choćby bakłażana czy papryki, należy do roślin psiankowatych. Z jednej strony to owoc – wskazuje na to w każdym razie klasyfikacja botaniczna. Jest mięsistą jagodą, powstaje z kwiatów i zawiera nasiona. Ale ta klasyfikacja dla przeciętnego zjadacza pomidora jest bardzo nieintuicyjna – w kuchni owoce jadamy i przyrządzamy inaczej niż warzywa. W praktyce mało kto wyobraża sobie pomidory z bitą śmietaną czy na gofrach posypanych cukrem pudrem. Traktujemy je bowiem znacznie częściej tak jak inne warzywa. To zatem i relatywnie niska zawartość cukru w porównaniu z innymi owocami sprawia, że myślimy o pomidorze raczej jako o warzywie. Ot, cała tajemnica. W pomidorach czuć słodycz przeplatającą się z kwasowością i nutami świeżości, a także piąty smak – umami. Można je uprawiać bezpośrednio w gruncie, pod gołym niebem, a także pod osłonami – w szklarni lub tunelu foliowym. Do wyboru, do koloru! Skoro już jesteśmy przy kolorze – obecnie trudno stworzyć sztywny podział pomidorów, bo cały czas powstają nowe odmiany. Mamy do wyboru całą gamę możliwości, dlatego warto śmiało z nich czerpać i odkrywać coraz to nowsze smaki i struktury kryjące się pod czerwoną, malinową, fioletową, zieloną czy brązową skórką. (…) Do czego które? Przetwory (passata, sos, ketchup, zupy) – najlepsze będą pomidory jędrne, mięsiste, o gęstym miąższu z małą ilością pestek, np. rzymskie, lima, daktylowe, a także malinowe. Swoje przetwory możesz dodatkowo zaromatyzować i wzbogacić o trawiasto-ziołowe nuty, używając kawałka liścia czy gałązki pomidora. Z kolei do przygotowania pelati, czyli pasteryzowanych w całości pomidorów bez skórki, świetnie sprawdzą się odmiany paprykowe czy uznane na całym świecie pomidory san marzano. Suszenie i pieczenie – dobrze sprawdzą się pomidory drobnoowocowe, np. pomidorki koktajlowe, ale również średnie z małą ilością soku, a dużą masą i zwartym miąższem, np. pomidory rzymskie, paprykowe, daktylowe. Pomidory konfitowane – wspaniałe do tego będą odmiany daktylowe i koktajlowe w różnych kolorach. Sok pomidorowy i woda pomidorowa – doskonale sprawdzą się dojrzałe, soczyste i miękkie pomidory, np. malinowe. Sałatki i przekąski – pasują tu właściwie wszystkie odmiany, szczególnie koktajlowe, daktylowe, malinowe, oraz wszelkie o ciekawych kolorach i kształtach. Moje ulubione odmiany: bawole serce, white beauty, beauty king, malachitowa szkatułka czy green zebra. Po co w ogóle go jeść? Kilka powodów Pomidory nie tylko świetnie smakują w najróżniejszych wariacjach, ale to także ważny i cenny składnik naszego pożywienia. Nie chcę się wdawać w naukowe rozważania, siłą rzeczy dokonałam więc sporych skrótów, myślę jednak, że tych kilka informacji, które dla Ciebie przygotowałam, rozbudzi Twój apetyt na to czerwone (i nie tylko!) złoto. Pomidor to jedna z tych niskokalorycznych przekąsek, która nie dość, że jest ucztą dla podniebienia, to jeszcze pomaga nam dbać o linię. Czy wiesz, że w 100 gramach pomidora znajduje się ledwie ok. 18 kcal? Dodatkowo to owoc bogaty w wodę, jest więc nie tylko orzeźwiający (w upały jak znalazł), ale też pomaga nam nawodnić organizm. No dobrze, ale jak je jeść? Surowe? Przetworzone i gotowane? Odpowiedź jest prosta: w każdej postaci! Te surowe to prawdziwa bomba witaminowa, a także bogate źródło minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Znajdziesz tu poza tym beta-karoten, który jest przekształcany przez organizm w witaminę A – o jej roli w utrzymaniu zdrowej skóry i wzroku chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Naszej skórze sprzyja też obecna tu witamina E, pomagająca choćby w zachowaniu jej jędrności i elastyczności. Oprócz tego w pomidorze znajdziemy mnóstwo witaminy C, wspomagającej nasz układ odpornościowy i chroniącej komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Pomidory są też bogatym źródłem fitosteroli, hamujących wchłanianie cholesterolu i zmniejszających jego ilość w naszym krwiobiegu. Mogłabym wymieniać długo, ale wspomnę tylko o jeszcze dwóch zaletach, z których nie każdy zdaje sobie sprawę. Otóż okazuje się, że pomidory są bardzo wartościowym dodatkiem żywieniowym dla osób prowadzących aktywny tryb życia i uprawiających sport. Wszystko

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2023, 46/2023

Kategorie: Obserwacje